Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Όχι μόνο δεν δίνουν στοιχεία για εφεδρείες, αλλά ζητούν και προσλήψεις!



Την ώρα που η χώρα βουλιάζει και που παλεύει να γλιτώσει από τη χρεωκοπία αλλά και τις πιέσεις που της ασκούνται σε όλα τα διεθνή φόρα, οι ηγεσίες των 120 υπό κρίση φορέων του Δημοσίου που πρέπει να στείλουν στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό τους, ζώντας σε άλλη εποχή, πετούν την μπάλα στην εξέδρα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το...
 protothema.gr πολλές είναι οι περιπτώσεις καθυστέρησης ακόμα και άρνησης αποστολής στοιχείων με την αιτιολογία από τη μεριά των ηγεσιών της υποστελέχωσης των οργανισμών και φορέων του Δημοσίου κι όχι της ύπαρξης πλεονάζοντος προσωπικού.

Ειδικότερα, ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται πως είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πολλοί από τους οργανισμούς δεν έχουν αποφασίσει πώς θα απαντήσουν, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις οργανισμών όπου, κατά τις διοικήσεις, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Χαρακτηριστική περίπτωση άρνησης είναι αυτή της διοίκησης του ΕΟΜΜΕΧ που αρνήθηκε να στείλει λίστα με ονόματα ατόμων που θα μπουν στην εφεδρεία, ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν από τους Οργανισμούς Λαϊκών αγορών κυρίως της Θεσσαλονίκης, από το Ίδρυμα Νεότητας κ.α.

Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι οι πρόεδροι φορέων που ζητούν παράταση μέχρι την Παρασκευή ή ακόμα και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, παρά την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση ανταπόκριση λόγω του κατεπείγοντος προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως πρόσφατα ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Κώστας Καπελώνης υποστηρίζει ότι από την εταιρεία αυτή «λείπει προσωπικό» ενώ ανάλογες διαρροές έχουν υπάρξει για τουλάχιστον 20 φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ζητήσει ακόμα και παραιτήσεις συμβουλίων στην περίπτωση που δεν σταλούν στοιχεία ή να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις εξυγίανσης και τοποθέτησης σε εφεδρείες.


Χάος με τις λίστες όσων «περισσεύουν»

Αλαλούμ επικρατεί με τις λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού, για τις οποίες λήγει σήμερα η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην υπαγωγή των εργαζομένων αυτών σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.


Πρόκειται για περίπου 4.200 υπαλλήλους από τους 42.000 που απασχολούνται στους 151 φορείς οι οποίοι έγιναν αποδέκτες της σχετικής εγκυκλίου του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού. Με αυτήν, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία.

Αρκετοί φορείς ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού. Διευκρινίσεις έχει ζητήσει για παράδειγμα η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων - υπολογίζονται σε περίπου 300 - ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Οι επικεφαλής των εταιρειών κάνουν σχέδια επί... χάρτου για να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο. Ορισμένοι μάλιστα, έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από την υποχρέωση της εργασιακής εφεδρείας. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εξυγίανσης, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους, λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων που έχουν προηγηθεί.

Οπως εκτιμούν, η απομάκρυνση επιπλέον 10% των εργαζομένων θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του έργου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των δρομολογίων και σε μη επίτευξη των οικονομικών στόχων, τους οποίους ήδη ελέγχει η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ΟΑΣΑ το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους εκ των οποίων 700 θα πρέπει να απομακρυνθούν από λεωφορεία και τρόλεϊ τη στιγμή που έχουν ήδη προηγηθεί χιλιάδες μετατάξεις.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.

Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που αρνούνται να στείλουν λίστες, καθώς - όπως υποστηρίζουν - είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.

Αντιθέτως, υπάρχουν και φορείς μεταξύ των οποίων η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ανακοινώσει πως θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταραχή στους εργαζομένους των επίμαχων φορέων και αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. ~ Τα Νέα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου