Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Επίσημο ~ Εκλογές τον Απρίλιο


Τον Απρίλιο θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή. Όπως παράλληλα, γνωστοποίησε, μέχρι την Τετάρτη, τη μέρα που θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup για την Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που ζητούν για τη νέα δανειακή σύμβαση οι Ευρωπαίοι εταίροι.

"Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή χθες αποδεικνύει τη θέληση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καψής για να συμπληρώσει πως "το Eurogroup της Τετάρτης θα είναι ένα πολύ δύσκολο Eurogroup για την Ελλάδα".


Τελειώνει το πολιτικό σύστημα όπως το ξέραμε - Πρωτοφανείς ανατροπές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων - Αξιωματική αντιπολίτευση οι… ανεξάρτητοι

Πρωτοφανείς ανατροπές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκάλεσαν οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις βουλευτών απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων. Οι εκλογές του 2009 εξασφάλισαν 160 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, 91 στη ΝΔ, 21 στο ΚΚΕ, 15 στον ΛΑΟΣ και 13 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, μετά την ψήφιση και της δεύτερης δανειακής σύμβασης, η δύναμη των κομμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, με δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Παραιτήσεις και ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες, με δεύτερη δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές που φθάνουν ήδη τους 63. Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.

Στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Κυριακής για το νέο Μνημόνιο, δεκάδες βουλευτές δεν κινήθηκαν εντός της επίσημης κομματικής γραμμής, αγνοώντας την κομματική πειθαρχία που είχαν θέσει οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι τρεις αρχηγοί ανακοίνωσαν ότι θέτουν εκτός Κοινοβουλευτικών Ομάδων όσους δεν ψήφισαν σύμφωνα με την επίσημη γραμμή.

Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκαν 22 βουλευτές και ένας ο Αργύρης Λαφαζάνης παραιτήθηκε από βουλευτής. Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ 21 βουλευτές τέθηκαν εκτός ΚΟ, ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι Αδ.Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορία ξάφνιασε τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αλλαγή της ηγεσίας, ενώ δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Τεταμένο είναι το κλίμα και στη ΝΔ, δεδομένου ότι οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος κινήθηκαν εκτός γραμμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των βουλευτών που τελικά διαφοροποιήθηκαν και όπως όλα δείχνουν τώρα θα ακολουθήσει τη στρατηγική της συσπείρωσης, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ.

Επί θύραις μίνι ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Παπαδήμου την ώρα που ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών φτάνει τους 63

Μπορεί να επιτεύχθηκε ο στόχος της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα βγήκαν από αυτή τη δοκιμασία με απώλειες.

Το ΠΑΣΟΚ έμεινε με 131 βουλευτές και η ΝΔ με 62, ενώ και το ΛΑΟΣ έχασε δύο βουλευτές.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου πλέον μετρά έξι απώλειες, τις οποίες και θα πρέπει να καλύψει το αργότερο μέσα στην εβδομάδα, αν όχι και σήμερα, με μίνι ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, αν και φαίνεται τυπική η διαδικασία για το κλείσιμο του υπουργικού σχήματος, ο Λ. Παπαδήμος ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, καθώς η "διάθεση" των προσώπων μετά τα χθεσινά έκτροπα φαίνεται ότι θα αποτρέψει αρκετά πρόσωπα να αναλάβουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Λ. Παπαδήμος θα πρέπει να καλύψει τις κενές υπουργικές θέσεις που προέκυψαν από την αποχώρηση των υπουργών του ΛΑΟΣ, ήτοι Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργου Γεωργίου, Αστέριου Ροντούλη, καθώς και από τις παραιτήσεις των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ήδη στη Βουλή υπάρχουν 63 ανεξάρτητοι βουλευτές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι αν και το πλαίσιο με τις κρίσιμες αποφάσεις είναι ασφυκτικό, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται παρά να κάνει προσεκτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα και όχι οπισθοδρόμηση.

bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου