Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδού τα νέα μέτρα - φωτιά έως το 2014




Νέα μέτρα - φωτιά "κλείδωσαν" στην κυβερνητική επιτροπή η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:30.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις η εργασιακή εφεδρεία για το τρίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του 2011 θα αφορά 30.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, κόβονται κατά 40% οι συντάξεις όσων είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα θα ισχύει και μετά το 2012, το αφορολόγητο μειώνεται στις 5.000 ευρώ:


Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος τα μέτρα έχουν ως εξής:


1. Εφεδρεία. 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 20.000 από τον ευρύτερο και 10.000 από τον στενό δημόσιο τομέα, τίθενται αμέσως σε εργασιακή εφεδρεία. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου σε ελβετικές εφημερίδες ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 70.000.

2. Ενιαίο μισθολόγιο. Το αργότερο τον Νοέμβριο τίθεται σε εφαρμογή το νέο ενιαίο μισθολόγιο με «διαγραφή» επιδομάτων, που θα οδηγήσει σε μέση μείωση αποδοχών 25%. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα το ψαλίδι θα φτάσει το 50%.


3. Συντάξεις. Από την 1η Νοεμβρίου μπαίνει μαχαίρι 20% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.200 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με αποδοχές 1.300 ευρώ θα χάσει 20 ευρώ τον μήνα και συνταξιούχος με 1.500 ευρώ 60 ευρώ τον μήνα.

Παραπάνω από διπλάσιες είναι οι απώλειες για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Οι συντάξεις τους θα μειωθούν κατά 40% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με αποδοχές 1.600 ευρώ θα χάσει 240 ευρώ τον μήνα. Η μείωση θα ισχύει μέχρι να συμπληρώσει το 55ο έτος.

Ταυτόχρονα, από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, προκύπτει ότι έρχεται ψαλίδι 20% έως 30% στο εφάπαξ στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να περιμένουν επιπλέον περικοπές στις επικουρικές. Στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ο μέσος όρος της μείωσης θα φτάνει το 15%. Συνολικά από τις συντάξεις το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

4. Αφορολόγητο. Νέο μαχαίρι -για δεύτερη φορά μέσα σε μία χρονιά- μπαίνει στο αφορολόγητο, το οποίο χαμηλώνει στα 5.000 ευρώ (είχε ήδη μειωθεί στα 8.000 από 12.000 ευρώ το καλοκαίρι με το μεσοπρόθεσμο).
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο κλιμάκιο εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ θα επιβληθεί συντελεστής 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις έως 700 ευρώ τον χρόνο για 5,4 εκατ. φορολογουμένους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι σήμερα -με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ- δεν πλήρωναν καθόλου φόρο θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση έως και 700 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δήλωσε φέτος 8.000 ευρώ δεν έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση και εφόσον έχει συλλέξει και αποδείξεις θα έχει και επιστροφή φόρου.

Η φορολόγηση του εισοδήματος των 8.000 ευρώ το επόμενο έτος, όμως, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ, θα οδηγήσει σε φόρο 300 ευρώ, χωρίς να υπάρχει η προσδοκία μείωσης της επιβάρυνσης λόγω αποδείξεων. Άλλωστε, στο μεσοδιάστημα καταργήθηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για την προσκόμιση αποδείξεων περισσότερων από τις απαιτούμενες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισόδημα 8.000 ευρώ σημαίνει μηνιαίες αποδοχές 666 ευρώ, χωρίς επιδόματα αδείας και δώρο Χριστουγέννων - Πάσχα.

Επιπλέον, ορατό είναι το ενδεχόμενο η εφαρμογή του νέου αφορολογήτου να γίνει αμέσως. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο μισθός θα ψαλιδιστεί από τον Νοέμβριο...

Δεδομένου μάλιστα ότι το επίδομα ανεργίας είναι της τάξης των 450 ευρώ, φόρο θα κληθεί να πληρώσει και ο άνεργος!

5. Τέλος ακινήτων. Μετατρέπεται σε χαράτσι διαρκείας. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί τη διετία 2011 και 2012 και τώρα στην καλύτερη περίπτωση θα μας συνοδεύει έως το 2014, στη χειρότερη… μέχρι νεωτέρας.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, αναφέρεται ότι θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Έτσι, κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν δεν θέλουν να τους κοπεί το ρεύμα.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι σήμερα ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος αναμένεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην υπό συζήτηση τροπολογία στη Βουλή, όσον αφορά στους ανέργους, εντάσσοντας στον χαμηλό συντελεστή (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα κάτω των 200 τ.μ. και με τιμή ζώνης χαμηλότερη από 3.000 ευρώ) τους επιδοτούμενους άνεργους, όχι όμως και τους μακροχρόνια άνεργους (στην αρχική μορφή της η τροπολογία προέβλεπε το αντίστροφο).

Ενημέρωση: Τη μονιμότητα του …έκτακτου τέλους ακινήτων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Βενιζέλος , σημειώνοντας ότι θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.


Αναφορά πάντως σχετικά με τον ορίζοντα εφαρμογής του μέτρουμ δεν υπάρχει στις προσθήκες που κατέθεσε σήμερα ο κ. Βενιζέλος στη σχετική τροπολογία στη Βουλή, με τις οποίες γίνεται ευνοϊκότερο το τέλος ακινήτων για τους ανέργους. Σημειώνεται ότι η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατατέθηκαν, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

1. πολύτεκνο, εφόσον τα τέκνα του τον βαρύνουν φορολογικά κατά το οικονομικό έτος 2011 , με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτους του έτους επιβολής του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ

2. σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά και είναι ανάπηρο

Για τους ανέργους ορίζεται ότι δεν οφείλεται το ειδικό τέλος ακινήτων για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παρατημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.

Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτους του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ και κάθε προστατευόμενο τέκνο.


Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται κανονικά αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ με προσαύξηση 20 τ.μ για κάθε παιδί και μάξιμουμ 200 τ.μ.

Στην τελευταία περίπτωση το ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται κανονικά για το επιπλέον εμβαδόν του απαλλασσόμενου.


6. Πετρέλαιο θέρμανσης. Για φέτος μάλλον τα νοικοκυριά τη γλιτώνουν με επιβάρυνση μόνο 6 λεπτά το λίτρο, λόγω της περιορισμένης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η πλήρης εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μεταφέρεται για το 2012, οπότε το πετρέλαιο θέρμανσης... θα πάρει φωτιά, με καπέλο το οποίο -με τα σημερινά δεδομένα- θα φτάνει τα 40 λεπτά το λίτρο.

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία των τελευταίων δέκα ετών (συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη τετραετία Σημίτη). Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να προλάβουν ανάλογη ενέργεια από τη ΝΔ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε στη Θεσσαλονίκη ότι μετά τις καταγγελίες στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για μαγείρεμα του ελλείμματος του 2009 (ώστε να ληφθούν οι σκληρές αποφάσεις για την Ελλάδα) θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για τα δημοσιονομικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την πολιτική διαχείριση της κατάστασης ούτε για προτάσεις περί συγκυβερνήσεων ή εκλογών που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην κυβερνητική όλα αυτά θα συζητηθούν σε άλλη συνεδρίαση.





Σχόλιο:

Η κυβέρνηση στρέφεται πάλι στα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς συνταξιούχους και με επιδρομή στα ακίνητα ακόμα και των τελείως άπορων και ανέργων η χαμηλομισθων προσπαθεί να σώσει την κυριαρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος,των δυναστών του Ελληνικού λαού, των κλεφτών πολιτικών που χρεωκόπησαν τη χώρα και τώρα ζητάνε απο τους φτωχούς και κυρίως άνεργους να πληρώσουν τη μπάζα που έκαναν για να φτιάξουν περιουσίες για τα τρισσέγγονά τους. Αυτά τα βδελύγματα τα κατακάθια της Ελληνικής Ιστορίας, που καταδίκασαν ολόκληρες γενιές Ελληνόπουλων με ξενιτιά ανεργία και εξαθλίωση πρέπει να πληρώσουν.

Υπόψιν ότι εκτός από πολλούς αργόσχολους στο δημόσιο, υπάρχουν και χιλιάδες ελ. επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ΔΕΝ εχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο ποτέ στη ζωή τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 7/8 (το 80%) των ελ. επαγγελματιών δηλώνουν κάτω απο το αφορολόγητο ή αποκρύπτουν έσοδα. Η Εθνική Τράπεζα υπολόγισε ότι απο φοροδιαφυγή χάνονται κάθε χρόνο 10 δις ευρώ. 10 δις ευρώ είναι τεράστιο νούμερο. Δεν θα χρειαζόταν ούτε μια απόλυση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η χώρα όμως με όλα αυτά έχει χρεοκοπήσει.Το λαικό εισόδημα έχει εξανεμιστεί. Οποιαδήποτε κίνηση φορολογίας το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει τον επιθανάτιο ρόγχο των ανθρωπόμορφων κτηνών που μας κυβερνάνε. Μόνη λύση πλέον οι εκλογές με αναθεώρηση του συντάγματος και να γίνει ειδικό δικαστήριο για όσους έφταιξαν για το σημερινό κατάντημα και την χρεοκοπία. Να δημευτούν οι περιουσίες τους και να πάνε φυλακή. Μόνο έτσι θα αναγεννηθεί η χώρα απο τη στάχτη της. Όλα τα άλλα είναι λύσεις που μόνο τους δυνάστες εξυπηρετούν. Παρατείνουν την εξουσία τους και τους δίνει χρόνο να ξεφύγουν χωρίς να πληρώσουν για το μεγάλο τους έγκλημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου