Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία για την Ελλάδα +Βίντεο


Κατά 107 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος από την εφαρμογή του PSI που συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Το «κούρεμα» αυξάνεται στο 53,5% της αξίας των ελληνικών ομολόγων ενώ το επιτόκιο για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020 θα φτάνει σε μέσα επίπεδα το 2,63%.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο...
 120,5% το 2020.
Για την αποπληρωμή του χρέους θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, κατοχυρωμένος με διάταξη από το ελληνικό Σύνταγμα.

Στην απόφαση προβλέπεται ακόμα η αναδρομική μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η έμμεση συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης σε ποσοστό που φθάνει το 1,8%.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Μαρτίου αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Γι' αυτό το λόγο θα συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την προώθηση στη Βουλή του βασικού εφαρμοστικού νόμου, καθώς και τη νομοθεσία για το PSI, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι θα οριστεί γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, ευρείας αποδοχής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος γραμματέας θα πρέπει να έχει μακρά θητεία ή να είναι και μόνιμος.


Μετά την ανταλλαγή των ομολόγων


Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης. Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της.

Παράλληλα, κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα κατοχυρώσει εντός διμήνου στην έννομη τάξη της την απόλυτη προτεραιότητα αποπληρωμής του χρέους της. Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους.

Θα ενισχυθεί παράλληλα τόσο η παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και η παρουσία της τρόικας προκειμένου να μπορεί να παρακολουθείται από κοντά η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.






Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα

Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή μέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο των εκλογών, δήλωσε ότι η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών θα ληφθεί μετά την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.

Ωστόσο, και ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί «ουσιαστικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος» του τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και «πλήρως και κατά το τυπικό του περιεχόμενο» την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Κάλεσε παράλληλα όσους συμφωνούν αλλά και όσους διαφωνούν με το νέο πρόγραμμα να αγωνιστούν για τη σωτηρία της χώρας και να αναλογιστούν πού θα πήγαινε η Ελλάδα αν δεν υπήρχε η σημερινή απόφαση και τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι η μόνη εθνική στρατηγική που υπάρχει σήμερα.

Απηύθυνε τέλος «εθνικό προσκλητήριο» για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στο σημερινό Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.







«Σανίδα σωτηρίας» για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup, γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης


Στην κρίσιμη συμφωνία της Ευρωζώνης για την Ελλάδα αναφέρονται, όπως είναι φυσικό, τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα συμφωνούν ότι πρόκειται για «σανίδα σωτηρίας» της Ελλάδας που βοηθά τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, τονίζουν, ωστόσο, ότι ως αντάλλαγμα οι υπουργοί της Ευρωζώνης ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας.


«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης στηρίζουν την ύψους 130 δισ. ευρώ διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο BBC.

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μία κρίσιμη δεύτερη διάσωση για την χρεωμένη Ελλάδα» αναφέρει το BBC.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμούν αναλυτές, αλλά μοιάζει δύσκολο να αναβιώσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας» προσθέτει, ενώ αναφέρεται στις μαραθώνιες συνομιλίες, καθώς και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία «σημαίνει βαθύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών από αυτές που η Ελλάδα είχε υπολογίσει».

«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, παρακολουθώντας «ζωντανά» την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της Ελλάδας» αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας, ήρθε μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε υπουργούς και όσους διαπραγματεύονταν εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών.

«Οι ιδιώτες πιστωτές δέχονται μεγαλύτερες απώλειες» αναφέρουν οι Financial Times.

«Η Ελλάδα κερδίζει τη διάσωση, καθώς η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.

Στη Γερμανία, το Spiegel γράφει: «Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί».

«Καλά νέα για την Ελλάδα» γράφει η Welt. «Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ 'αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα».

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο εάν υποσχεθεί γρήγορα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη» προσθέτει.

«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη αποφεύγουν τη χρεοκοπία» αναφέρει η ιταλική La Repubblica.

Η Ελλάδα παραχωρεί δημοσιονομική κυριαρχία για το νέο πακέτο σωτηρίας, γράφει η ισπανική El Pais, αναφερόμενη αναλυτικά στις δεσμεύσεις και τους σκληρούς όρους που ανέλαβε η Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη νέα σύμβαση.
Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναφέρεται και ο γαλλικός Monde.

«Η Αθήνα είχε εκπληρώσει το πολιτικό μέρος (της συμφωνίας), με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των πιστωτών της: η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο σχέδιο λιτότητας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και νέας πολιτικής αναταραχής» γράφει η εφημερίδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Times γράφουν: «Η Ευρώπη συμφωνεί σε νέα διάσωση για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το δεύτερο τεράστιο δάνειο νωρίς την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να τη σώσουν από τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους».

«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» γράφει η Washington Post.

«Μετά από μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν στη χώρα ένα δεύτερο τεράστιο πακέτο διάσωσης -172 δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα.

Κύρια είδηση είναι και στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν θετική τη συμφωνία και για την αυστραλιανή οικονομία, αλλά εκφράζουν σκεπτικισμό αν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου