Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΒορΟινά 2011 ~ Γιορτή κρασιού το Σάββατο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Με είσοδο πέντε ευρώ, οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τις νέες σοδειές βορειοελλαδίτικων κρασιών, συνοδεύοντάς τις με τοπικά γαστριμαργικά εδέσματα στα ΒΟΡοινά, την καθιερωμένη πλέον μεγαλύτερη γιορτή των Βορειοελλαδιτών οινοπαραγωγών εμφιαλωμένου κρασιού στη Θεσσαλονίκη, αυτό το Σάββατο στην προβλήτα 1 στο λιμάνι από τις 18:00 μέχρι τις 23:00.
Η για όγδοη χρονιά γιορτή του κρασιού επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις...
 για τους επισκέπτες με σημαντικότερη ότι θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στα σπίτια τους με πολλά μπουκάλια κρασί, αρκεί να είναι και λίγο...τυχεροί, ενώ είναι σίγορο ότι θα απολαύσουν με την αποχώρησή τους από τη γιορτή και γλυκιά μουσταλευριά από το μούστο που απέμεινε από τον τρύγο των σταφυλιών.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να κερδίσουν μπουκάλια κρασί είναι να συμμετέχουν στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας και στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού. Ο διαγωνισμός διαρκεί από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 και οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν, κρίνοντας ποιο κρασί προτιμούν από όσα δοκίμασαν.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού ουσιαστικά μοιάζει με αυτό της τυφλόμυγας με τη διαφορά ότι δεν δένονται τα μάτια του επισκέπτη παρά μόνο θα πρέπει να ξεχωρίσει τί είδους κρασί πίνει πάνω-κάτω και αυτό είναι αρκετό για να κερδίσει μερικά μπουκάλια κρασί των 37 μελών των Οίνων Βορείου Ελλάδος.

Για τους καλούς φίλους του κρασιού, που δεν περιορίζονται στην ωραία ζάλη ή στη μέθη πίνοντας ένα κρασί, αλλά έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τέσσερις θεματικές ενότητες των φετεινών Βοροινών. Πρόκειται για γευσιγνωσία των Βοροινών Ροζέ και Αφρώδη, τους δρόμους του κρασιού της Βορείου Ελλάδος, το έργο της Πανελλήνιας Ενωσης Οινοχόων που θα κάνει επίδειξη του τρόπου, με τον οποία θα πρέπει να ανοίγεται και να σερβίρεται το κρασί και παρουσίαση και γευστική δοκιμή των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων από τη Βόρεια Ελλάδα. Σχετικό σταντ με πληροφορίες για τη γιορτή των Βοροινών υπάρχει στις οδούς Ικτίνου με Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τη γιορτή παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βογιατζής και οι Ευάγγελος Τσάνταλης και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ένώ αισθητή ήταν η απουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος επίσης είναι αμπελουργός, από τη συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη προορισμό για καλό κρασί και για καλό φαγητό» δήλωσε σχετικά με τη γιορτή του κρασιού στην πόλη ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος εκπροσώπησε και το δήμαρχο.


Εξαιρετική η φετινή χρονιά

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε τη φετεινή χρονιά για τις σοδειές ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. «Ολοκληρώνεται η περίοδος του τρύγου και θα δούμε αν θα πιούμε καλό κρασί, καθώς ήδη έχει παραχθεί το 90% της συνολικής ποσότητας. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος για τα λευκά κρασιά και απομένουν λίγα αμπέλια για να τρυγηθούν για τα κόκκινα κρασιά στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γεροβασιλείου, τονίζοντας ότι «θα βγει εξαιρετικής ποιότητας κρασί από όσα αμπέλια τρυγήθηκαν μέχρι τώρα, διότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές, με αρκετές βροχές την άνοιξη και ηλιοφάνεια το καλοκαίρι.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο ίδιος τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΕΕ για περονόσοπορο από οινοπαραγωγούς στη νότια Ελλάδα, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δυσφημούν το ελληνικό κρασί στη διεθνή αγορά. «Οι Βορειοελλαδίτες οινοπαραγωγοί είναι λίγο πιο ψαγμένοι», πρόσθεσε, «και δεν επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να έχουμε προβλήματα με τον περονόσπορο», πρόσθεσε.


Το χειμώνα διαγωνισμός κρασιού στη Θεσσαλονίκη

Νέος διαγωνισμός κρασιού θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο ακριβής τόπος διεξαγωγής του. Ο κ. Βογιατζής δήλωσε σχετικά ότι «ο διαγωνισμός θα έχει το όνομα της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα του κρασιού της Βορείου Ελλάδος και ότι οι τα 37 μέλη της Ενωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος επιδιώκουν να αποκτήσει η πόλη το δικό της Σπίτι του Κρασιού».


Καλό κρασί για 5-10 ευρώ

Η τιμή ενός καλού κρασιού από τα περισσότερα από τα 37 μέλη της Ενωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος κυμαίνεται γύρω στα 5-10 ευρώ, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των οινοπαραγωγών, οι οποίοι πάντως, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και πιο ακριβά κρασιά που όμως το αξίζουν ποιοτικά και επιπλέον παράγονται σε μικρή ποσότητα.

Οι οινοπαραγωγοί ελπίζουν ότι οι εξαγωγές θα ισοσκελίσουν τη μεγάλη πτώση στην αγορά εμφιαλωμένου κρασιού που παρατηρείται γενικά στα εστιατόρια στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, ενώ διαπιστώνουν ότι οι πωλήσεις αυξάνονται σε ότι αφορά στις αγορές κρασιών από τα σούπερμαρκετ και τις κάβες. Οι οινοπαραγωγοί απήύθυναν έκκληση στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να πωλούν σε λογικές τιμές τα εμφιαλωμένα κρασιά τους.


΄Εξω πάμε καλά

Αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές εμφιαλωμένων κρασιών από τη Βόρεια Ελλάδα στο εξωτερικό πέρσι κατά 4,7% σε σχέση με πρόπερσι και ήδη φέτος το α' εξάμηνο αυξήθηκαν κατά επιπλέον 4,7% σε σχέση με πέρσι, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Τσάνταλη «από τα 350 εκατ.λίτρα κρασιού που παράγονται ετησίως σε όλη τη χώρα, περίπου 50-60 εκατ.λίτρα εξάγονται».

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Κίνα και σιγά σιγά το βορειοελλαδίτικο εμφιαλωμένο κρασί μπαίνει όχι μόνο στα σπίτια των αποδήμων Ελλήνων αλλά και στα σπίτια φίλων του κρασιού διεθνώς που αρχίζουν να το εκτιμούν.


Βοροινά σε Γερμανία και Κύπρο

Οι αμπελουργοί εμφιαλωμένων κρασιών της Βορείου Ελλάδος στοχεύουν να πετύχουν αύξηση των εξαγωγών των βορειοελλαδίτικων κρασιών στη Γερμανία, η οποία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές κρασιού και η τέταρτη σε κατανάλωση κρασιού στον κόσμο. Για αυτό το λόγο, θα πραγματοποιηθούν δύο Βοροινά στο Μόναχο και στο Βίσμπαντεν στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν Βοροινά την άνοιξη στο Βερολίνο και στο Άμβούργο. Οι οινοπαραγωγοί συνεργάζονται με την εταιρία wineplus, η οποία είναι η πιο δημοφιλής στον τομέα του κρασιού στο Ιντερνετ, με στόχο να βρουν εμπορικούς εταίρους στη Γερμανία και μέχρι τώρα η συνεργασία είναι ιδιαίτερα επιτυχής.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν Βοροινά στην Κύπρο ενώ την άνοιξη οι εκδηλώσεις μετακομίζουν στο Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Ελλάδος.


Μάστιγα το χύμα κρασί
«Μάστιγα» χαρακτήρισε τις πωλήσεις του χύμα κρασιού που ανέρχονται στο 60% περίπου της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα ο κ. Γεροβασιλείου. «Εμπεριέχουν κινδύνους για την υγεία διότι δεν είναι ελεγμένα και ενδεχομένως κάποια από αυτά να έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες και να έχουν ελληνοποιηθεί. Επιπλέον, τα σταφύλια που έμειναν στα αζήτητα από τους καλλιεργητές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φτηνού χύμα κρασιού αμφίβολης ποιότητας. Αντίθετα, τα κρασιά με ετικέτα ασφαλείας ελέγχονται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η σωστή αμπελουργία είναι μια διέξοδος για την ελληνική γεωργία».

«Δεν είμαστε σαν τους βιομήχανους, αλλά είμαστε άνθρωποι της γης και βρισκόμαστε καθημερινά στο αμπέλι», πρόσθεσε.
Πηγή:Αγγελιοφόρος



Tα ΒορΟινά στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Οι 37 οινοπαραγωγοί-μέλη της Οίνοι Βορείου Ελλάδος σας προσκαλούν για ένα ακόμη οινικό ταξίδι οινογνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, στην ετήσια γνωστή πλεόν σε όλους εκδήλωση `Τα ΒορΟινά`.

Το ραντεβού είναι για το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 23:00, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στην Προβλήτα 1.

Είσοδος 5 ευρώ (περιλαμβάνεται ποτήρι γευσιγνωσίας).

Θεματικά περίπτερα

Τα ΒορΟινά Ροζέ και Αφρώδη

Γευσιγνωσία Ροζέ και Αφρωδών οίνων

Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος

Οινοτουριστικό δίκτυο

Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων

Η τέχνη των οινοχόων στην εστίαση

Τοπικά Προϊόντα

Γευστική δοκιμή τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων από τη Βόρεια Ελλάδα

Παράλληλες εκδηλώσεις
18:00 - 20:00

Διαγωνισμός γευσιγνωσίας *

Διαγωνισμός γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών κρασιών των μελών της Οίνοι Βορείου Ελλάδος για το κοινό.

18:00 - 22:00

Παιχνίδι χαμένου θησαυρού *

Περιηγηθείτε στα οινοποιεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και αναζητείστε το «χαμένο θησαυρό».

Παρασκευή και δοκιμή μουσταλευριάς.

* Οι νικητές θα λάβουν ως έπαθλο κρασιά των μελών της Οίνοι Βορείου Ελλάδος.















Οι πρώτες φωτογραφίες...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου