Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

«Ακουμπάνε» τους ληστές του μουσείου της Ολυμπίας


Στοιχεία - φωτιά που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη των θρασύτατων ληστών του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικές αρχές.

Ένα τουλάχιστον δείγμα DNA κρίνεται αξιοποιήσιμο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν βρεθεί ίχνη, ίσως δακτυλικά αποτυπώματα, σε μονωτική ταινία που βρέθηκε πάνω στη βαριοπούλα με την οποία έσπασαν τις προθήκες και πήραν τα αρχαία αντικείμενα, πήλινα και χάλκινα, καθώς και το χρυσό δαχτυλίδι.

Αντικείμενα

Επίσης, η αστυνομία ερευνά αντικείμενα που βρέθηκαν στο μονοπάτι πίσω από το μουσείο από το οποίο φαίνεται να διέφυγαν οι ληστές. Ωστόσο, αστυνομικές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα «ακουμπήσουν» τους δύο κακοποιούς, καθώς είναι θέμα τιμής για της Αστυνομία να βρεθούν το συντομότερο δυνατό τα κλοπιμαία, ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας για τη χώρα. Εξειδικευμένοι άνδρες ερευνούν το χώρο μέσα και έξω από το μουσείο της Ολυμπίας, ενώ ζήτησαν και πήραν DNA και καταθέσεις από όλους τους εργαζόμενους, ακόμη κι αυτούς που δεν εργάζονται αυτή την περίοδο στο συγκεκριμένο χώρο.


Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι δύο ληστές μπορεί να είχαν εσωτερική πληροφόρηση και να έψαχναν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, δηλαδή το χρυσό στεφάνι και τη συλλογή γραμματοσήμων, τα οποία, όμως, βρίσκονται στο νέο μουσείο της περιοχής και προφανώς οι κακοποιοί δεν το γνώριζαν. Ερευνάται, επίσης, ενδελεχώς το βίντεο από τις κάμερες στο οποίο απεικονίζονται δύο άνδρες με κουκούλες και ρούχα παραλλαγής. Ο ένας είναι ψηλότερος και μιλούσε καθαρά ελληνικά. Ο άλλος είναι πιο κοντός και μιλά σπαστά ελληνικά. Φαίνεται να χτυπούν και να φιμώνουν τη φύλακα και να διαλύουν τις πέντε προθήκες παίρνοντας τα 65 αντικείμενα.


Στην Αστυνομία έχουν φτάσει, επίσης, πολλές πληροφορίες για τις κρυψώνες της περιοχής που θα μπορούσαν να έχουν βρει καταφύγιο οι κακοποιοί, αν δεν έχουν διαφύγει από τη θάλασσα. Τέλος, έχει μπει σε λειτουργία ο υπερκοριός της ΕΥΠ, με τους αξιωματικούς να ελπίζουν ότι μπορούν να εντοπίσουν ύποπτα τηλεφωνήματα πριν και μετά τη ληστεία.

Άπειροι

Τα πρώτα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για έμπειρους αρχαιοκάπηλους και ίσως είναι κοινοί ληστές που έβαλαν στο στόχαστρο το μουσείο ελπίζοντας ότι θα βρουν χρυσά και άλλα μεγάλης αξίας αντικείμενα. Ο τρόπος που έσπαζαν τις προθήκες και άρπαζαν τα αρχαία αντικείμενα βάζοντάς τα σε σακούλες, δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονταν και τόσο γι' αυτά, αλλά έψαχναν κάτι καλύτερο. Ισως, να έκαναν λάθος το μουσείο που χτύπησαν, καθώς σε μικρή απόσταση στην Ολυμπία βρίσκεται και το νέο μουσείο με πολύ μεγάλης αξίας αρχαία. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες για τις έρευνες στα ευρήματα που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επικρίσεις για την ελλιπή φύλαξη του μουσείου.

Χθες αποκαλύφθηκε έγγραφο που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» το οποίο αναφέρει ότι για το 2012 ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ενέκρινε δαπάνη 100.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν ο ειδικός συνεργάτης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου. Σύμφωνα με το έγγραφο, 80.000 ευρώ δίνονται για τις τακτικές αποδοχές με βασικό μισθό, δώρα εορτών γενικά και τακτικά επιδόματα και 20.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων.

imerisia.gr


Η αστυνομία και το υπουργείο πολιτισμού εξέδωσαν λίστα με φωτογραφίες και στοιχεία των αντικειμένων που εκλάπησαν.

Δείτε την από εδώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου