Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Φορολογικές δηλώσεις 2012 ~ Καλό καλοκαίρι...


Ραντεβού... το καλοκαίρι δίνει η εφορία σε 5,5 εκατ. φορολογούμενους για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα, εκτός απρόοπτου, να ανακοινώσει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων. Ηδη, έχει υπογραφεί...
 η υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνονται για μετά τις εκλογές και πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο οι προθεσμίες οι οποίες κανονικά εκπνέουν από αύριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες:

Ενημέρωση: Περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2012 δίνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει αναγκαστική παράταση σε ό,τι αφορά την υποβολή δηλώσεων λόγω καθυστέρησης στην έκδοση εντύπων και εγκυκλίων, το υπουργείο διευκρίνισε ότι η διαδικασία εκτύπωσης των νέων εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της.


Αναλυτικότερα οι προθεσμίες καθορίζονται ως εξής:

1) Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

2). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.

3) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.

4) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.

Δεν τίθεται συνεπώς κανένα θέμα παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων εκτός των συνηθισμένων παρατάσεων που δίνονται κάθε έτος.



Ληξιπρόθεσμες

Παράταση αναμένεται να δοθεί και για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που λήγει κανονικά σήμερα. Χθες δημιουργήθηκαν ουρές στις εφορίες με τους οφειλέτες που έλαβαν το e-mail από το υπουργείο Οικονομικών και έσπευσαν στην εφορία τους για να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση. Πάντως, περίπου 60.000 μηνύματα που εστάλησαν ήταν λανθασμένα και χθες το απόγευμα οι φορολογούμενοι έλαβαν νέο διορθωτικό e-mail με το οποίο ενημερώθηκαν ότι τελικά δεν έχουν κάποια οφειλή προς το Δημόσιο.


Ενημέρωση: Δόθηκε τελικά η παράταση έως 30 Μαρτίου

Παρατείνεται έως τις 30 Μαρτίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα με οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα που οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τις 75.000 ευρώ.

Το ποσό της κάθε δόσης θα είναι 100 ευρώ. Οι δόσεις ορίζονται σε 24 ενώ όποιος επιθυμεί ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις, το αίτημά του θα κρίνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Χθες σχηματίστηκαν ουρές στις εφορίες για τους οφειλέτες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή ρύθμιση, ωστόσο σε πολλές από αυτές, ΔΕΝ είχε σταλεί ούτε καν η εγκύκλιος για την εφαρμογή τους.

Μαρία Βουργάνα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου