Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Πρώτα λύση στο όνομα και μετά πρόσκληση στα Σκόπια» ~ «Ανέκδοτο ο σκοπιανός Μ. Αλέξανδρος» +Βίντεο


Πρώτα επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας και κατόπιν πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επαναλαμβάνοντας ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Βουκουρεστίου.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας παραδέχεται ότι η Τουρκία προκαλεί προβλήματα στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, γι' αυτό εκφράζει την ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό πριν από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης, ενώ σημειώνει ότι...
 ο ενδεδειγμένος τρόπος συμμετοχής στις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ εν καιρώ κρίσης για την Ελλάδα είναι «να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους συμμάχους».


Κύριε Ράσμουσεν, φθάνετε στην Αθήνα σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική κρίση. Παράλληλα η Ατλαντική Συμμαχία πιέζει λίγο-πολύ όλα τα κράτη-μέλη της να αυξήσουν ή τουλάχιστον να διατηρήσουν αμετάβλητες τις αμυντικές δαπάνες τους. Μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή;

Ολοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικές οικονομικές προκλήσεις. Στην πραγματικότητα όλοι οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις οικονομικής λιτότητας και νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε τις αναγκαίες στρατιωτικές ικανότητες στα επόμενα χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο ξεκίνησα ένα σχέδιο, το λεγόμενο Εξυπνη Αμυνα. Η Εξυπνη Αμυνα είναι ένας πιο ευφυής τρόπος για να ξοδέψουμε τους πόρους της άμυνας. Ξοδεύουμε τους πόρους πιο αποτελεσματικά μέσα από πολυεθνικά προγράμματα. Αντί να κατευθυνόμαστε σε αμιγώς εθνικές λύσεις, θα πρέπει να συνεργαστούμε, να βοηθήσουμε αλλήλους και να μοιραστούμε τους πόρους. Για κάθε σύμμαχο ξεχωριστά ίσως είναι αδύνατο να μπορέσει να αποκτήσει έναν νέο, ακριβό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά αν βοηθήσουμε αλλήλους, αν συνεργαστούν επτά, δέκα ή δώδεκα σύμμαχοι, αν ενώσουν και μοιραστούν τους πόρους τους, τότε μπορούν να αντέξουν και να αποκτήσουν αυτούς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής λιτότητας, να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους συμμάχους.

Το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραμένει εκκρεμές. Ποια είναι η προοπτική επίλυσης του προβλήματος;

Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 πήραμε την ξεκάθαρη απόφαση ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια όταν βρεθεί με την Ελλάδα αμοιβαίως ικανοποιητική λύση στο θέμα της ονομασίας. Οταν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Αυτή η απόφαση ισχύει. Οπως γνωρίζουμε, όμως, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο θέμα του ονόματος. Ενθαρρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και όλων των συμμάχων το να ενταχθούν στην ευρωατλαντική δομή όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Γνωρίζετε καλά ότι λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ η Τουρκία εμποδίζει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρώπη. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό;

Ελπίζω να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα πριν από την 1η Ιουλίου, όπου η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Γνωρίζω ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν πολλά για να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ του νότιου και του βόρειου τμήματος του νησιού και πραγματικά ελπίζω ότι οι συνομιλίες αυτές θα οδηγήσουν σε θετική επίλυση. Δυνητικά, οι συνεχείς ανεπίλυτες διαφορές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στη σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είμαι υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη, διότι λόγω του Κυπριακού η συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει φθάσει στο μέγιστο σημείο. Επομένως, και γι' αυτόν τον λόγο ελπίζω να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού.

Στην ελληνική κοινή γνώμη έχει συχνά επικρατήσει η εντύπωση ότι στα 60 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Συμμαχία αυτή ευνόησε την Τουρκία. Σας απασχολεί σήμερα αυτό το ζήτημα;

Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία 28 κρατών και δεν ευνοεί κανένα μέλος του εις βάρος κάποιου άλλου. Ολοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι ίσοι. Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και των 28. Θεωρούμε και την Ελλάδα και την Τουρκία πολύ σημαντικούς συμμάχους.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, πιθανώς κατά το πρότυπο της συμμετοχής σας στην υπόθεση της Λιβύης;

Οχι. Δεν έχουμε πρόθεση να επέμβουμε στη Συρία. Κάναμε μια πολύ επιτυχημένη επέμβαση στη Λιβύη, η οποία βασίστηκε σε ξεκάθαρη εντολή του ΟΗΕ. Και αυτό για να προστατέψουμε τους πολίτες, τον πληθυσμό της Λιβύης. Επίσης, είχαμε ξεκάθαρη και δραστήρια στήριξη από τις χώρες της περιοχής. Στην περίπτωση της Συρίας δεν υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις.




Παπούλιας: «Ανέκδοτο ο σκοπιανός Μ. Αλέξανδρος»

Την ενόχλησή του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις θέσεις των Σκοπιανών για την ονομασία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα για τη στάση του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έναντι της πολιτικής της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τα περί «σκοπιανού Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφερόμενος στις εμμονές των γειτόνων να αλλοιώνουν την Ιστορία.

«Κατανοείτε τις ευαισθησίες μας στο ζήτημα αυτό καθώς οι βόρειοι γείτονές μας τηρούν σκληρή στάση ενώ εμείς είμαστε με το χέρι απλωμένο και συμπεριφερόμαστε σαν καλοί γείτονες. Θα συνεχίσουμε σαΐτα την κατεύθυνση για να βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας» υπογράμμισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας επεσήμανε στον κ. Ράσμουσεν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προβλήματα με την Τουρκία η στάση της οποίας δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας.

«Ενοχλήθηκα από το γεγονός ότι όταν πήγα χθες στο Γενικό Επιτελείο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό νησί», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη στον κ. Ράσμουσεν ότι η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην ΕΕ και συνδράμει στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου