Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Νεκροταφείο μαγισσών


Φρικτό θάνατο φαίνεται πως βρήκε η γυναίκα που τάφηκε πριν από 800 χρόνια στο «νεκροταφείο μαγισσών», όπως χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι το χώρο που ανασκάπτουν στο Piombino, κοντά στην πόλη Lucca, στην περιοχή της Τοσκάνης.

Το αποτρόπαιο εύρημα προκάλεσε έναν σχετικό σάλο στην ανασκαφή, καθώς οι αρχαιολόγοι αποκάλυπταν όλο και περισσότερα στοιχεία που συνηγορούσαν υπέρ της αρχικής τους υπόθεσης:


Η μακάβρια θεωρία τους περί μαγισσών βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι επτά καρφιά βρέθηκαν σφηνωμένα στη γνάθο του γυναικείου σκελετού, ενώ άλλα 13 καρφιά ήταν σκορπισμένα γύρω από τη νεκρή. Το ίδιο και οι υπόλοιποι τάφοι που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, περιείχαν αξιοπερίεργα ή μυστηριώδη στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα 17 ζάρια που είχαν τοποθετηθεί γύρω από μία δεύτερη νεκρή.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι γυναίκες αυτές ήταν 25-30 χρόνων τη στιγμή του θανάτου τους. Οι τάφοι στους οποίους βρέθηκαν δε ήταν απλοί και ρηχοί, ενώ οι γυναίκες θάφτηκαν απευθείας στο χώμα, δίχως να τοποθετηθούν σε φέρετρο.

Ο αρχαιολόγος Alfonso Forgione του Πανεπιστημίου L’Aquila, επικεφαλής των ανασκαφών, είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για νεκροταφείο υποτιθέμενων μαγισσών, εξαιτίας του τρόπου ταφής των γυναικών.

Συγκεκριμένα είπε: «Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και ταυτόχρονα συναρπαστικό εύρημα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Εξαιτίας των καρφιών στη γνάθο της και γύρω από το σκελετό, είμαι βέβαιος πως επρόκειτο για μάγισσα».

«Ήταν θαμμένη απευθείας στο χώμα, και όχι μέσα σε φέρετρο, ούτε και καλυμμένη από κάποιο σάβανο. Βρήκαμε καρφιά γύρω από το σκελετό, που είχαν καρφώσει πάνω στα ρούχα της σαν για να την κρατήσουν καθηλωμένη στη γη».

«Αυτό για μένα υποδηλώνει πως οι άνθρωποι που την έθαψαν ήθελαν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι η γυναίκα, παρότι νεκρή, δεν θα σηκωνόταν από τον τάφο της για να τρομοκρατήσει τους ντόπιους που ήταν σίγουροι πως είχαν να κάνουν με μια μάγισσα με μοχθηρές δυνάμεις».

«Ο δεύτερος σκελετός που βρήκαμε ήταν θαμμένος με παρόμοιο τρόπο, αυτή τη φορά όμως βρήκαμε 17 ζάρια γύρω του – ο αριθμός 17 στην Ιταλία θεωρείται πως φέρνει κακοτυχία και, επίσης, τα ζάρια ήταν ένα παιχνίδι που οι γυναίκες απαγορευόταν να παίζουν εκείνη την εποχή».

«Το τρόπος ταφής των γυναικών παραπέμπει σε τελετουργικά εξορκισμών». Ως εκ τούτου, τα σκελετικά κατάλοιπα θα εξεταστούν στη συνέχεια ως προς την αιτία θανάτου τους.

Ένα ερώτημα το οποίο οι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να απαντήσουν είναι γιατί οι γυναίκες αυτές, εάν υποθέσουμε ότι είχαν θεωρηθεί «κακές» μάγισσες, τάφηκαν σε ιερό χώρο, αφού το νεκροταφείο βρίσκεται εντός των ορίων του περιβόλου μιας εκκλησίας ηλικίας 800 ετών.

Ο Forgione το απαντά ως εξής: «Η μοναδική πιθανή εξήγηση είναι οι συγκεκριμένες γυναίκες να προέρχονταν από ισχυρές οικογένειες, να μην ανήκαν δηλαδή στα χαμηλά αγροτικά στρώματα και έτσι, εξαιτίας της κοινωνικής τους τάξης και των διασυνδέσεών τους να είχαν εξασφαλίσει την ταφή τους σε έναν ιερό, χριστιανικό χώρο».

Η ομάδα των αρχαιολόγων φιλοδοξεί να εντοπίσει το σημείο ταφής του αγίου Cerbonius, επισκόπου που πέθανε 1.500 χρόνια πριν και ήταν ο προστάτης άγιος της περιοχής.












The Daily Mail (26/09/2011) arxaiologia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου