Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Χρυσοφόρο» το υπέδαφος περιοχών του νομού Κιλκίς


Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) την αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται θαμμένα στον μεταλλευτικό χώρο Βάθης-Γερακαρίου του νομού Κιλκίς.

Μάλιστα, το υπουργείο σχεδιάζει να προκηρύξει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, ωστόσο η τοπική κοινωνία αντιδρά στην προοπτική εξόρυξης των μεταλλευμάτων χρυσού και χαλκού.
Βάσει προηγούμενων ερευνητικών εργασιών του ΙΓΜΕ, τα βεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται σε συνολικά...
 28 εκατ. τόνους (με 0,4% χαλκό και 0,9 γραμ./τόνο χρυσό), ενώ τα δυνητικά αποθέματα (potential resources) εκτιμώνται σε 180 εκατ. τόνους, με αντίστοιχες περιεκτικότητες.

Η ακαθάριστη αξία στα βεβαιωμένα αποθέματα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το δυναμικό του κοιτάσματος πιθανολογείται ότι μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπολογίζεται ένα πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς, στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ.


500 θέσεις εργασίας

Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι κατά τη φάση της πλήρους εκμετάλλευσης του μεταλλείου θα δημιουργηθούν 500 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ στις υποστηρικτικές μονάδες (εργολαβίες μεταφοράς, συνεργεία κοκ.) θα απασχοληθούν τουλάχιστον άλλα 150 άτομα. Με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΕΚΑ, κάθε 50 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε μισθούς 1 εκατ. ευρώ (δηλαδή, ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, εφόσον δημιουργηθούν 500 θέσεις), εκ των οποίων τα μισά θα επέστρεφαν στο Δημόσιο ως άμεσοι φόροι επί των μισθών και έμμεσοι επί της κατανάλωσης.

Το ΥΠΕΚΑ θέτει παράλληλα μια σειρά επιπλέον κριτηρίων, όπως η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης, η δημιουργία θέσεων εργασίας αποκλειστικά για τους κατοίκους της περιοχής, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και πρόσθετες περιβαλλοντικές δαπάνες, που βαρύνουν κατά 27% στη συνολική μοριοδότηση των υποψήφιων επενδυτών. Επιπλέον, το 20% των εσόδων του Δημοσίου από τα μισθώματα του μεταλλευτικού χώρου θα αποδίδεται στην τοπική κοινωνία.


Διαφωνούν κάτοικοι

Παρ’ όλο που τα παραπάνω φαντάζουν ως ισχυρό δέλεαρ, η τοπική κοινωνία, διά του δημοτικού συμβουλίου Κρουσσίων, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής: «Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και σεβόμενη τη θέληση των πολιτών του νομού μας, τάσσεται ενάντια στη λειτουργία μεταλλείων στον νομό Κιλκίς, πιστεύοντας ότι η ωφέλεια και το κέρδος για την τοπική κοινωνία θα είναι δυσανάλογα μικρότερη σε σύγκριση με την απειλούμενη οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης.

Το ΥΠΕΚΑ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι δημιουργήθηκαν παρερμηνείες εξαιτίας αντεπιστημονικής και λαθεμένης πληροφόρησης της κοινής γνώμης. Παράλληλα, τονίζει ότι «καμία επένδυση τέτοιου είδους δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες», σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι την τοπική κοινωνία δεν την αντιπροσωπεύουν αυτοαναγορευόμενοι «εκφραστές», αλλά οι θεσμοθετημένοι φορείς.

Επιπλέον, το ΥΕΠΚΑ διευκρινίζει ότι:

- Δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο σε καμία φάση της επεξεργασίας των μεταλλευμάτων, κάτι που θα τεθεί ως όρος στη σύμβαση.

- Δεν θα υπάρξει όξινη απορροή στο περιβάλλον της περιοχής.

- Τα απορρίμματα θα είναι αδρανή.

- Η βασική μέθοδος εξόρυξης θα είναι υπόγεια. Η επιφανειακή εξόρυξη θα είναι κατά μέγιστο 5%.

- Οι απαιτήσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε βιομηχανικό νερό είναι πολύ μικρές.

- Καμία ιδιωτική περιουσία δεν κινδυνεύει από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ ανέλαβε δημόσια δέσμευση ότι το σχέδιο σύμβασης θα επικυρωθεί από τη Βουλή και ότι θα συγκροτηθεί -πέραν των προβλεπομένων από τον νόμο- μια επιπλέον συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων, που θα επιλεγούν από την τοπική κοινωνία του Κιλκίς...
 
makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου