Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΕΕ: Κοντά σε deal για Ελλάδα τη Δευτέρα


Συμφώνησε να χαρίσει το κέρδος της στην Ελλάδα η EKT

Τις τελικές πινελιές στο δεύτερο πακέτο διάσωσης διάσωσης της Ελλάδας βάζει η ευρωζώνη, με τη συμφωνία να εγκρίνεται εκτός απροόπτου τη Δευτέρα, σύμφωνα με κύκλους του Reuters στην ευρωζώνη.

"Η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει. Εάν κάποιος δεν σκεφτεί κάτι που θα μπορούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, λογικά θα εγκριθεί τη Δευτέρα", ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης.


Έτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι η πρόταση κάποιων χωρών της ευρωζώνης να καθυστερήσει το πακέτο και να δοθεί τελικά μετά τις ελληνικές εκλογές δεν είχε ευρύτερη στήριξη.

Η έκθεση βιωσιμότητας χρέους της τρόικας δείχνει ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 129% του ΑΕΠ το 2020 έναντι στόχου 120% που είχε τεθεί στη συμφωνία του Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη Δευτέρα τρόπους να υποχωρήσει η πρόβλεψη σε επίπεδα κοντά στο 125%, που θεωρούνται αποδεκτά τόσο από την ευρωζώνη όσο και από το ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι προτάσεις για τη μείωση του χρέους αφορούν σε μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, σε αύξηση της επίσημης χρηματοδότησης πλέον των 130 δισ. ευρώ, πιθανή συμμετοχή της ΕΚΤ και σε αίτημα προς τους ιδιώτες ομολογιούχους να δεχθούν μεγαλύτερο "κούρεμα".

"Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα αυτά", αναφέρει η πηγή "αρκεί ένα μέρος από τα παραπάνω για να φτάσουμε κοντά στις προβλέψεις της συμφωνίας του 26ης Οκτωβρίου", συμπληρώνει.


Γερμανία: Στις 22/2 το PSI εάν εγκριθεί το "πακέτο" τη Δευτέρα

Εάν το Eurogroup της Δευτέρας δώσει το "πράσινο φως" για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου, αναφέρουν στο Reuters πηγές από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, μετά από συνάντηση με το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ως προς τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τη νέα σύμβαση είναι ο "ειδικός λογαριασμός" για την εξυπηρέτηση του χρέους και ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών.

Μάλιστα, σημειώνει ότι το Eurogroup περιμένει ακόμη γραπτή δέσμευση και από το ΛΑΟΣ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές!

Σε σχέση με το PSI, η πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι ο στόχος παραμένει τα 100 δισ. ευρώ ενώ δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ.

"Το ελληνικό πακέτο ανέρχεται ακόμη στα 130 δισ. ευρώ", αναφέρει, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται σενάριο για δάνειο - γέφυρα (bridge loan) μέχρι τις εκλογές.

euro2day.gr



Συμφώνησε να χαρίσει το κέρδος της στην Ελλάδα η EKT


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η ΕΚΤ ανταλάσσει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά, την άνοιξη του 2010, με σημαντική έκπτωση, δηλαδή χαμηλοτερα της ονομαστικής τους αξίας, περίπου στο 70-80%.

Τις αγορές αυτές η ΕΚΤ τις έχει καταγράψει στον ισολογισμό της στο 100% και με την ανταλλαγή τους στο ακέραιο, προκύπτει μια υπεραξία την οποία - όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι - προτίθεται να διανείμει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Τα ομόλογα πωλούνται στην ονομαστική τους αξία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το κέρδος που προκύπτει θα χρησιμοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για να "κλείσει" η τρύπα του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται, εξάλλου, το πρακτορείο Reuters, η ανταλλαγή μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο -προφανώς εν όψει ανακοίνωσης του PSI μετά την πιθανολογούμενη έγκριση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταδίδοντας τη συγκεκριμένη δήλωση Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη, είχε αποτιμήσει την υπεραξία αυτή γύρω στα 11 με 12 δισ. ευρώ.

Ανάλογες πράξεις αναμάνεται να κάνουν και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, αποφέροντας ένα συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 15-18 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί ευθέως μέλη της ευρωζώνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου