Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στα πανεπιστήμια, όπου οι καταλήψεις συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές, αλλά και καθηγητές τάσσονται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων. Παρόλο που το κίνημα των "αγανακτισμένων φοιτητών" μεγαλώνει διαδικτυακά, στα αμφιθέατρα επικρατούν...
οι αποφάσεις υπέρ της κατάληψης. Στον "αέρα" βρίσκεται η εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου, αφού αν συνεχιστούν οι καταλήψεις περισσότερο από μία επιπλέον εβδομάδα, η ακύρωσή της θα είναι μονόδρομος βάσει του νέου νόμου.
Για μη δημοκρατικές διαδικασίες μιλούν στην ομάδα τους στο facebook οι φοιτητές που ψηφίζουν υπέρ ανοιχτής ΑΣΟΕΕ. Με την ΠΑΣΠ να επικρατεί στις κινητοποιήσεις κατά του νόμου, τις αριστερές παρατάξεις να υποστηρίζουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και τη ΔΑΠ να κρατά μια μετριοπαθή στάση, οι ανένταχτοι φοιτητές δυσκολεύονται να "ανοίξουν" τις σχολές, παρά την κριτική που ασκούν ότι "οι καταλήψεις είναι αυτοσκοπός, αφού δεν έχουν πρόγραμμα, ούτε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο".
Εχθρικοί
"Το μόνο πρόγραμμα είναι... ρεμπέτικα. Δεν μπορούμε να δώσουμε τα μαθήματά μας επειδή κάποιοι έκαναν ''Ρεμπέτικο γλέντι, Παρασκευή, στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ''" σχολιάζει ένας από τους φοιτητές. "Οι φοιτητικές παρατάξεις ήταν ιδιαίτερα εχθρικές από την πρώτη στιγμή στους ανεξάρτητους φοιτητές, τους οποίους πολλοί χαρακτηρίζουν ως "υποκινούμενους", "ατομιστές", "φυτά" ή απλώς "ζώα", με διάφορα προσχήματα εμπόδισαν τους φοιτητές να κατεβάσουν ανεξάρτητο πλαίσιο με την ονομασία Πλαίσιο Ανοιχτής Σχολής και -ωσάν νονοί, όχι της εκκλησίας αλλά της νύχτας- επέβαλαν την ονομασία "Πλαίσιο Αντικατάληψης", περιγράφει μια φοιτήτρια.
Χαρακτηριστικό ως προς το κλίμα τρομοκρατίας είναι το γεγονός ότι όσοι φοιτητές μίλησαν μαζί μας, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τα ονόματά τους. "Κάποιους συμφοιτητές μας που τόλμησαν να πουν ότι θέλουν τη σχολή ανοιχτή, τους φυγαδεύσαμε σχεδόν", μας είπαν πολλοί για τις γενικές συνελεύσεις σε πανεπιστήμια της Αθήνας και της περιφέρειας. "Είμαστε απογοητευμένοι. Οι παρατάξεις αποφάσισαν να ενωθούν, προκειμένου να μείνουν υπό κατάληψη οι σχολές. Στις προσεχείς συνελεύσεις δεν ξέρουμε τι κινητοποίηση μπορεί να έχουν. Κι εμείς έχουμε μόνο... το facebook", μας είπε ο Γιάννης Κ. από το Πάντειο. Πράγματι, στην προσφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης η ομάδα "Αγανακτισμένοι Φοιτητές" έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.300 φοιτητές.
ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Οι καθηγητές ζητούν να ανοίξουν οι σχολές
Παύση των καταλήψεων ζητούν ολοένα και περισσότεροι πανεπιστημιακοί, που με ανακοινώσεις τους ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα, παρά τις διαφωνίες με τον νόμο-πλαίσιο. Με ανακοινώσεις τους, τα μέλη ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές της ΑΣΟΕΕ, μάλιστα, εξέδωσαν ανακοίνωση εναντίον της συνεχιζόμενης κατάληψης στη σχολή τους, ενώ στο σύνολό τους οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν φόβους για την εξεταστική. Εξάλλου, η Α. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί μάθημα για 13 εβδομάδες θα χαθεί το εξάμηνο, ενώ ήδη πολλά τμήματα έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Κλείνουν και τα σχολεία
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι καθηγητές προτείνουν το κλείσιμο των σχολείων στις 4 και 5 Οκτωβρίου και κλιμάκωση κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, αντιδρώντας στις οικονομικές περικοπές και στα προβλήματα των σχολείων. Στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι δάσκαλοι που πραγματοποιούν στις 22 του μήνα 24ωρη απεργία, ενώ την ίδια ημέρα τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι καθηγητές.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου