Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Υπερψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση με 199 βουλευτές ~ Διαγραφές δεκάδων βουλευτών! - Δείτε ποιοι είναι


Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση που περιλαμβάνει τον νέο μνημόνιο και το PSI, μετά από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Συνολικά ψήφισαν 278 εκ των οποίων 199 είπαν «ναι» επί της αρχής, «όχι» 74, ενώ πέντε δήλωσαν «παρών».

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αποχώρησαν από την ψηφοφορία (πλην των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη που παρέμειναν και υπερψήφισαν) ενώ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ καταψήφισαν το νομοσχέδιο
.

Στο άρθρο 1 για τα εργασιακά ψήφισαν ναι 190 βουλευτές, όχι 83 και 5 δήλωσαν παρών. Στο άρθρο 2 ψήφισαν 201 βουλευτές, όχι 74 βουλευτές και παρών 3. Στο άρθρο 3 ψήφισαν ναι 199 βουλευτές, όχι 74 βουλευτές και παρών 5 βουελυτές. Στο άρθρο 4 ψήφισαν 202 βουλευτές ναι και 74 βουλευτές ψήφισαν όχι.

Από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όχι 22 βουλευτές, από την ΝΔ 21 βουλευτές και από το ΛΑΟΣ διαφοροποιήθηκαν οι Βορίδης και Γεωργιάδης που είπαν ναι.

Συνολικά 45 βουλευτές διαγράφησαν από τα κόμματα τους, η πιο αιματηρή ψηφοφορία του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς δήλωσε για τις διαγραφές "λυπηρές αλλά αναγκαίες οι διαγραφές".

Νωρίτερα ο Λ Παπαδήμος πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε δηλώσει «Η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια ζει τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής περιόδου», τόνισε στην παρέμβαση του λίγο πριν την ψηφοφορία του νέου μνημονίου στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι «το νέο πρόγραμμα θα φέρει δημοσιονομική σταθερότητα».

Επαναλαμβάνοντας αυτά που έχει τονίσει σε προηγούμενες ομιλίες του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «η αιτία της κρίσης είναι ότι για πολλά έτη το κράτος μας δαπανούσε περισσότερα από όσα παράγει».

Όπως είπε «πρώτος στόχος η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», και πρόσθεσε ότι «η μείωση του κατωτάτου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης».

«Κάνουν λάθος ορισμένοι που λένε ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «άκουσα με προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές. Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα περιοριστεί η αβεβαιότητα με την εφαρμογή του PSI» και είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό πρόγραμμα συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα θυσίες για τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει δοκιμαστεί σκληρά» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές ότι «από την ψήφο σας εξαρτάται αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».


Η νύχτα των μεγάλων διαγραφών – 45 διαγραφέντες

Τις προειδοποιήσεις τους ότι όσοι βουλευτές παραβούν την κομματική γραμμή για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, θα αντιμετωπίσουν τη διαγραφή υλοποίησαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και μάλιστα αμέσως μετά την υπερψήφιση της σύμβασης.
Έτσι, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς προέβησαν στην μαζικότερη διαγραφή βουλευτών στις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός των ΚΟ των κομμάτων τους τέθηκαν 44 βουλευτές που καταψήφισαν τη σύμβαση, ψήφισαν «παρών» ή ήταν απόντες. Στις διαγραφές των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη που υπερψήφισαν τη σύμβαση από την ΚΟ του κόμματός του προέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει χάσει πλεόν τη δεδηλωμένη, αλλά παραμένει το κόμμα με τους περισσότερους βουλευτές, ανώ αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία του κοινοβουλίου και οι εσωκομματικές ισορροπίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, ’ Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Αρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, ’ Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β' Αθηνών Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της ΝΔ.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τίθενται από τον Γιώργο Παπανδρέου οι: Σπ. Κουβέλης, Α. Βαγενά, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου, Λ. Μίχος, Μ. Κυριακοπούλου, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασάρας, Χ. Καστανίδης, Κ. Τεκτονίδου, Χρ. Κατσούρας, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Γ. Παπαμανώλης, Οδ. Βουδούρης, Τσ. Μαντατζή, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γ. Αμοιρίδης και Χρ. Μαγκούφης.


Δηλώσεις "ανταρτών":

«Ελπίζω να δικαιωθεί η πατρίδα. Δεν παραδίδω την έδρα. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου. Ο καθένας μας κουβαλάει τις ευθύνες των αποφάσεών του» δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.




«Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου η ΝΔ ήταν είναι και θα παραμείνει το σπίτι μου. Η ψήφος αυτή βοηθάει τη ΝΔ , την παράταξη και την Ελλάδα» δήλωσε ο μέχρι χθες κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Η ψήφος μου ήταν κατά συνείδηση δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία σε αυτό. Σέβομαι και τιμώ τον Καρατζαφέρη αντιλαμβάνομαι γιατί με διέγραψε και θα είμαι σε επαφή με το κόμμα» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ψήφισα κατά συνείδηση, και μετά από καιρό αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδηση μου. Με διέγραψαν, αλλά δεν μπορούν να διαγράφου την πορεία μου» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου.

«Έπραξα κατά τη συνείδησή μου σε μια κρίσιμη για τη χώρα ψηφοφορία» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου