Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

«Πόρτα» σε Σκοπιανούς που ζητούν περιουσίες στην Ελλάδα


«Απευθυνθείτε στα ελληνικά δικαστήρια» είναι η απάντηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στην ομαδική προσφυγή Σκοπιανών, που υποστηρίζουν πως κατάγονται από την Ελλάδα και ζητούν να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να τους επιστραφούν οι περιουσίες, που απώλεσαν μετά τον εμφύλιο και τη φυγή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚANAL 5, ο αριθμός των Σκοπιανών που προσέφυγαν κατά της χώρας μας, άγγιξε τις...
 7.000, ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέρριψε τις προσφυγές τους, ζητώντας τους να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα.

Πάντως σκοπιανά ΜΜΕ, υποστηρίζουν, πως μεγάλος αριθμός όσων προσέφυγαν στο Στρασβούργο, αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, αφού δεν διαθέτουν έγγραφα που να αποδεικνύουν πως κατάγονται από την Ελλάδα ή είναι κάτοχοι περιουσίας.

Πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες ή παιδιά τους, που με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1949 κατέφυγαν στην τότε Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αποφύγουν την ελληνική δικαιοσύνη, αφού μεγάλο μέρος από αυτούς συνεργάστηκαν με δυνάμεις που στόχο είχαν την απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας τα τότε σχέδια του Τίτο.


protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου