Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μπορεί η Ελλάδα να διαλύσει την ευρωζώνη;


Πέντε κρίσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας θέτει ο Martin Wolf των Financial Times, θέλοντας να επιδείξει παράλληλα ότι η χώρας μας, με λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διάλυση της ευρωζώνης, αφού αυτή αιωρείται κυριολεκτικά στο κενό.

Σύμφωνα με τον Wolf, στο ερώτημα για το αν η χώρα μπορεί να ολοκληρώσει το PSI πριν από την επόμενη λήξη ομολόγων στις 20 Μαρτίου, ο αναλυτής - αρθρογράφος των FT θεωρεί ότι...
μπορεί. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να αποφευχθεί πιθανή άτακτη χρεοκοπία, με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να προσπαθούν να στηρίξουν παρά την αντίθετη πολεμική τους.

Το δεύτερο ερώτημα που παραμένει άγνωστο είναι εάν μπορεί να αποδώσει ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο από τότε όπου ξέσπασε η κρίση, αυτό δεν φτάνει. Θα χρειαστεί εισροές συναλλάγματος για να καλύψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ παράλληλα να διενεργεί μία μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις.

Το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με την Ελλάδα, και αν τελικά μία τέτοια μεγάλη αναδιάρθρωση τη συμφέρει. Η Ελλάδα έχει την εναλλακτική της άτακτης χρεοκοπία και ίσως έξοδος από την ευρωζώνη. Εάν δεν προχωρήσει στα απαιτούμενα μέτρα θα πρέπει να διαχειριστεί μια περίπλοκη αναδιοργάνωση και να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις που θα αναδυθούν.

Το τέταρτο ερώτημα είναι αν τελικά αυτη η διαδικασία συμφέρει και την υπόλοιπη ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Η απάντηση ειναι "ναι" καθώς έτσι θα μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης.

Τέλος, ο Wolf απαντά στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα είναι το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης, ή αν τελικά είναι ένα μικρό μέρος ενός οικοδομήματος που είναισαθρό. Η Ελλάδα είναι το καναρίνι στο ορυχείο, αναφέρει χαρακτηριστικά. Το πρόβλημά της δείχνει ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να ψάχνει τον προσανατολισμό της, καθώς δεν είναι ούτε τόσο βαθιά ενοποιημένη ώστε να είναι απίθανη η διάσπασή της αλλά ούτε τόσο μερικώς ενωμένη που να θέλει να δοκιμάσει τη διάλυση.

Δεδομένων των ανισορροπιών που ανέδειξε αυτή η κρίση, η ευρωζώνη εισέρχεται σε μία έντονη περιόδο, που θα πρέπει είτε να γίνει περισσότερο... ένωση, είτε να αποσυντεθεί σταδιακά σε μία απλή οικονομική και εμπορική ένωση. Και αυτό είναι ένα αναπάντητο ακόμη ερώτημα.


bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου