Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛ.ΑΣ «κρύβει» την έξαρση του εγκλήματος


Η ΕΛ.ΑΣ «κρύβει» χιλιάδες εγκληματικές ενέργειες προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις από τους πολίτες!

Το 2011 σημειώθηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 100.000 διαρρήξεις και ληστείες - σχεδόν 280 σε καθημερινή βάση- σε μία πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας, όμως από την ΕΛ.ΑΣ δημοσιοποιούνται επισήμως και γραπτώς κάθε ημέρα, μόλις μία - δύο εξ αυτών.

Αντιθέτως τις τελευταίες εβδομάδες οι αστυνομικές υπηρεσίες -μετά από άνωθεν εντολές- εκδίδουν...
 εκατοντάδες δελτία Τύπου μόνο για συλλήψεις εμπλεκόμενων σε παράνομες πράξεις, ακόμη και μηδαμινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διαφημιστεί το έργο της και να δοθεί η εικόνα μιας ασφαλούς χώρας.

Ομως έτσι παρουσιάζεται το οξύμωρο φαινόμενο να ανακοινώνονται συνεχώς συλλήψεις για αδικήματα, για τα περισσότερα από τα οποία δεν έχει υπάρξει προηγουμένως καμία ενημέρωση των ΜΜΕ και είναι άγνωστα σε όλους εκτός από τα θύματα της επίθεσης. Δηλαδή, πιο απλά, η ΕΛ.ΑΣ ανακοινώνει συλλήψεις κακοποιών για εγκλήματα που, κατ' αυτήν, «δεν υπήρξαν ποτέ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ αρνούνται να δώσουν αριθμητικά στοιχεία ακόμη και για εμπρηστικές επιθέσεις αντεξουσιαστών ή ακόμη και για την διάπραξη επεισοδίων από κουκουλοφόρους. Οπως μάλιστα ισχυρίζονται αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «δεν έχει καμιά δουλειά η Αστυνομία να ανακοινώνει, πλέον, εγκληματικές ενέργειες που κάνουν άλλοι». Με αυτό το νέο σκεπτικό και κατά παράβαση κάθε λογικής ή όλων όσα ίσχυαν μέχρι τώρα «οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις εγκληματικές ενέργειες με δελτία Τύπου που θα εκδίδουν οι... συμμορίες».

Μέχρι προ μερικών μηνών, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσης των ΜΜΕ της ΕΛ.ΑΣ εξέδιδαν δελτία Τύπου για ορισμένα σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν την διάπραξη ληστρικών επιδρομών, για άλλες εγκληματικές ενέργειες και για εξαρθρώσεις συμμοριών με σύνθετη δράση. Παράλληλα αποστέλλονταν ενημερωτικά SMS στα κινητά τηλέφωνα των αρμοδίων συντακτών με περιληπτική αναφορά των συμβάντων. Σχετικές αναλυτικές αναφορές υπήρχαν και στα ημερήσια ενημερωτικά δελτία που εξέδιδε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ομως το τελευταίο χρονικό διάστημα το περιεχόμενο και η πυκνότητα των σχετικών δελτίων τύπου και των αντίστοιχων SMS άλλαξε άρδην.

Σε καθημερινή βάση εκδίδονται από 15 έως 30 δελτία Τύπου όπου σχεδόν σε όλα μνημονεύονται μόνο «επιτυχείς ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ». Ετσι λοιπόν εκδίδονται ενημερωτικά έγγραφα και αποστέλλονται SMS ακόμη και για σύλληψη ενός, δύο μικροεμπόρων ναρκωτικών στην Ομόνοια ή για συλλήψεις αλλοδαπών που είχαν πλαστά έγγραφα στην κατοχή τους και άλλα περιστατικά ελαχίστης σημασίας. Αντίστοιχες είναι και οι αναρτήσεις στο δικτυακό τόπο της ΕΛ.ΑΣ.

Αντιθέτως ελάχιστες από τις αιματηρές ενέργειες, ληστείες, εισβολές στα σπίτια και άλλα σοβαρά αδικήματα μνημονεύονται στην επίσημη ενημέρωση των διωκτικών αρχών και στα αντίστοιχα ενημερωτικά δελτία. Επιπλέον σχεδόν κανένα SMS δεν αποστέλλεται εγκαίρως για εγκληματικές ενέργειες που διαπράττονται στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα τελευταία συγκεντρωτικά ενημερωτικά δελτία της ΕΛ.ΑΣ, για τα αστυνομικά συμβάντα σε όλη την χώρα, καταγράφονται συνολικά 56 υποθέσεις με συλλήψεις επ' αυτοφώρω κακοποιών, με εξιχνιάσεις υποθέσεων ή εξαρθρώσεις κυκλωμάτων. Αντιθέτως στα ίδια συγκεντρωτικά δελτία της ΕΛ.ΑΣ περιέχονται στοιχεία για μόνο 16 διαρρήξεις και ληστείες με ασύλληπτους δράστες. Υπολογίζεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα που αναφέρονται αυτά τα 16 εγκληματικά περιστατικά έχουν διαπραχθεί άλλα 1000 περίπου, που δεν μνημονεύονται πουθενά και έχουν εξαϋλωθεί.

Δηλαδή, το πάλαι ποτέ «δελτίο συμβάντων» της ΕΛ.ΑΣ μετατράπηκε σε «δελτίο... μεμονωμένων επιτυχιών των διωκτικών αρχών». Οι αρμόδιοι δημοσιογράφοι μπορούν να ενημερωθούν για ορισμένα από τα χιλιάδες αδικήματα που διαπράττονται στην χώρα μόνο προφορικώς και αν υποβάλλουν σχετικά ερωτήματα στα αντίστοιχα γραφεία Τύπου.

Αντιθέτως με την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιασθεί τα πραγματικά αριθμητικά στοιχεία είναι αντίστροφα. Δηλαδή το ποσοστό εξιχνίασης των κλοπών και διαρρήξεων παραμένει μονίμως στο 10-15% και των ληστειών σε ποσοστό 20 έως 30%.

Η μόνη πηγή με την πραγματική εικόνα για τα χιλιάδες αδικήματα που καταγράφονται καθημερινά, αποτελούν τα αθροιστικά στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛ.ΑΣ μόνο μία έως δύο φορές τον χρόνο, προκειμένου να μην παρατείνεται ο θόρυβος για την έξαρση της εγκληματικότητας. Ομως και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αριθμητική αναφορά με τα αδικήματα που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας ή σε πόλεις της επαρχίας με πρόσχημα το «να μην προκληθεί ανησυχία στους πολίτες αυτών των περιοχών αλλά και να μην παρεξηγηθούν και να μην υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ των αρμόδιων αξιωματικών - διοικητών των τοπικών υπηρεσιών».

tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου