Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του




Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας για τον έλληνα πρωθυπουργό

«O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του», είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία αναφέρεται συχνά στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ίσως γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού της ισπανικής κοινής γνώμης υπάρχει ο φόβος της εισόδου της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης. «Ο έλληνας ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να διαλύσει το πελατειακό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του» γράφει χαρακτηριστικά.




Το άρθρο ξεκινά με την περιγραφή μιας παλιάς αλλά συνηθισμένης εικόνας. Ο Πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει σε μια ψαροταβέρνα στα βόρεια προάστια, όπου προτού καθίσει για να φάει, μιλούσε με αρκετούς από τους πελάτες. Άλλοι τον πλησίαζαν για να ανταλλάξουν μερικά λόγια. Στη συνέχεια καθόταν με την οικογένειά του ήσυχα και έτρωγε.



«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει περάσει από το εστιατόριο εδώ και πολλούς μήνες. Ένας από τους τακτικούς θαμώνες του μαγαζιού θυμάται ότι την τελευταία φορά που πήγε ήταν μετά από μια Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ήταν εκείνους τους μήνες του Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο έβαλε ''φωτιά'' στους δρόμους. Ο πρωθυπουργός έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν» είπε ο συγκεκριμένος θαμώνας, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η εφημερίδα στο άρθρο της περιγράφει την αποστολή του Πρωθυπουργού, η οποία θυμίζει κάτι από τραγωδία με πρωταγωνιστή τον Οιδίποδα. Είναι υποχρεωμένος να βάλει τέλος σε αυτό το υπετροφικό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο με τόσο ενθουσιασμό κράτησαν ζωντανό οι διάδοχοί του. «Η ιδέα ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φίλοι, μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις ρίζες αυτής της τραγωδίας» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τον πατέρα του, την άνοδό του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και τελικά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης και την απογοήτευση των πολιτών για το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα συμβεί.

Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει: να πετύχει να μην επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει τη χώρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου