Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ατιμωρησία των γύφτων και ξέσπασμα των κατοίκων (Βίντεο)


...Στην Βουλγαρία (σημ.:στην Ελλάδα έχουνε ασυλία λόγω των ψήφων).

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 100 συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων κατά των γύφτων, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε όλη τη Βουλγαρία.

Σε μεγάλες πόλεις της χώρας – Σόφια, Πλόβντιβ, Βάρνα και Πλέβεν – η ένταση κλιμακώθηκε, όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις συνοικίες των "Βρομά" και η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει:


Μεταξύ των τραυματιών στη διάρκεια των επεισοδίων είναι και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν νέοι και πληροφορίες αναφέρουν ότι οργανώθηκαν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μετά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο χωριό Κατούνιτσα, στη νότια Βουλγαρία, με ισχυρή κοινότητα γύφτων.

Η ένταση ξέσπασε στο χωριό Κατούνιτσα, όταν ο 19χρονος Ανγκελ Πέτροφ παρασύρθηκε από μικρό λεωφορείο που οδηγούσαν γύφτοι, συνεργάτες του αυτοαποκαλούμενου «Τσάρου των Αθίγγανων» Κίριλ Ράσκοφ, και έχασε τη ζωή του.

Μετά το περιστατικό ξέσπασαν μεγάλης κλίμακας βίαια επεισόδια και διαμαρτυρίες κατοίκων του χωριού για την ατιμωρησία των γύφτων, οι οποίες κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν εξτρεμιστές και οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας προέβησαν σε βανδαλισμούς και έβαλαν φωτιά σε τρία σπίτια του Ράσκοφ.










Στη διάρκεια των επεισοδίων πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ένας 16χρονος φίλος του θύματος.

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε ένδειξη στήριξης των κατοίκων του χωριού Κατούνιτσα και κατά των εγκλημάτων των γύφτων, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο σε όλη τη χώρα και ότι δεν προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, και ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ζήτησαν τη Δευτέρα να μην κλιμακωθεί η εθνοτική βία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ράσκοφ.

Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων 20 ετών και συμπίπτουν με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 23 Οκτωβρίου.

Ειδική ομάδα συγκροτήθηκε προκειμένου να παρακολουθεί την εκρηκτική κατάσταση στο Πλόβντιβ και στην Κατούνιτσα και να συντονίζει τις αστυνομικές επιχειρήσεις.




Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν στη Σόφια

Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές κινήθηκαν προς τη Βουλή και στη συνέχεια προς το τέμενος, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία. Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν καρέκλες σε καφετέριες και εστιατόρια και πέταξαν μπουκάλια στο κοινοβούλιο.


Πορείες στο Πλόβντιβ

Περίπου 1.500 διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το τέμενος, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στις συνοικίες, στις οποίες κατοικούν γύφτοι.

Σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, το πρωί της Δευτέρας περίπου 400 "Ρομά", εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας, δεν εμφανίστηκαν στη δουλειά τους φοβούμενοι ότι θα δεχθούν επιθέσεις.


Στη Βάρνα απετράπησαν τα χειρότερα

Στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στην πόλη Βάρνα, οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τη γειτονιά των γύφτων. Διαδηλωτές κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αλλά η αστυνομία επενέβη αμέσως και απετράπησαν μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Ανάλογο σκηνικό επικράτησε και στην πόλη Πλέβεν, στη βόρεια Βουλγαρία.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου