Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι Γερμανοί βάζουν χέρι και στο... χαλούμι


Ακόμα και στο χαλούμι θέλουν να έχουν λόγο οι Γερμανοί, προκαλώντας προβληματισμό στην Κύπρο.

Τυροκομείο στη Γερμανία άρχισε να παρασκευάζει το χαλούμι με την ονομασία hellim, παρόμοια ονομασία που δίνει και ένα άλλο τυροκομείο στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου διαμαρτύρεται για την εξέλιξη αυτή και...
 ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει στα δέοντα ώστε να αποσυρθεί η λέξη hellim, ενώ δεσμεύτηκαν προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρασκευάζουν χαλούμι με την ίδια ποσόστωση γάλακτος που το παρασκευάζουν και σήμερα.

Συστάθηκε και μάλιστα επιτροπή με αποστολή να διευκρινίσει τη σχέση μεταξύ του προϊόντος χαλούμι και του προϊόντος hellim που παράγεται στα κατεχόμενα και σε τυροκομείο της Γερμανίας. Η επιτροπή αυτή ανέφερε ότι το προϊόν χαλούμι/halloumi και hellim έχουν την ίδια έννοια και ότι η ονομασία hellim αποδίδει στην τουρκική την ίδια έννοια με την ονομασία χαλούμι που αναφέρεται στο ίδιο κυπριακό τυρί.

Η επιτροπή δηλαδή, αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο, δεν διεκδίκησε ότι το προϊόν hellim έχει ρίζες στην Κύπρο και σε περίπτωση εγκρίσεως του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως προιόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), τότε το hellim θα αποκτήσει τεράστια δυναμική.




Μ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τυροκομεία στην Τουρκία και στη Γερμανία θα μπορούσαν να παρασκευάζουν ανεξέλεγκτα το χαλούμι με όποια ονομασία θέλουν με αποτέλεσμα να εκτοπισθεί το κυπριακό χαλούμι από την ευρωπαϊκή αγορά.


tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου