Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κινητά με 41Mp & ενσωματωμένο προβολέα (Βίντεο)


H φινλανδική εταιρεία Nokia παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone), που διαθέτει μια κάμερα με εντυπωσιακή ανάλυση 41 megapixel (!).

Η συσκευή «808 Pureview», που εμφανίστηκε στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση κινητών «Mobile World» της Βαρκελώνης, θα αποτελέσει ένα από...
 τα όπλα της εταιρείας για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος στην αγορά των «έξυπνων» κινητών, όπου η Apple (δημιουργός των iPhones), η Google (δημιουργός του λειτουργικού Android) και άλλες εταιρίες έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι αναλυτές επέκριναν το γεγονός ότι η νέα συσκευή χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Symbian της ίδιας της εταιρίας, η οποία σε άλλα μοντέλα της έχει καταφύγει πλέον στο Windows Phone της Microsoft. Το Symbian, που πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του ΄90, θεωρείται ότι διαθέτει λιγότερες δυνατότητες σε σχέση με τα πιο σύγχρονα λειτουργικά συστήματα.

Η εταιρία παρουσίασε πέρυσι τον Οκτώβριο το πρώτο κινητό της με Windows, μετά από τη σχετική συμφωνία που σύνηψε με την Microsoft πριν από ένα χρόνο περίπου και, όπως έχει δηλώσει, προτίθεται σταδιακά να εγκαταλείψει τελείως το δικό της λογισμικό Symbian. Η Nokia παρουσίασε επίσης νέα μοντέλα smartphones της σειράς Lumia με Windows, μεταξύ των οποίων το «610» που είναι αρκετά φθηνότερο από τα άλλα (αρχική τιμή 189 ευρώ) και στοχεύει σε ένα πιο νεανικό κοινό.

Τον περασμένο μήνα η Nokia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει πια να κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα στην Ευρώπη, αλλά θα μεταφέρει την παραγωγή της στην Ασία έως το τέλος του έτους, καταργώντας περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει κι άλλο το κόστος της, ενώ είχαν προηγηθεί πέρυσι άλλες σχεδόν 10.000 περικοπές.Η εταιρία είχε φθάσει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κινητών το 1998 και το 2008 το μερίδιό της διεθνώς έφθασε το 40%, όμως έκτοτε υποχωρεί συνεχώς και το 2011 έπεσε κάτω από 30%.






Στην ίδια έκθεση της Βαρκελώνης, η νοτιοκορεατική εταιρία Samsung έκανε και αυτή ένα τεχνολογικό άλμα, παρουσιάζοντας ένα νέο μικρό, λεπτό και ελαφρύ «έξυπνο» κινητό, το οποίο διαθέτει ένα ενσωματωμένο προβολέα (projector), που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν την οθόνη σε οποιαδήποτε επιφάνεια, με τον ίδιο τρόπο που ρίχνει κανείς το φως ενός φακού σε ένα τοίχο ή στο ταβάνι.


Galaxy Beam από τη Samsung
Το «Galaxy Beam» έχει πάχος 12,5 χιλιοστά, «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Google Android 2.3, διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή 1 Ghz, εσωτερική μνήμη 8 Gb, κάμερα 5 megapixel και ισχυρή μπαταρία για να αντέχει στις πρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις του προβολέα. Ο προβολέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παίζει ο χρήστης βιντεοπαιγνίδια πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια όπου έχει γίνει η προβολή της οθόνης του κινητού ή ακόμα για να προβάλλει τη συνομιλία του μέσω Skype ή τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται στο διαδίκτυο. Οι προβαλλόμενες εικόνες μπορούν να φθάσουν τις 50 ίντσες (1,2 μέτρα) σε διαγώνιο. Η εταιρία δεν έχει αναφέρει ακόμα τιμή πώλησης για τη συσκευή, ούτε ημερομηνία κυκλοφορίας της στην αγορά, αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου