Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τι σημαίνει στην πράξη το selective default


Το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας θα βιώσει άμεσα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι πρακτικές συνέπειες της υποβάθμισης της χώρας συνεπεία του κουρέματος του ελληνικού χρέους, συνδέονται ευθέως με τις διαδικασίες χορήγησης ρευστότητας.

Σημειώνεται δε ότι ιστορικά είναι η πρώτη φορά που η ευρωζώνη αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση με χώρα μέλος της να υποβαθμίζεται στην κατηγορία αυτή:


Πρακτικά πάντως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην παροχή ρευστότητας μέσω του ευρωσυστήματος, καθώς ήδη ενεργοποιούνται οι αναγκαίοι μηχανισμοί, δεδομένου ότι τα παρεπόμενα της υποβάθμισης ήταν και αναμενόμενα.

Μετά και τη δεύτερη υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στην κατηγορία selective default, η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά και για λίγες ημέρες την καταλληλότητα των χρεογράφων που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η ΕΚΤ επισημαίνει, τέλος, ότι οι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία, θα καταστούν ξανά επιλέξιμοι, μετά από την ενεργοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης εγγυήσεων με βάση τις αποφάσεις της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά όμως ειδικώς τις ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια της περιόδου που η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας - και το οποίο συμπίπτει χρονικά με το διάστημα υλοποίησης του PSI -, δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ. Αντί αυτής της διαδικασίας οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να προσφεύγουν στην TτE αλλά και στο EFSF. Στο θέμα αναφέρθηκε με προχθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση της υποβάθμισης της χώρας.


S&P: ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Απρόθυμη να εγκαταλείψει το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας εμφανίζεται η S&P, η οποία όπως είναι γνωστό, ακολούθησε τον Fitch στην υποβάθμισης της χώρας στην κατηγορία selective default.

Οπως είπε όμως ο αναλυτής του οίκου κ. Moritz Kraemer, το διάστημα στο οποίο η Standard & Poor's θα διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μάλλον θα είναι μικρό, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να χρεοκοπήσει αργότερα, είπε τη Δευτέρα ο αναλυτής του οίκου.

Με αφορμή την ανακοίνωση της S&P, o επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο «χρεοκοπίας».

Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να αποκλείει το σενάριο αυτό. «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ CDS

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει γνωστή η πρόθεση του ISDΑ να ανοίξει τη διαδικασία γνωμοδότησης σχετικά με το αν θα πληρωθούν τα CDS λόγω των συνεπειών του ελληνικού PSI. Χθες έγινε γνωστό πως επενδυτής έχει ζητήσει από επιτροπή της ISDA να αποφασίσει εάν μπορεί να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι του ελληνικού χρέους. Μόνο αφού η Επιτροπή έχει επιλέξει να επανεξετάσει την υπόθεση, θα εξετάσει στη συνέχεια εάν θα πρέπει να πληρωθούν οι κάτοχοι CDS.

Ο ανώνυμος επενδυτής υπέβαλε το ερώτημα επισημαίνοντας: «Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αλλαγή στην προτεραιότητα των πληρωμών, ως αποτέλεσμα του ότι η Ελληνική Δημοκρατία τους προσέφερε αποκλειστικά τη δυνατότητα ανταλλαγής μέσω των αποδεκτών τους μέσων πριν από την ανταλλαγή και την (αναμενόμενη) εφαρμογή των CACs».

Κέρδος 29/2/2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου