Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αλαλούμ με τις αποδείξεις. Τι αλλάζει, τι ισχύει τελικά


Στροφή 180 μοιρών στο θέμα των αποδείξεων έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Μέσα σε λίγες ώρες και μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ευάγ. Βενιζέλου για αύξηση του ποσοστού του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με αποδείξεις και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011, τα δεδομένα άλλαξαν πάλι αργά χθες το απόγευμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι:


Δεν αλλάζει τελικά τίποτα στο μέτρο των αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2011. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι ήταν αδύνατον να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις και μάλιστα σε διάστημα τριών μηνών πριν την λήξη του 2011 ενώ ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει η φοροκάρτα. Έτσι ξεκαθαρίζεται ότι οι φορολογούμενοι μέχρι και Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούνται θα πληρώσουν έξτρα φόρο 10% στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και των απαιτούμενων αποδείξεων.


Το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο έως και 700 ευρώ στην περίπτωση που δεν έχουν παιδιά ενώ για όσους έχουν παιδιά οι φοροεπιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες. Για τους φορολογούμενους με 2 παιδιά ο έξτρα φόρος για τα εισοδήματα του 2011 φθάνει τα 840 ευρώ.


Διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές για τα εισοδήματα του 2011 και προσαρμόζονται στο νέο αφορολόγητο όριο μόνο όσες συνδέονται με αυτό. Δηλαδή μετά τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα η ανώτατη έκπτωση φόρου για ενοίκια και δίδακτρα μειώνεται από 240 ευρώ μόλις στα 100 ευρώ.


Εισοδήματα 2012

Για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2012 διατηρείται το μέτρο των αποδείξεων χωρίς όμως να αποκλείεται να αυξηθεί το ποσοστό επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να «γλυτώνουν» οι φορολογούμενοι την επιβολή έξτρα φόρου 10%. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει αλλαγές και στις φοροαπαλλαγές με το τελευταίο σενάριο να προβλέπει την πλήρη κατάργησή τους για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ.
Παράλληλα για τα τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθιερώνεται ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους.


Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην Εφορία για:

Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος οι φορολογούμενοι δεν θα δηλώνουν μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ΄όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.α)». Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μικρό ποσοστό περίπου 10% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από την συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους για χαρτιλίκι ή τα Χριστούγεννα.

Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ..

imerisia.gr


1 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

ζωή με κομπιουτεράκι ή για τους δυνατούς λύτες πράξεις και πράξεις...

Δημοσίευση σχολίου