Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Η εγκληματικότητα στα νύχια των λάθρο


Η εγκληματικότητα, σύμφωνα με αστυνομικούς, εκδηλώνεται πλέον περισσότερο ως μικροκλοπές, ενώ μειωμένες είναι οι οργανωμένες ληστείες που στοχεύουν στη λεία μεγάλου χρηματικού ποσού και οι ανθρωποκτονίες.

Οι διαρρήξεις σπιτιών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως και οι αρπαγές τσαντών, πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και μικροποσών. Τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του φαινομένου.:
 Στη διάρκεια του 2011, στο πολεοδομικό συγκρότημα σημειώθηκαν συνολικά 12.228 διαρρήξεις-κλοπές και 627 ληστείες. Περί το 25% των ληστειών και το 14% των διαρρήξεων έχουν εξιχνιαστεί.

Οι περισσότερες διαρρήξεις-κλοπές γίνονται σε αυτοκίνητα (περί το 32%) και σε σπίτια (περί το 23%), ενώ ακολουθούν ποσοτικά οι μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους, οι κλοπές σε καταστήματα και οι αρπαγές τσαντών. Οι διαρρήκτες ανοίγουν κατά μέσο όρο επτά σπίτια, δύο καταστήματα και δέκα αυτοκίνητα την ημέρα και αφαιρούν τουλάχιστον δέκα πορτοφόλια και τσάντες από πολίτες. Ελάχιστες κλοπές γίνονται και από ιερούς ναούς.Επίκεντρο το κέντρο της πόλης

Οι ληστές, αντίστοιχα, απειλούν ως επί το πλείστον (40%) πολίτες για να πάρουν τα κινητά τους τηλέφωνα, την τσάντα ή τα μικροποσά που έχουν επάνω τους. Ακολουθούν ποσοτικά ληστείες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ψιλικά. Οι ληστείες σε τράπεζες έχουν περιοριστεί σημαντικά, κυρίως μετά την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας με τη διπλή πόρτα, και γίνονται μία έως δύο τον μήνα. Θύματα ληστών πέφτουν επίσης περιπτεράδες, οδηγοί ταξί, υπάλληλοι πρατηρίων υγρών καυσίμων, ταχυδρόμοι, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ. Ακόμη, δύο στις εκατό διαρρήξεις που γίνονται σε σπίτια μετατρέπεται σε ληστεία, καθώς οι κακοποιοί αντικρίζουν τους ενοίκους εντός της οικίας. «Τα ποσά που αφαιρούν οι κλέφτες είναι μικρά - όσα χρήματα μπορεί να έχει μέσα ένα πορτοφόλι, μια τσάντα, ή να έχει κάποιος επάνω του», λέει στη «Μ» αστυνομικός.

Επίκεντρο της μικροεγκληματικότητας, όπως περιγράφουν αστυνομικοί, γίνεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω του συνωστισμού που ευνοεί την ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων. Η περιοχή από την οδό Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Ναυαρίνου και πέριξ του πανεπιστημίου εμφανίζει αυξημένη δράση πορτοφολάδων, τσαντάκηδων και ληστών. Σημεία αιχμής των ληστών δρόμου είναι το εμπορικό κέντρο, η περιοχή πίσω από το ΑΠΘ και η οδός Λαγκαδά. Κλέπτες κινούνται συχνά στην οδό Μελενίκου. Διαρρήξεις σπιτιών γίνονται συχνότερα στην Άνω Πόλη, στην Τούμπα και στο Ωραιόκαστρο και διαρρήξεις που μετατρέπονται σε ληστείες στην Ανάληψη, Τούμπα και Καλαμαριά. Η πυκνή δόμηση και η πιθανή καλή οικονομική κατάσταση των ενοίκων είναι τα στοιχεία που ελκύουν τους διαρρήκτες. Για τον λόγο αυτό οι διαρρήκτες αποφεύγουν περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος, όπου εκτιμούν ότι δεν θα βρουν μέσα στα σπίτια αντικείμενα αξίας. Ληστείες σε καταστήματα γίνονται κυρίως στους Αμπελόκηπους, την Τούμπα και τη Σταυρούπολη και διαρρήξεις καταστημάτων στο κέντρο. Κλοπές αυτοκινήτων γίνονται συχνότερα στο Βαρδάρι και τη Μενεμένη. Στις διαρρήξεις συνήθως πρωταγωνιστούν Γεωργιανοί κακοποιοί και Ρομά ενώ στις ληστείες Γεωργιανοί και Αλβανοί.


Διαρρήκτες στον πρώτο όροφο

Οι διαρρήκτες επιλέγουν ως επί το πλείστον διαμερίσματα του πρώτου ορόφου, των ισογείων και των ρετιρέ. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις έχουν εύκολη πρόσβαση και μπορούν να διαφύγουν αμέσως, ενώ στα ρετιρέ τούς είναι εύκολο να κατέλθουν από την ταράτσα ή να μη γίνουν αντιληπτοί από τους ενοίκους των άλλων διαμερισμάτων. Οι διαρρήξεις σε σπίτια γίνονται συνήθως πρωινές ώρες, οπότε λείπουν οι ένοικοι στις εργασίες τους, ενώ στα καταστήματα και στα εξοχικά σπίτια τις νυχτερινές ώρες. Οι κακοποιοί δρουν συνήθως σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων. Πριν προχωρήσουν στη διάρρηξη, ένα μέλος της ομάδας παρατηρεί την κίνηση σε μια πολυκατοικία για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει και τη μία εβδομάδα. Χτυπά σε τακτά χρονικά διαστήματα τα θυροτηλέφωνα, με την πρόφαση ότι δήθεν μοιράζει διαφημιστικά, και καταγράφει τις ώρες που σε συγκεκριμένα διαμερίσματα δεν βρίσκεται κάποιος. Έτσι καταρτίζει μια λίστα με «διαθέσιμα» διαμερίσματα.

Ένας αριθμός διαρρηκτών είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών που κλέβουν για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, αλλά στις διαρρήξεις συνήθως πρωταγωνιστούν ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, κυρίως Γεωργιανοί και Ρομά. Οι διαρρήκτες αφαιρούν χρήματα ή κοσμήματα αξίας, ηλεκτρικές συσκευές μικρού όγκου (φωτογραφικές μηχανές, λάπτοπ) και αποφεύγουν ογκώδη αντικείμενα που απαιτούν χρόνο στη μεταφορά τους.Συμβουλές προς ενοίκους

1. Ασφαλίστε καλά την είσοδο, τις μπαλκονόπορτες καθώς και τις εισόδους ταράτσας και υπογείων.

2. Μην αφήνετε σκαμνάκια σε βεράντες ή άλλα αντικείμενα που διευκολύνουν την αναρρίχηση.

3. Μην αφήνετε κλειδιά κάτω από πατάκια, σε γλάστρες ή σε ωρολόγια της ΔΕΗ.

4. Μην αφήνετε σημειώματα ή μηνύματα στον τηλεφωνητή που να προδίδουν ότι απουσιάζετε από το σπίτι.

5. Εάν η οικοδομή γειτνιάζει με νεοανεγειρόμενη οικοδομή, περιφράξτε την.

6. Εγκαταστήστε χρονοδιακόπτες ώστε να ανάβουν τα φώτα σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν λείπετε από το σπίτι.

7. Χαμηλώστε τον ήχο του τηλεφώνου.

8. Μην αφήνετε χρήματα ή χρυσαφικά στο σπίτι.

9. Καταγράψτε και φωτογραφίστε τους αριθμούς, τις συσκευές και τα αντικείμενα αξίας, για να αποδείξετε την κυριότητά τους σε περίπτωση εξιχνίασης.

10. Ενημερώνετε τους γείτονες όταν απουσιάζετε για ημέρες, ώστε να προσέχουν το σπίτι.Πόλεις με αίσθημα ασφάλειας

Έρευνα για τα άτομα με παραβατική συμπεριφορά παρουσιάστηκε στο συνέδριο που έγινε στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος-έργου SAFELAND, το οποίο αποβλέπει στο «κτίσιμο» πόλεων με ενισχυμένο το αίσθημα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα άτομα με παραβατικές συμπεριφορές ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ηλικιακές κατηγορίες 14-18 και 18-25, αποτελούν συνήθως μέλη συμμοριών, είναι σε μεγάλα ποσοστά Αθίγγανοι, προέρχονται από οικογένειες με παρελθόν βίας, αδιάφορες για τα παιδιά τους, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, ανεργίας, αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και έλλειψης παιδείας.

makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου