Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς τέλος το πάρτι σε βάρος των ταμείων


Πάνω από 100.000 «ύποπτες» συντάξεις βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι υπάρχει μια «λεηλασία» των ασφαλιστικών ταμείων (κυρίως του ΙΚΑ) με αναπηρικές συντάξεις - «μαϊμού», διπλοσυνταξιούχους, συνταξιούχους - «φαντάσματα», παράνομες συντάξεις σε αλλοδαπούς, αλλά και ένα ατέλειωτο πάρτι σπατάλης στον τομέα της υγείας:



Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ -που κατέγραψε 8.000 συνταξιούχους οι οποίοι λάμβαναν σύνταξη αλλά δεν εμφανίστηκαν να απογραφούν-, το ΙΚΑ εντόπισε 1.500 περιπτώσεις συνταξιούχων που, ενώ είχαν αποβιώσει, έπαιρναν... κανονικά τη σύνταξή τους. Το ΙΚΑ έχει ξεκινήσει την απογραφή των συνταξιούχων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων είσπραξης συντάξεων από μη δικαιοδόχα πρόσωπα. Αρχικώς προχώρησε στον έλεγχο καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν από το έτος 1920. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο ήδη έχουν καταγραφεί 9.000 συνταξιούχοι που ξεπερνούν τα 100 έτη ζωής, ενώ στην απογραφή του πληθυσμού οι αιωνόβιοι δεν ήταν πάνω από 1.700 άτομα!


Οσον αφορά τον τομέα της υγείας, τα αποτέλεσματα των ελέγχων είναι εντυπωσιακά. Γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούσαν για τον ίδιο ασθενή περισσότερες από 10 συνταγές ανά μήνα, με 20 διαφορετικά φάρμακα, εντοπίστηκαν από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επίσης, αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα το μήνα (η πολυφαρμακία σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις είναι αιτία θανάτου). Ακόμη, χορηγούνται σε ασθενείς περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρμακα, στην ίδια συνταγή, τα οποία ενδείκνυνται για την ίδια πάθηση και ο ασθενής θα έπρεπε να λαμβάνει ένα από τα δύο. Το 50% της συνολικής δαπάνης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσματα (87 εμπορικά φάρμακα), ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα (319 εμπορικά φάρμακα), το 12% του συνόλου των σκευασμάτων και το 20% του συνόλου των συνταγών της κοινωνικής ασφάλισης και παράγονται εξοικονομήσεις πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τονίζεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το σύνολο του ΙΚΑ αναμένεται να εφαρμόσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως εφαρμόζουν ήδη ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, 300 κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα. Ηδη, οι δαπάνες στο ταμείο του Δημοσίου για παρακλινικές εξετάσεις έχουν μειωθεί κατά 40% με τον ηλεκτρονικό έλεγχό τους, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί από 140 ευρώ σε 80. Το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε τα 4,5 δισ., ενώ φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3,334 δισ. ευρώ.


Ηλεκτρονικός έλεγχος

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία ΙΚΑ, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ή 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο εξοικονομεί το ίδρυμα μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου των δαπανών. Το ΙΚΑ έχει εξοικονομήσει από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 50 με 60 εκατ. ευρώ το μήνα και από τις υπόλοιπες δαπάνες υγείας περί τα 15 με 20 εκατ. ευρώ. Μονο στο ΙΚΑ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 126 γιατροί που συνταγογράφησαν παρατύπως σκευάσματα που χορηγούνται απευθείας από το ίδρυμα και 547 γιατροί που συνταγογράφησαν σκευάσματα που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ από 170 γιατρούς αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια. Ακόμη, διεκόπη η συνεργασία 120 γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ με το ΙΚΑ, γιατί υπερέβησαν κατά το τριπλάσιο το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγών.


Επικουρική σε... πεθαμένους

Επίσης οι έλεγχοι έδειξαν ότι εκτός από το ΙΚΑ και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων βρέθηκαν περίπου 4.500 άτομα που είχαν αποβιώσει και λάμβαναν επικουρική σύνταξη!

Στο μεταξύ, με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές συντάξεις να περιοριστούν κατά 55.000 - 60.000, ξεκίνησε η διαδικασία επανάκρισης των αναπηρικών συντάξεων -με ενιαία για όλα τα ταμεία κριτήρια- και τη λειτουργία ενός μόνο Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 8% (θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Εκτιμάται ότι θα περάσουν «από κόσκινο» 180.000 συντάξεις αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20,4%, όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8,9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως, διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

Επίσης, επανελέγχονται και οι συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία) και πήραν σύνταξη μετά από μικρή παραμονή στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπαίνουν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες. Εφεξής πρέπει να υπάρχει παραμονή στη χώρα μας για πέντε έτη, ενώ θα καταβάλλεται αναλογικό τμήμα της σύνταξης (το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται από τη χώρα στην οποία έχουν τα ένσημα).

ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου