Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτέλους! Έτοιμος ο αvδριάντας του Αλεξάνδρου στην Αθήνα ~ Θα τοποθετηθεί στην πλατεία Δικαιοσύνης

Ο ανδριάντας που ξεπερνά τα δύο μέτρα φιλοτεχνήθηκε από τον Αχιλλέα Βασιλείου:
































Την έγκρισή του για τη χωροθέτηση του αγάλματος του Αλεξάνδρου Παναγούλη στην πλατεία Δικαιοσύνης της οδού Πανεπιστημίου (έναντι του Ρεξ) έδωσε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τη συζήτηση μάλιστα όλα τα μέλη του Συμβουλίου εκφράστηκαν θετικά για την τοποθέτηση του ανδριάντα στο συγκεκριμένο σημείο -για το οποίο άλλωστε έχει αποφασίσει παμψηφεί το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων-, αλλά και στην Αθήνα γενικότερα. Είναι θέμα του δήμου όμως πλέον να αποφασίσει πότε θα τοποθετηθεί το έργο, δεδομένου ότι ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Παναγούλη έχει ήδη φιλοτεχνηθεί.

Με ύψος που ξεπερνά τα δύο μέτρα το άγαλμα, έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου παριστάνει τον αγωνιστή σε νεαρή ηλικία και με τα στρατιωτικά ρούχα που φορούσε κατά την εμφάνισή του στο Στρατοδικείο όπου παραπέμφθηκε για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968.

Η δημιουργία ανδριάντα του Αλέκου Παναγούλη (πρωτοβουλία της Ενωσης τ. Βουλευτών – Ευρωβουλευτών, Κίνησης Πολιτών ΠΝΥΚΑ 21ος Αιώνας – Συναγωνιστών Αλέξανδρου Παναγούλη) άρχισε στις 20 Οκτωβρίου 2008 ύστερα από την απόφαση του τότε προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα να καλυφθεί μέρος της δαπάνης του έργου. Η υπόθεση πέρασε στη συνέχεια στο δήμο Αθηναίων, ακολούθησε η προκήρυξη δημόσιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού και τώρα απομένει η εγκατάσταση του μνημείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου