Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Καταπάτηση οικοπέδου...


Μπήκαν στο «οικόπεδο 12» οι Τούρκοι

Μέσα στο οικόπεδο 12, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι κυπριακές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία "Noble Energy International", βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία!:



Το "Πίρι Ρέις" ακολουθούν από κοντά η τουρκική φρεγάτα "Giresun" καιη τουρκική κορβετα "Bartin".

Αυτή την ώρα τα σκάφη κινούνται στα όρια του οικοπέδου 12 επιδιδόμενα σε έναν πόλεμο νεύρων.


Είναι προφανές ότι με την εισβολή τους αυτή, εφ' όσον αρχίσουν τη διεξαγωγή ερευνών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το Πίρι Ρέις παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Λευκωσία έχει ορίσει με το Ισραήλ και τα άλλα γειτονικά της κράτη.

Περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης, η τουρκική φρεγάτα "Giresun", η κορβέτα "Bartin" και το Πίρι Ρέις έπλεαν σε απόσταση περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά από την εξέδρα "Homer Ferrington" που γίνονται οι γεωτρήσεις στον υποθαλάσσιο βυθό της Κύπρου.



Αμερικανικά αεροσκάφη στο Οικόπεδο 12

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέϊς άρχισε τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή βορείως των κατεχόμενων, ένα αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (τύπου P-3 Orion) πέταξε επί 3,5 ώρες πάνω από το Οικόπεδο 12 και πάνω από την πλατφόρμα γεώτρησης.


Το αεροσκάφος αυτό που απογειώθηκε από βάση της Σικελίας θεωρείται ότι είναι ειδικό για τον εντοπισμό ναυτικής κίνησης (καθώς και υποβρυχίων) σε μία μεγάλη απόσταση, αφού διαθέτει μεγάλη εμβέλεια. Την περιοχή των γεωτρήσεων επιτηρούν και ισραηλινά αεροσκάφη.


Το Πίρι Ρεϊς άρχισε τις έρευνες, όπως ανακοίνωσε ο αυτοκαλούμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, αλλά χωρίς τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών. Τα τουρκικά πλοία παραμένουν σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή της γεώτρησης.

Στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα και καταγράφει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή. Στην Αθήνα ξεκινά η διακλαδική άσκηση επί χάρτου «Αλέξανδρος», που έχει ως σενάριο την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικής κρίσης και το πεδίο της άσκησης έχει εφέτος επεκταθεί έως την περιοχή της Κύπρου.

Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τις αντοχές της Λευκωσίας αφού ετοιμάζουν έρευνες (από την τουρκική εταιρία πετρελαίων -ΤΡΑΟ) δυτικά της Πάφου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν προβλήματα στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου