Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τα 15 μέτρα του εφαρμοστικού νόμου


Στο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε με τη μορφή του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη, συμπεριλαμβάνεται και ο τροποποιημένος προϋπολογισμός, με τον οποίο επιβεβαιώνεται η δραστική περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των δαπανών ασφάλισης και περίθαλψης.

Οι 15 κυριότερες διατάξεις του αφορούν:


1. Μείωση 12% αναδρομικά από 1-1-2012 των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, που αρχίζει να εφαρμόζεται από 1 Μαΐου. Το ποσό του πρώτου τετραμήνου θα παρακρατηθεί ισόποσα στο υπόλοιπο οκτάμηνο του έτους. Η μείωση αφορά και συνταξιούχους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΟΣΕ και πρώην ταμείων προσωπικού σιδηροδρομικών δικτύων.

2. Εξαιρούνται της μείωσης του 40% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας με ανικανότητα άνω του 80%, καθώς και οι έχοντες ανάπηρο σε ποσοστό άνω του 80% παιδί ή σύζυγο.

3. Αναδρομικά από 1-1-2012 μειώνονται 12% οι κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

4. Αναδρομική μείωση 12% από 1-1-2012 και για το 50% της κύριας και επικουρικής σύνταξης του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑΜ που χορηγούνται σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Το ποσό της κύριας σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ και σε περίπτωση πολλών δικαιούχων το εναπομείναν ποσό επιμερίζεται.

5. Μειώνονται αναδρομικά από 1-1-2012 οι επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 10% αν φθάνουν μέχρι τα 250,00 ευρώ, 15% για 250,01-300,00 ευρώ και 20% για 300,01 ευρώ και άνω.

6. Τα ποσά των αναδρομικών μειώσεων παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξη Μαΐου 2012 και μετά.

7. Αν έχουν προκύψει διαφορές αποδοχών από τις μειώσεις που έγιναν το 2011 και αφορούν στους πρώτους μήνες του έτους αυτού, λόγω της αναδρομικής ισχύος του, παρακρατούνται από τις αποδοχές των μηνών Απριλίου έως Ιουνίου 2012.

8. Από 1-1-2012 μειώνεται 10% η αντιμισθία δημάρχων, περιφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων και αντιπεριφερειαρχών. Περιορίζεται στο 50% από 75% η αντιμισθία προέδρου περιφερειακού συμβουλίου, καταργούνται οι αποζημιώσεις σε συνεδριάσεις και από 1-1-2013 περιορίζεται ο αριθμός των αντιδημάρχων που θα παίρνουν αντιμισθία σε δήμους μέχρι 200.000 κατοίκους.

9. Κατατέθηκε και ο τροποποιημένος προϋπολογισμός του 2012, που προβλέπει μείωση κατά 1,95 δισ. ευρώ από όλα τα υπουργεία πλην περιφερειακών υπηρεσιών των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων για μετακινήσεις. Οι δαπάνες άμυνας μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ, εφημερίες γιατρών ΕΣΥ 50 εκατ. ευρώ, πολυτεκνικά και άλλα επιδόματα 43 εκατ. ευρώ, αμοιβές εκπαιδευτικών, έρευνα -τεχνολογία και επιχορηγήσεις ΑΕΙ 80 εκατ., ΤΑΠ-ΟΤΕ 15,4 εκατ., ασφάλιση ΔΕΗ 21,3 εκατ., επιχορήγηση στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας 500 εκατ., κοινωνική ασφάλιση 251 εκατ.

10. Αυξάνουν 50 εκατ. οι εκλογικές δαπάνες και περιορίζεται η εκλογική αποζημίωση σε 500 ευρώ εφάπαξ για λειτουργούς και υπαλλήλους υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών και Περιφερειών, με ανώτατο συνολικό ποσό 25 εκατ. ευρώ. Καταργείται η χορήγηση επιδόματος σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και πολιτικό προσωπικό υπουργείου Προστασίας.

11. Σε 3 αντί 6 δόσεις η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα αποπληρώνεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι θα είναι σε ενιαίο τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα.

12. Αν η διαφορά φόρου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, προαπαιτείται η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς πριν την άσκηση προσφυγής.

13. Εντός 10μέρου αντί 20μέρου η απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους.

14. Παρατάθηκε μέχρι 30 Ιουνίου 2012 η προθεσμία που έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κτισμάτων και ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου 2012 ως προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου για όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά τις 28-2-2012.

15. Μειώνονται κατά 25 τα ινστιτούτα ερευνητικών φορέων και συγχωνεύονται, ενώ προβλέπεται επίσης μεταφορά προσωπικού και περιουσίας.


Δέσμευση στήριξης

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και μετά το 2015 οι ευρωπαίοι εταίροι, θέτοντας ως χρόνο ορόσημο την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Έχουμε τη σαφή, τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1-1-2015 (οπότε λήγει το νέο πρόγραμμα), έως ότου η Ελλάδα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές», δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Αποτιμώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «διαψεύδονται όσοι επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας», για να προσθέσει: «Αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο. Η συμφωνία δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο ενέκρινε το Eurogroup, αφορά τη δανειοδότηση με ένα ποσό της τάξης των 130 δισ. ευρώ από τις αρχές του επόμενου Μαρτίου μέχρι και τα τέλη του 2014, αλλά και τη μετέπειτα στήριξη από το 2015, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι μηχανισμοί παρακολούθησης και στήριξης γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικοί, καθώς ενισχύονται οι μόνιμες εκπροσωπήσεις από την Task Force και το ΔΝΤ, ενώ έρχεται και μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν. Ανά τρίμηνο θα δημοσιοποιείται έκθεση για την πορεία της οικονομίας.


Ψηφοφορία μέχρι 29 Φεβρουαρίου

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή τα νομοσχέδια των υπουργείων Εργασίας και Υγείας (κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας) και τα νομοσχέδια για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τη δημοσιονομική πολιτική και το νομικό πλαίσιο για το PSI, καθώς ακολουθούν νέα συνεδρίαση του Eurogroup και η σύνοδος κορυφής (1 - 2 Μαρτίου).


Με δημόσια περιουσία θα «αποζημιωθούν» τα ταμεία

Η απώλεια της κινητής περιουσίας των ταμείων αναπληρώνεται με ακίνητη περιουσία του δημοσίου και των ΝΠΔΔ, η οποία θα περιέλθει στο «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος ΑΕ». Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου περί της εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, τα χρήματα που θα χάσουν τα ταμεία από την απομείωση της αξίας των τίτλων, εφόσον υπαχθούν στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα καλυφθεί από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα οριστεί το ύψος της μείωσης για τους τίτλους, καθώς και οι όροι τροποποίησης ή ανταλλαγής με τους νέους τίτλους.


Ειδικός λογαριασμός για τους πιστωτές

Η σύσταση ειδικού λογαριασμού, όπου θα συσσωρεύονται τα έσοδα του κράτους, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος προς την τρόικα είναι γεγονός.

Η τήρησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος θα γίνει ευθύνη της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την τρόικα, ενώ εκτός της νομοθετικής ρύθμισης εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της συνταγματικής κατοχύρωσης. "Πρέπει να νομοθετήσουμε ότι θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές και ότι δεν θα περιέλθουμε σε κατάσταση χρεοκοπίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα ήταν καλό να μπει στο σύνταγμα, αλλά δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα ημέρες πριν από κάθε τρίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει για το ύψος των υποχρεώσεων, για λήξεις ομολόγων αλλά και υποχρεώσεων των ΟΤΑ. Σε πρώτη φάση και μέχρι η ελληνική οικονομία να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με τα κεφάλαια της στήριξης του επίσημου τομέα και στη συνέχεια και με μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων ή και έσοδα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κάλυψη της χώρας προς τους πιστωτές της.
 
 
Της Ελένης Κωσταρέλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου