Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Σήκωσαν... και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας +Βίντεο


Σημαντικό αριθμό εκθεμάτων αφαίρεσαν άγνωστοι νωρίς το πρωί από το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τον Αθήνα 9,84 υπό την απειλή όπλου, δύο άνδρες αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν τη φύλακα στις 7.30 το πρωί και άρπαξαν από τις προθήκες του Μουσείου, σύμφωνα με πληροφορίες, 60 με 65 εκθέματα.

Σε συναγερμό οι αστυνομικές δυνάμεις του νομού Ηλείας:


Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 επιβεβαίωσε τον αριθμό των κλοπιμαίων και δήλωσε ότι, οι δράστες περίμεναν τον φύλακα να απενεργοποιήσει το κύκλωμα ασφάλειας και μετά τον φίμωσαν.

Στο σημείο μεταβαίνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.


Την παραίτηση του υπέβαλε (πάλι καλά) ο Π. Γερουλάνος

Στη διάθεση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έθεσε την παραίτησή του σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μετά την κλοπή στο Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο κ. Γερουλάνος μίλησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή και τον ενημέρωσε σχετικά.

Αυτή την ώρα ο κ. Γερουλάνος κατευθύνεται προς την Ολυμπία, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτή την παραίτησή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα περιμένει αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά τι ακριβώς συνέβη στο μουσείο και μετά θα αποφανθεί.

capital.gr


Τι συνέβει...


Άγνωστοι δράστες αφού ακινητοποίησαν με καλάσνικοφ, την μοναδική φύλακα του μουσείου, αφαίρεσαν τουλάχιστον 65 αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους (από αγαλματίδια, μέχρι δαχτυλίδια). Σε εξέλιξη, ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα για τον εντοπισμό τους.

Συγκεκριμένα, όταν η φύλακας άνοιξε το μουσείο στις 7.33, δυο άτομα που φορούσαν κουκούλες και ρούχα παραλλαγής, την ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου και ακολούθως την έδεσαν.

Στη συνέχεια με σφυρί έσπασαν προθήκες και άρπαξαν τουλάχιστον 65 αντικείμενα.

Σύμφωνα με την φύλακα ο ένας από τους δράστες μιλούσε καλά ελληνικά.

Οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα και το βίντεο θα αναλυθεί μήπως και ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα.

Οι δράστες, ζητούσαν από τη φύλακα να τους υποδείξει που φυλάσσονταν συγκεκριμένα αρχαία αντικείμενα.



Τι άρπαξαν οι ληστές από το Μουσείο της Ολυμπίας

«Έκλεψαν περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου είπε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ, είναι τρεις.
Σχετικά με τη φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, αλλά από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.

Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών.

Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου