Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Mini job ή ξεροκόμματο


Η νέα φήμη έχει το όνομα «mini jobs».Δουλίτσες.

Πάντα μια φήμη προηγείται των αποφάσεων. Μια φήμη που σέρνεται και κάνει τη δουλειά της, δηλαδή προετοιμάζει το έδαφος.

Εάν επί μήνες κυκλοφορεί φήμη ότι θα μάς πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, κάπως έχουμε προετοιμαστεί ψυχολογικά. Εάν επί μήνες κυκλοφορεί η φήμη ότι θα υπάρξουν νομίμως μισθοί κάτω από τον κατώτερο, χωρίς ένσημα, χωρίς φόρους, ο κόσμος συνηθίζει την ιδέα.
Λέγεται ότι στις επόμενες συναντήσεις των δανειστών με την κυβέρνηση, θα διατυπωθούν προτάσεις για νέες μειώσεις του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Λέγεται ότι θα επιμείνουν στην ευελιξία. Και στην ελαστικότητα. Να γίνουν οι σχέσεις εργασίας ελαστικές και οι εργαζόμενοι λάστιχα. Λέγεται ότι θα προταθούν αποδοχές ύψους 340 ευρώ.
Η ιδέα των mini jobs είναι εισαγόμενη, από τη χώρα που ειδικεύεται στη σύνθλιψη των ατόμων. Η κραταιά Γερμανία, ο οικονομικός γίγαντας έχει επινοήσει τον πολύ βολικό αυτόν τρόπο για να χαμηλώνει τους δείκτες της ανεργίας. Εκεί λοιπόν, στην προηγμένη Γερμανία, περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με περιορισμένο ωράριο, εισπράττοντας κάπου 350 ευρώ. Στα παρελκόμενα δεν τηρούνται καν τα προσχήματα, δηλαδή δεν καταβάλλεται mini εισφορά στα ταμεία ούτε αποδίδεται mini φόρος στο κράτος.  
Στις νέες εγχώριες φημολογίες για ακόμη χειρότερη μεταχείριση των εργαζομένων εντυπωσιάζει τόσο η μέθοδος όσο και το περιεχόμενο. Υπουλα ύπουλα ρίχνουν την ιδέα, για να την διαψεύσουν και να την περάσουν με έναν μουλωχτό τρόπο, κάπου ανάμεσα σε άλλες ανάλογες αποφάσεις. Το περιεχόμενο το γνωρίζουμε: είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας να καταστούν δούλοι οι πιο αδύναμοι. Γιατί με 350 ευρώ το μήνα δεν μπορεί κανείς ούτε λογαριασμούς να πληρώσει ούτε να τραφεί σωστά ούτε να εξασφαλίσει ασφαλή στέγη. Δεν καλύπτονται με τόσα χρήματα οι βασικές ανάγκες.
Τι λέει για όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας; Ο Γιάννης Βρούτσης εντός των ημερών θα παρουσιάσει το νέο μηχανισμό που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό, με ορίζοντα το 2017. Γίνεται πολύ σαφής με τις δηλώσεις του: «Θα βασίζεται στη διαβούλευση κράτους-εργαζόμενου-εργοδότη αλλά και στην επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων της οικονομίας». Κοντά σε αυτές τις κατατοπιστικές γενικούρες δεσμεύεται ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ. Ποιος τον πιστεύει; 
 
Κέζα Λώρη 



Χωρίς δουλειά 6 στους 10 νέους

Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, με 59,2%, έχει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης η Ελλάδα.

Χωρίς δουλειά 6 στους 10 νέους

Οι επιδόσεις της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες, παρέμειναν εξαιρετικά αρνητικές για έναν ακόμη μήνα, με έξι στους δέκα νέους να αναζητούν εναγωνίως εργασία και με το συνολικό ποσοστό των ανέργων να διαμορφώνεται στο 26,8% του ενεργού πληθυσμού έναντι 26,9% στην Ισπανία. Ειδικά στους άντρες ανήλθε στο 24,1% και στις γυναίκες στο 30,4%.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η ανεργία στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» τον Μάιο στο ιστορικό υψηλό του 12,1%, ελαφρά αυξημένη συγκριτικά με τον Απρίλιο (12%), ενώ τον Μάιο του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 11,3%.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία με 26,9%, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 26,8% (στοιχεία Μαρτίου). Τρίτη κατατάχθηκε η Πορτογαλία με ποσοστό της τάξης του 17,6%.

Παρά ταύτα, η χώρα μας διατηρεί τα «πρωτεία» στη νεανική ανεργία, με ποσοστό της τάξης του 59,2% (στοιχεία Μαρτίου). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία (56,5%), ενώ το τρίτο υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Πορτογαλία (42,1%).

Η μέση νεανική ανεργία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 23,8%, αυξημένη κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 23%, που είχε μετρηθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 3,531 εκατομμύρια νέοι 15 έως 24 ετών βρέθηκαν δίχως εργασία στη νομισματική ένωση τον Μάιο και 5,501 εκατομμύρια στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση.


Χαμηλά ποσοστά

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στην Αυστρία (4,7%), ακολουθούμενη από την Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%).

Ο ευρωπαϊκός Βορράς καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις και στο μέτωπο της ανεργίας των νέων, καθώς το χαμηλότερο ποσοστό κατά τον Μάιο παρατηρήθηκε στη Γερμανία (7,6%), δεύτερη κατατάχθηκε η Αυστρία (8,7%), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ολλανδία (10,6%).

Σημειώνεται ότι μεταξύ του Μαΐου του 2012 και του Μαΐου του 2013 η συνολική ανεργία αυξήθηκε σε 17 εκ των 27 μελών της ευρύτερης ΕΕ και μειώθηκε στα υπόλοιπα 10.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις διαπιστώθηκαν στην Κύπρο (από 11,4% σε 16,3%), την Ελλάδα (από 22,2% σε 26,8% μεταξύ Μαρτίου 2012 και 2013) και τη Σλοβενία (από 8,6% σε 11,2%). Στην αντίπερα όχθη, οι μεγαλύτερες μειώσεις μετρήθηκαν στις τρεις βαλτικές χώρες, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου