Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Αλωνίζουν οι λάθρο στα νοσοκομεία ~ 1,2 δις ζημιά στο ΙΚΑ


Στα 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο, ή 100 εκατ. ευρώ το μήνα, υπολογίζεται η ζημιά για το ΙΚΑ από τη δραστηριότητα παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων.

Χθες βράδυ, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) του ΙΚΑ, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επιχείρηση σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής.:
 Στόχος της επιχείρησης ήταν ο εντοπισμός αδήλωτης ή παράνομης εργασίας ανθρώπων που εκτελούσαν χρέη αποκλειστικού νοσοκόμου.

Το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό της εικόνας του τοπίου που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι ελεγκτές κατέγραψαν 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές που δεν διέθεταν τη σχετική άδεια, πιστοποιητικά υγείας ή νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι αποκλειστικές, που εργάζονταν νόμιμα, δεν ξεπερνούσαν τις δέκα, ενώ και στα οκτώ νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι τα γραφεία προϊσταμένων βάρδια, δεν τηρούσαν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους των ασθενών (μπάτε σκύλοι αλλέστε δηλαδή).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις 35.000 αποκλειστικές και αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι, σήμερα, άνεργοι. Τα στελέχη του Ιδρύματος εκτιμούν ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες ξεπερνούν τις 200.000. Στην πλειοψηφία τους, είναι γυναίκες από τις βαλκανικές χώρες, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Η «έφοδος» των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του ΙΚΑ ξεκίνησε στις 10 το βράδυ, ταυτόχρονα σε όλα τα νοσοκομεία και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ενώ για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, που διατάχθηκε τον περασμένο μήνα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.


Η «έφοδος» των επιθεωρητών στο «Ιπποκράτειο» και το «Αλεξάνδρα»
Στο Ιπποκράτειο, στο οποίο εξελίσσεται εφημερία, ο έλεγχος ξεκινά από τη Β' Παθολογική κλινική. Η προϊσταμένη του ορόφου δηλώνει άγνοια, και φεύγει «για να βρει τις άδειες», αλλά δεν επανέρχεται.

Οι ελεγκτές εντοπίζουν δύο παράνομες αποκλειστικές στον όροφο και οκτώ, συνολικά, στο νοσοκομείο. Δεν έχουν άδεια και είναι ανασφάλιστες. Δεν φορούν υγειονομικές μπλούζες, μιλούν ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά, δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Στους επιθεωρητές δηλώνουν ότι δεν είναι νοσοκόμες, αλλά «κάνουν παρέα στη γιαγιά», ή «ζουν με τον παππού τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, οι εκπρόσωποι του σωματείου των αποκλειστικών μας δείχνουν τον χώρο με τα επείγοντα, που, σιγά σιγά, γεμίζει από τέτοιες «νοσοκόμες». Αύριο- εξηγούν- θα είναι διπλάσιες ή και περισσότερες.

Η ίδια κατάσταση και στο γειτονικό «Αλεξάνδρα». Εδώ, η προϊσταμένη της βάρδιας είναι παρούσα. Συνοδεύει και «διευκολύνει» τους επιθεωρητές. Έτσι, η επιχείρηση ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα. Η προϊσταμένη, εκτιμά ότι η υγεία των ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά η ίδια δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό. Ούτε το νοσοκομείο, υποστηρίζει, εφόσον οι «αποκλειστικές» δηλώνουν συγγενείς των ασθενών. Εντοπίζονται, συνολικά, επτά παράνομες αποκλειστικές.

Στο μεταξύ, το κύκλωμα ενημερώνεται. Στο «Λαϊκό», οι ελεγκτές εντοπίζουν επτά «αποκλειστικές», αλλά πάνω από 30 έχουν προλάβει να διαφύγουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο «Σωτηρία», όπου οι κλινικές στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια.

Τα κλιμάκια των επιθεωρητών θα καταγράψουν άλλες επτά περιπτώσεις στο «Αττικό», 12 στο «Κρατικό» της Νίκαιας, 24 στο «Κρατικό» της Αθήνας, 11 στο Σισμανόγλειο και 30 στο «Σωτηρία».

Και στα δυο νοσοκομεία υπήρχαν κάρτες, στα τραπεζάκια των διαδρόμων: «Έμπειρη νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ασθενών με 50 ευρώ, για 12 ώρες». Οι κάρτες, σε όλα τα νοσοκομεία, ήταν τυπωμένες με την ίδια γραμματοσειρά και είχαν βγει από την ίδια μηχανή. Άλλαζαν, μόνο τα κινητά τηλέφωνα. Ονόματα, πουθενά.

«Η κατάσταση αυτή έχει προκύψει εδώ και πέντε χρόνια αλλά ειδικά, τον τελευταίο χρόνο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Θανάσης Βασιλάκης και συμπληρώνει: «Είναι όλες ανεκπαίδευτες. Κάποιες εργάζονται σαν οικιακές βοηθοί στα σπίτια των ασθενών και τους ακολουθούν στο νοσοκομείο. Άλλες, σε σπίτια νοσοκομειακών γιατρών, που τις διευκολύνουν «για να βγάλουν ένα μεροκάματο». Τις περισσότερες φορές, πάντως, πρόκειται για οργανωμένα γραφεία ευρέσεως εργασίας που επιδιώκουν να κερδίσουν περισσότερα από τη «μαύρη» εργασία. Οι επαγγελματίες νοσηλευτές έχουμε σπουδάσει, έχουμε εξετασθεί για λοιμώδη νοσήματα και έχουμε πάρει σχετική άδεια από την αρμόδια νομαρχία».

Οι αξιωματούχοι του ΙΚΑ πιστεύουν ότι αυτά τα γραφεία διακινούν τις ίδιες ανασφάλιστες και παράνομες αλλοδαπές και σε άλλους χώρους «υγειονομικού ενδιαφέροντος», πρακτική που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τους ασθενείς. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς, τουλάχιστον, την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων.

«Έχω δει με τα μάτια μου «αποκλειστική» να κάνει «αναρρόφηση» σε ασθενή, χωρίς γάντια και με τα ρούχα που φόραγε στο λεωφορείο» λέει στο ΑΜΠΕ, η Ε.Μ., που εργάζεται νόμιμα ως αποκλειστική νοσηλεύτρια τα τελευταία 16 χρόνια. Ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει την ελληνική υπηκοότητα. Ζήτησε, όμως, να μη γίνει γνωστό το όνομά της, για να μη κινδυνέψει η ίδια ή συγγενείς της που ζουν στο εξωτερικό. «Σε άλλες περιπτώσεις, έχω δει να κάνουν μπάνιο στον χώρο νοσηλείας και να κυκλοφορούν στον θάλαμο με την πετσέτα, να τρώνε από το ίδιο πιάτο με τον ασθενή ή να κοιμούνται μαζί του. Άλλοτε πλένουν τους ασθενείς όλου του θαλάμου, με το ίδιο ζευγάρι γάντια ή χωρίς γάντια» προσθέτει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου