Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλη η χαρά για την έναρξη των γεωτρήσεων της Κύπρου, αλλά...


...Εμείς τι κάνουμε;

Αισθανόμαστε όπως είναι φυσικό, μια ηθική δικαίωση, για τους αδελφούς μας Κυπρίους που τόσα έχουν τραβήξει από τους τούρκους τα τελευταία χρόνια, αλλά αν το δούμε το θέμα καθαρά με οικονομικούς όρους, δεν επωφελούμαστε καθόλου, ίσα ίσα χειροτερεύει η κατάσταση και δυσκολεύουν οι συνθήκες για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου:


Πρώτον: Οι τούρκοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουνε τίποτε, παρά μόνο να γαυγίζουν για τις γεωτρήσεις της Κύπρου, μιας και από πίσω υπάρχει το Ισραήλ, η Αμερική και η Ρωσία.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να προσπαθήσει:
α) να μετριάσει την επικοινωνική της ήττα ξεκινώντας παράνομες έρευνες και στο Αιγαίο,
β) να απαγορεύσει με την απειλή πολέμου (γνωρίζοντας ότι απέναντί της έχει νάνους Έλληνες πολιτικούς), την έναρξη των ελληνικών ερευνών.

Με λίγα λόγια στασιμότητα στο θέμα και καθόλου έσοδα για το ελληνικό κράτος. -Υπόψιν ότι δίνουμε τεράστια ποσά για εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Φανταστείτε να είμασταν αυτάρκεις σε αυτά τα προϊόντα...

Δεύτερον: Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι ανεξάρτητα και τοποθετημένα σε "φυσικές δεξαμενές" στη Μεσόγειο, αλλά επικοινωνούν μεταξύ τους. Φανταστείτε τη Μεσόγειο σαν μια λεκάνη με υγρό το οποίο ρουφάμε με καλαμάκι από ένα σημείο. Το υγρό θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από όλη τη λεκάνη. Εν ολίγοις οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί, θα "ρουφάνε" τα κοιτάσματα και των υπολοίπων οικοπέδων στις ΑΟΖ. Για το λόγο αυτό και ο Λίβανος αρνείται να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.


Η χρονική συγκυρία όμως μας ευνοεί. Οι τούρκοι τράβηξαν το σκοινί με τις απειλές εναντίον του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κοσμάρα της, το παίζει Πόντιος Πιλάτος ενώ απειλείται ένα πλήρες μέλος της (Κύπρος) και παραβιάζονται κυριαρχικά διακαιώματα ενός άλλου (Ελλάδα). Ευτυχώς... η Αμερική που κάνει το κουμάντο, έχει τον Γ.Α.Π. στο τιμόνι της Ελλάδας, οπότε:

Θα πρέπει η Ελλάδα άμεσα να ξεκινήσει έρευνες και εξόρυξη των κοιτασμάτων που θα βρεθούν (δεν τίθεται θέμα πιστεύω να μην υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο).





Ας θεωρούμε δεδομένο ότι το Αιγαίο θα παραμείνει στα ψάρια του για πολύ καιρό. Eπισήμως έχουμε τα εξής προς το παρόν:

Ανοίγει ο δρόμος για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου


To πρώτο βήμα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα έγινε με τη δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης για την εταιρεία ή τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις προκαταρκτικές έρευνες  στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε 90 ημέρες είναι πιθανόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει καταλήξει στον ανάδοχο που θα διενεργήσει τις σεισμικές έρευνες σε τέσσερις με πέντε ζώνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το Ιόνιο είναι η μόνη ελληνική θάλασσα που προηγούμενες έρευνες έχουν δώσει κάποιες στοιχειώδεις ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Aν τα γεωφυσικά ευρήματα δώσουν το «πράσινο φως», στόχος είναι ως το τέλος του 2012 να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

«Σχηματικά τα όρια της προς διερεύνηση περιοχής είναι στη θάλασσα προς Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη και σταματούν πριν αρχίσουν τα θαλάσσια σύνορά μας, ακόμα και με την Αίγυπτο», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι η νέα προσπάθεια ξεκινά από το Ιόνιο επειδή εκεί κατά καιρούς έχουν γίνει πάνω από 120 - 130 γεωτρήσεις και υπάρχουν σεισμικά δεδομένα. «Ξεκινάμε από εκεί που έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες και τις σοβαρότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.


Έρευνες

Η διαδικασία που άρχισε τώρα, ύστερα από 15 χρόνια απραξίας και αποχής της Ελλάδας από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αποτελεί μία διαδεδομένη διεθνή πρακτική και απευθύνεται σε εξειδικευμένες στη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων διεθνείς εταιρείες, οι οποίες με δικό τους κόστος θα προχωρήσουν στη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικού χαρακτήρα (non exclusive seismic surveys). H μέθοδος διευκολύνει τους ειδικούς να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές.

Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών ευρημάτων θα δοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ οι εταιρείες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα πώλησης των δεδομένων σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα προκηρυχθεί ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων και η εταιρεία που θα επιλεγεί θα είναι αυτή που θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις και αν είναι... τυχερή και στην άντληση του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.

Από το 1903 που έγιναν στη Ζάκυνθο οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις. Το μόνο όμως, οικονομικώς εκμεταλλεύσισμο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε και απέδωσε ήταν του Πρίνου. Ωστόσο μόνον το 15% των παλαιών γεωτρήσεων έχουν γίνει με επιστημονικά ορθό τρόπο, δηλώνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Η Ελλάδα θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές, όμως οι ενδείξεις στην επιφάνεια και τα ευρήματα παλαιών γεωτρήσεων ενισχύουν την άποψη ότι στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ελληνικός χώρος διαθέτει γύρω στα 4.800 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, με τις λεκάνες της Δυτικής Ελλάδας, των Γρεβενών, της Δυτικής Θράκης, του Πρίνου/Θάσου, του Θερμαϊκού/ Επανωμής και της Ανατολικής Ελλάδος και της Κρήτης να είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για τον εντοπισμό πετρελαίου ή/και αερίου.


Γεώτρηση

Ωστόσο, δίχως την τελική και καθοριστική γεώτρηση που δείχνει όχι μόνον αν υπάρχει πετρέλαιο, αλλά και κατά πόσον είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμο, τίποτα δεν ειναι σίγουρο.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν «βγάλει» στην αγορά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ακόμα και όταν τα ανακάλυπταν οι εταιρείες τα «έκλειναν» γιατί το κόστος άντλησης ήταν υψηλότερο από την τιμή πώλησης. Η πετρελαϊκή κρίση του 2007-08, με τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών έδωσε ζωή σε πολλά «κλειστά» πηγάδια.


Μπορεί να καλυφθεί το 25% των αναγκών μας

Εσοδα 1,5 δισ. ετησίως για το Δημόσιο

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ίδιους πόρους έχει δηλώσει ο κ. Μανιάτης και εκτιμά ότι σε μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάνει το 1/5 με 1/4 της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου της χώρας.

Σήμερα η Ελλάδα καταναλώνει περί τα 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και γύρω στα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη εξάρτηση στο πετρέλαιο. Αν εγχώρια κοιτάσματα καλύψουν το 25% των αναγκών μας, με μία παραγωγή της τάξης των 100 χιλ. βαρελιών την ημέρα, τότε το Δημόσιο θα μπορεί να αντλεί ετησίως γύρω στα 1,4 -1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμά η επιστημονική επιτροπή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).


Οι γεωτρήσεις θα δώσουν την απάντηση

Πετρέλαιο στο Αιγαίο και ελληνοτουρκική διένεξη

Χρόνια τώρα ακούγονται, λέγονται και γράφονται πολλά για το πετρέλαιο που μπορεί να έχει το Αιγαίο Πέλαγος, όμως ουσιαστικά πρόκειται για μία ανεξερεύνητη περιοχή, εκτός από την έκταση του Πρίνου. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνο-τουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα βγήκε στην επιφάνεια λίγο μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στον Πρίνο, το 1973. Από τότε ξεκίνησε η αμφισβήτηση , με την ένταση κατά καιρούς να κλιμακώνεται. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι πρόσφατα, πριν ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, εστιάστηκε σε δύο περιοχές:

Στον «Μπάμπουρα», ανατολικά της Θάσου και του Πρίνου, τμήματα του οποίου βρίσκονται πέραν των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων (μεταξύ 6 και 12 μιλίων) και αμφισβητούνται από την Τουρκία. Ορισμένες εκτιμήσεις για τη ζώνη αυτή μιλούν για πετρελαϊκό δυναμικό της τάξης των 120 ως 200 εκατ. απολήψιμων βαρελιών πετρελαίου.

Στη θέση «Ζουράφα», στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο. Το νησάκι υπάγεται διοικητικά στο νομό Εβρου αλλά η ελληνικότητά του αμφισβητείται από την Αγκυρα. Από το 1997 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού περιλαμβάνει τη Ζουράφα ανάμεσα στις 130 βραχονησίδες, οι οποίες κατά την Τουρκία αποτελούν τις «γκρίζες ζώνες».

Σήμερα, ο φάκελος πετρέλαιο στην Ελλάδα έχει ανοίξει και τροφοδοτείται καθημερινά από τις φήμες για πλούσια νέα κοιτάσματα γύρω από το Καστελλόριζο ή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου κ.λπ. Μύθος ή πραγματικότητα, την απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι γεωτρήσεις.

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου