Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Χάστε ευκολότερα βάρος με τη βοήθεια 5 τροφών



Οι παρακάτω τροφές αποτελούν θρεπτικές επιλογές κι έχουν αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορούν να σας κάνουν να χορτάσετε, να τιθασεύσετε την όρεξή σας και να χάσετε μακροπρόθεσμα μερικά κιλά.

Τηρώντας τον κανόνα των μικρών και τακτικών γευμάτων μέσα στη μέρα προκειμένου να κρατάτε σε ρυθμό το μεταβολισμό σας, σε συνδυασμό με περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας και τη βοήθεια των παρακάτω τροφών, θα δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να πηγαίνει προς τα πίσω και να παραμένει εκεί. Δείτε ποιες είναι οι τροφές που χρειάζεται να καταναλώνετε και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν:
 




Πιπεριά τσίλι: καίει το στόμα, αλλά και τις θερμίδες

Οι καυτερές πιπεριές και γενικά οι τροφές που μας αφήνουν αυτή την πικάντικη αίσθηση, αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται καψαϊκίνη. Και για του λόγου το αληθές, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες έδειξε ότι λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει καψαϊκίνη, οι θερμίδες που «καίμε» σχεδόν διπλασιάζονται. Ακόμη, το αντιοξειδωτικό αυτό αυξάνει σημαντικά την οξείδωση του λίπους, πιέζοντας το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερο λίπος σαν «καύσιμο», άρα και να μας απαλλάξει από αυτό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ακόμη και τα γεύματα με «άρωμα» καψαϊκίνης μπορούν να μας «κόψουν» την όρεξη και να μας κρατήσουν μακριά από διατροφικούς πειρασμούς στη διάρκεια της μέρας. Κάντε, λοιπόν, τα γεύματά σας λίγο πιο καυτερά και δείτε τα αποτελέσματα σύντομα.



Αγκινάρα: ένα… ξεχασμένο λαχανικό

Μετράτε συνεχώς τις θερμίδες σας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν γίνει το βασικό συστατικό της διατροφής σας; Είστε σε καλό δρόμο, αλλά κατανοούμε ότι μπορεί να έχετε βαρεθεί να τρώτε συνεχώς σαλάτες με μαρούλι, σπανάκι, ρόκα κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση η αγκινάρα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας και να αποτελέσει το ιδανικό ορεκτικό με μόνο 60 θερμίδες, ενώ οι φυτικές της ίνες θα σας δημιουργήσουν το αίσθημα κορεσμού και θα σας αποτρέψουν από το να τσιμπολογάτε συνεχώς μέσα στη μέρα. Η εποχή τους ξεκινά από αυτό το μήνα και συνεχίζεται μέσα στην άνοιξη, οπότε έχετε την ευκαιρία να τις καταναλώσετε φρέσκες, ενώ μια καλή ιδέα είναι να τις δοκιμάστε στον ατμό με λίγο αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Μπορείτε ακόμη να τις βάλετε στο μπλέντερ με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο και να απολαύσετε τον πουρέ τους.



Γκρέιπφρουτ: αποχαιρετά τα περιττά κιλά


Αν και πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η λιποδιαλυτική δράση των όξινων φρούτων δεν έχει ουσιαστικά αποδειχτεί, εν προκειμένω το γκρέιπφρουτ φαίνεται να έχει τρανταχτά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο μελέτης βρέθηκε ότι όσοι έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ με κάθε γεύμα κατάφεραν να χάσουν περισσότερο από 1,5 κιλό σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι έπιναν το χυμό του 3 φορές την ημέρα έχασαν 1,5 κιλό, χωρίς να κάνουν άλλες αλλαγές στη διατροφή τους. Αν θέλετε, μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα υγιές επιδόρπιο, προσθέτοντάς του ελάχιστο μέλι.


Αχλάδια: οι φυτικές τους ίνες τιθασεύουν την πείνα


Μπορεί τα μήλα να έχουν «κλέψει» όλη τη δόξα, αλλά και τα αχλάδια έχουν αρκετά οφέλη και ειδικά όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ο λόγος είναι ότι τα αχλάδια παρουσιάζουν ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα ενός είδους φυτικής ίνας, της πηκτίνης, η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να προωθεί την απώλεια βάρους, ενώ καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε με ένα διαφορετικό τρόπο, σαν επιδόρπιο, σιγοβράστε τα (καθαρισμένα από τη φλούδα και τα κουκούτσια) μέσα σε νερό με λίγο κρασί με μέλι και σαφράν.


Τομάτα: μας χορταίνει με λίγες θερμίδες


Λόγω του ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, η κατανάλωση τομάτας μπορεί να μας χορτάσει έτσι ώστε να αποφεύγουμε άλλα σνακ πιο παχυντικά και οι θερμίδες της είναι ελάχιστες (περίπου 20 στα 100 γραμμάρια). Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που σε όσο υψηλότερα επίπεδα βρίσκεται στο αίμα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και άλλων χρόνιων ασθενειών. Επιπρόσθετα, η τομάτα όταν μαγειρεύεται αυξάνει τη διατροφική της αξία, οπότε μπορείτε να την απολαμβάνετε εκτός από βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας σας και σοταρισμένη ή ψητή, για να φτιάξετε σάλτσα ή σούπα κ.ο.κ.

 
clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου