«Ικανοποιητική πρόοδος» σημειώθηκε στις συζητήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με νυχτερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα...
οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της έκτης δόσης. Το προσεχές Σαββατοκύριακο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον, στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετάσχει ο κ. Βενιζέλος. Στις 11:30 το πρωί συγκαλείται στη Βουλή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Στις 11:30 το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Συνεχίστηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.
Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Για ικανοποιητική πρόοδο στις συνομιλίες έκανε λόγο και πηγή της τρόικας, σύμφωνα με το Reuters. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο αισιόδοξος για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν
Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και των διεθνών πιστωτών σημειώθηκε «καλή πρόοδος», ανακοίνωσε αργά σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται πλέον να επιστρέψουν στην Ελλάδα «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» για να επαναλάβουν την αναθεώρηση της προόδου της χώρας στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ανέφερε η Επιτροπή σε μια ανακοίνωση δύο παραγράφων.
«Σημειώθηκε καλή πρόοδος και οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έγκριση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στην τρόικα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις, προτού η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Οκτώβριο. «Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το από τις 9 το πρωί συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες.
Ο υπουργός μετείχε στην τηλεδιάσκεψη -η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες- από το γραφείο της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα. Μαζί του βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων Γ. Ζανιάς.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.
Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός -έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.
Βενιζέλος: Πολύτιμη η παραμονή στην ευρωζώνη
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να σκέπτεται να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί «αμετάκλητη και θεμελιώδη εθνική επιλογή, την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του, γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι».
Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι, ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Γνωρίζουμε, όμως, ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε οριστικά».
Νέα σενάρια χρεοκοπίας
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προβλέπει χρεοκοπία της χώρας, χωρίς όμως επιστροφή στη δραχμή. Σε ανακοίνωσή της για την «κρίση χρέους στην Ευρώπη», ο οίκος Fitch υποστηρίζει ότι θα ήταν οικονομικά «παράλογο» για την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.
Παράλληλα, σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap - CDS), οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν φτάσει στο 99,9%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι επενδυτές που συνομολογούν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, στοιχήματα δηλαδή για το αν θα υπάρξει ή όχι πτώχευση μιας χώρας, τιμολογούν σε σχεδόν 100% (99,9%) την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει το CNN, η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος 300 δισ. ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αθροιστικά το χρέος και των πέντε ανωτέρω κρατών ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ.
Για 4 χρόνια το τέλος στα ακίνητα
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης ~ Ημερησία
Χωρίς ...τέλος φαίνεται πως θα είναι το τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει το μέτρο να εφαρμοστεί καθ΄ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δηλαδή έως το 2014.
Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό το “χαράτσι” για πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να ισχύσει για μία τετραετία (2011 – 2014) κατ΄ απαίτηση της τρόικας
Όπως γίνεται αντιληπτό το τίμημα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης των 8 δις ευρώ θα είναι βαρύ..
Οι επικεφαλής της τρόικας κατά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έθεσαν το θέμα του τέλους ακινήτων εκφράζοντας το σκεπτικό πως δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για δύο χρόνια αλλά θα πρέπει να έχει συμβολή στην δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος όπως και η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα.
Παράλληλα επέμειναν στον ακριβή προσδιορισμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας, είτε μέσω απολύσεων σε νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και του εφάπαξ αλλά και σε αυξήσεις στην φορολογία (μείωση αφορολόγητου – εξίσωση φορολογίας στο πετρέλαιο).
Κι αν τις δύο πλευρές χωρίζει μικρή απόσταση για τα μέτρα του 2011 και του 2012 η τρόικα έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν βάσει Μεσοπρόθεσμου το 2013 και το 2014 καθώς έχει αλλάξει πέραν όλων των άλλων η πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης.
Η οριστική συμφωνία για το σύνολο πλέον την χρονικής διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή εφέτος και το 2011 η κυβέρνηση θα προχωρήσει τόσο σε δραστικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στον συνολικό αριθμό τους.
Ειδικότερα όσον αφορά στο μισθολογικό κόστος οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οριζόντια μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 20% η οποία θα προηγηθεί του ενιαίου μισθολογίου. Δηλαδή με το νέο μισθολόγιο είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψουν και νέες περικοπές για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματά.
Στο μέτωπο των απολύσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων (συμβασιούχων και αορίστου χρόνου) εντός του τρέχοντος έτους.
Το βέβαιο είναι πως η τρόικα απαιτεί μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015.
Το οικονομικό επιτελείο για να αποφύγει τις απολύσεις αντιπροτείνει επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το δημόσιο με άμεση γραπτή ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που θα εισαχθούν στον... προθάλαμο της απόλυσης.
Για το σκοπό της ταχείας εφαρμογής της απόφασης προωθείται άμεσα η έκδοση όλων των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
Τέλος επισπεύδει «λουκέτα» σε 65 δημόσιους φορείς .
1 σχόλια:
το χαρατσι μας ειπε ο βαγγελης ειναι ασφαλιστρο κινδυνου για το 1 τρις που αξιζει η ακινητη περιουσια των ελληνων...
αυτο το "1 τρις" θελει να φαει!
τα υπολοιπα ειναι παχια λογια
Δημοσίευση σχολίου