Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Το νέο ποινολόγιο των φορολογικών παραβάσεων


Αυτοτελή πρόστιμα, επιτόκια υπερημερίας στο ύψος των τραπεζικών αλλά και προσαυξήσεις ανάλογες με το ύψος του φόρου που δεν αποδόθηκε, προβλέπει το νέο Ποινολόγιο των φορολογικών παραβάσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο που παρέδωσε το ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών.

Απώτερος στόχος είναι ο εξορθολογισμός των διαδικασιών επιβολής ποινών προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους και το Δημόσιο να καταφέρει να εισπράττει τους βεβαιωθέντες φόρους που πολλές φορές είναι αδύνατον να τακτοποιηθούν λόγω των υπέρογκων προσαυξήσεων.


Άλλωστε μία πρώτη προσπάθεια εξορθολογισμού των διαδικασιών επιβολής προστίμων και επιτάχυνσης είσπραξης των φόρων υπήρξε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2011 με τη θέσπιση του φορολογικού εισαγγελέα, της φορολογικής διαιτησίας και της επιτάχυνσης των φορολογικών δικών. Το «Κέρδος» παρουσιάζει τις βασικότερες αρχές του Ποινολογίου που προτείνει το ΔΝΤ, το οποίο επεξεργάζονται ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.


Ειδικότερα:

1. Αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά μήνα σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη καταβολής οφειλόμενου φόρου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας αλλά και σε κάθε περίπτωση παράλειψης παρακράτησης φόρου. Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης υποστηρίζει το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι ξεχωριστό από το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη πληρωμή, θα πρέπει να επιβάλλεται αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και να προσαυξάνεται μέχρι ενός ανώτατου ποσού (πχ. 1.000 ευρώ) στο χρονικό διάστημα που η δήλωση εξακολουθεί να μην υποβάλλεται.

2. Θέσπιση κινήτρων, προκειμένου οι φορολογούμενοι που καθυστερούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις να τις τακτοποιούν αμέσως μόλις αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.

3. Επιβολή προστίμου υπερημερίας 5% για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου εάν αυτός υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

4. Πρόστιμο ίσο με το 100% του ποσού του ΦΠΑ σε περίπτωση έκδοσης ανακριβούς τιμολογίου, μη έκδοσης τιμολογίου αλλά και σε περίπτωση έκδοσης τιμολογίου από πρόσωπο που δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο ΦΠΑ.

5. Επιβολή προστίμου για καταβολή χαμηλότερου φόρου λόγω απόκρυψης εισοδημάτων. Το πρόστιμο που προτείνει το ΔΝΤ αφορά στο 10% της διαφοράς μεταξύ πραγματικών και δηλωθέντων εισοδημάτων για απόκρυψη μικρής αξίας και 50% αν η διαφορά είναι σημαντική. Η απόκρυψη εισοδήματος θεωρείται σημαντική αν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή το 25% του φόρου που θα έπρεπε να αντιστοιχεί στην ειλικρινή δήλωση.

6. Επιβολή αυτοτελούς προστίμου σε περίπτωση μη τήρησης ορθών στοιχείων ανάλογα με το πλήθος των παραβάσεων και τις περιπτώσεις υποτροπής. Προτείνεται ειδικότερα: 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση, 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός της ίδια τριετίας και 5.000 ευρώ για κάθε επόμενη παράβαση.

7. Επιβολή προστίμου ίσο με το 30% της αξίας πληρωμής άνω των 5.000 ευρώ σε πρόσωπο που δεν έχει ΑΦΜ. Για λανθασμένο ΑΦΜ επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ.

8. Ημερήσιο πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα που ο φορολογούμενος καθυστερεί να προσκομίσει στοιχεία, έγγραφα ή οποιεσδήποτε άλλες φορολογικές πληροφορίες που ζητούν οι ελεγκτικές Αρχές.

9. Τα επιτόκια προσαύξησης που προβλέπει το Ποινολόγιο για κάθε μήνα καθυστέρησης τακτοποίησης των ληξιπροθέσμων χρεών θα πρέπει να διαμορφωθούν στα επίπεδα των τραπεζικών, δηλαδή εκείνων των δανείων που παρέχουν οι τράπεζες για την τακτοποίηση των φόρων και θα συμφωνούν με τα εμπορικά πρότυπα (μηνιαίος ανατοκισμός κ.λπ.). Ενας φορολογούμενους που καταβάλει τον φόρο με καθυστέρηση, τονίζει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, έχει ουσιαστικά δανειστεί από το κράτος αντί από την τράπεζα. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταβάλει τόκους επί των χρημάτων που δανείστηκε αλλά και πρόστιμο υπερημερίας έτσι ώστε να αποθαρρυνθεί η χρήση του κράτους ως χορηγού δανείων χωρίς την έγκρισή του.


Φορολογικό νομοσχέδιο

Οι προτάσεις του ΔΝΤ εντάσσονται στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου μέτρων που προτείνει το Ταμείο, πάνω στα οποία θα πρέπει να πατήσει το επικείμενο «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» από όποια κυβέρνηση και εάν αυτό καταρτισθεί.

Πρόκειται για μία δέσμη 36 μέτρων φωτιά, τα οποία, όπως έγραψε το «Κέρδος», προτείνει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου αυτή να αποτελέσει τον «μπούσουλα» των αλλαγών τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα. Η φωτιά ανάβει από την εκ νέου (!) αύξηση των έμμεσων φόρων κατανάλωσης, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, την ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ απευθείας από φόρους.

Απώτερος στόχος του φορολογικού σοκ, σύμφωνα τουλάχιστον με τους εμπνευστές του, είναι η επίτευξη μιας δημοσιονομικής υποτίμησης που θα καταστήσει φθηνό το κόστος εργασίας και ακριβή την κατανάλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών κρατά αποστάσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και επιμένει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με τα κόμματα. Η δε θεσμοθέτησή τους θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, από ένα οικονομικό επιτελείο που θα συσταθεί μετά τις εκλογές.

Αναλυτικότερα, οι γενικές κατευθύνσεις φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνει το ΔΝΤ έχουν ως εξής:

- Καμία μείωση των ανώτατων συντελεστών ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βραχυπρόθεσμα.

- Υιοθέτηση μιας «ουδέτερης δημοσιονομικής υποτίμησης», μέσω της μείωσης των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚΑ) και αντιστάθμιση των απωλειών των εσόδων με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και κυρίως στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

- Υιοθέτηση αυτοτελούς φορολογίας σε κέρδη από κεφάλαιο, αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20%, κατάργηση ειδικού φόρου επί αμοιβαίων κεφαλαίων.

- Ενταξη αυτοαπασχολουμένων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας του ΙΚΑ ώστε να χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.

- Προώθηση της αυτασφάλισης και βελτίωση της σύνδεσης εισφορών και παροχών.

- Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

- Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.

- Εισαγωγή φόρου κερδών κεφαλαίου-υπεραξίας στα ακίνητα.

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.

Κέρδος ~ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου