Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Hellas Power & Energa ~ Νέα ταλαιπωρία για πάροχο & χαράτσι


Νέα ταλαιπωρία θα υποστούν οι 200.000 πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power, καθώς μετά την αναστολή λειτουργίας των δύο εταιρειών θα πρέπει να προσέλθουν στις εφορίες για να προμηθευτούν τις βεβαιώσεις καταβολής του τέλους ακινήτων και στη συνέχεια να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις ΔΟΥ θα πρέπει να μεταβούν ακόμη και όσοι έχουν καταβάλει στο ακέραιο το τέλος ακινήτων.:

Επίσης δίνεται προθεσμία μέχρι τις 25 Απριλίου για να επιλέξουν τον νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εξοφλήσει το «χαράτσι» και να υπάρχει η σχετική βεβαίωση από την εφορία.

Οσον αφορά στους λογαριασμούς, που είτε έχουν εκδοθεί είτε θα εκδοθούν από τις δύο εταιρείες και αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2012, μπορούν να εξοφλούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών με τις συμβεβλημένες τράπεζες, οι οποίοι ελέγχονται πλέον από το κράτος.

Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβαν χθες τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (P.A.E.) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.).

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την εξόφληση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (τέλος ακινήτων), οι καταναλωτές μπορούν να προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ. του εισοδήματός τους και να συμπληρώνουν την «αίτηση καταβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.», προσκομίζοντας τους εξοφλημένους λογαριασμούς, προκειμένου να καταβάλουν το τυχόν οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό και να τους χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, ώστε, στη συνέχεια, να προβούν στην αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν προκύπτει ότι έχει εξοφληθεί μέρος μόνο του λογαριασμού, ο καταναλωτής οφείλει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του τέλους προκειμένου να του χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση. Αν αποδεικνύεται ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό, χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ. η σχετική βεβαίωση. Σε περίπτωση που ο αριθμός της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στις μηχανογραφικές καταστάσεις που έχουν οι Δ.Ο.Υ. χορηγείται σχετική βεβαίωση στον καταναλωτή.

Εξάλλου εντός τριών μηνών από τις 25 Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power πρέπει να επιλέξουν νέο προμηθευτή.

Οι καταναλωτές πρέπει, μέσα στο διάστημα των 3 μηνών, να υπογράψουν σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής τους με βεβαίωση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.


Εξόφληση

Καταναλώσεις μέχρι 24.1.2012

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Hellas Power και Energa στις συμβεβλημένες τράπεζες μπορούν να εξοφλούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που είτε έχουν εκδοθεί είτε θα εκδοθούν και αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2012. Κι αυτό καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο εταιρειών ελέγχονται πλέον από το κράτος. Τυχόν προκαταβολή ή έναντι λογαριασμοί συμψηφίζονται με τον τελικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της κάθε παροχής, ανεξαρτήτως τυχόν διαφορετικών όρων της Σύμβασης Προμήθειας μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στον Διαχειριστή του Δικτύου και δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν.


Κώστας Τσαχάκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου