Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Oι πιο «αγενείς» χώρες για τους ξένους ταξιδιώτες



Σε έρευνα που πραγματοποίησε το ταξιδιωτικό site Skyscanner.com, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πού οι ντόπιοι δε χαμογελούν, ή είναι ιδιαίτερα εχθρικοί και αγενείς προς τους ξένους.

Η χώρα που πήρε τις περισσότερες ψήφους είναι η...
 Γαλλία, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα υπέδειξε 34 χώρες και έλαβε πάνω από 1.200 απαντήσεις, το 65% από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.


Οι 5 πιο «αγενείς» εθνικότητες

1. Γάλλοι
2. Ρώσοι
3. Άγγλοι
4. Γερμανοί
5. «Άλλοι»

Στις πέντε πιο… αγενείς χώρες συμπεριλαμβάνονται επίσης η Γερμανία και «άλλες χώρες». Οι ΗΠΑ τοποθετούνται έβδομες, μετά την Κίνα, την πιο «αγενή» χώρα της Ασίας. Η Ελλάδα ψηφίστηκε στη 14η θέση, με 1,74% των ψήφων.

Βέβαια, ορισμένες περιπτώσεις «αγένειας», μπορούν να αποδοθούν σε πολιτιστικές διαφορές και όχι σε πρόθεση. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Tatiana Danilova, υπεύθυνη marketing του Skyscanner για τη Ρωσία, «η ρωσική γλώσσα δεν είναι τόσο ευγενική, όπως η Αγγλική, οπότε όταν οι Ρώσοι μεταφράζουν απευθείας από τα ρωσικά στα αγγλικά, μπορεί να ακούγεται αγενώς σε έναν άγγλο ομιλητή, ακόμη και αν δεν είναι έτσι». Εξάλλου, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις για visa έχουν χαλαρώσει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τη Ρωσία και έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό της.

Κάπως ανάλογα εξηγείται και η θέση της ωραίας, αλλά «αγενούς» Γαλλίας, της οποίας η τουριστική «διαμάχη» με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι πιθανό να δικαιολογεί την ψηφοφορία αρκετών συμμετεχόντων στην έρευνα (σχεδόν 20% των συμμετεχόντων της ψήφισαν ως πιο «αγενή» χώρα).

Επιπλέον, οι Παριζιάνοι συμπεριφέρονται στους ξένους, όπως συμπεριφέρονται και στους συντοπίτες τους και είναι το ίδιο ευγενικοί ή αγενείς με όλους.

Οι χώρες που αξιολογήθηκαν ως οι λιγότερο «αγενείς», είναι –όπως ήταν αναμενόμενο- και αυτές με τα πιο ζεστά κλίματα, όπως η Βραζιλία, η Καραϊβική και οι Φιλιππίνες.


Οι γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές είναι οι κύριες αιτίες

Ειδικοί αναλυτές επεσήμαναν τα γλωσσικά εμπόδια και τις πολιτισμικές διαφορές ως τους δύο σημαντικότερους παράγοντες για τη λίστα. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι έχουν εμμονή με τη γλώσσα τους και ένας πελάτης που παραγγέλνει στα αγγλικά μπορεί να λάβει διαφορετική απάντηση απ’ ό,τι αν το έκανε στα γαλλικά.

Όσον αφορά στην Κίνα και τη φιλοξενία της, αναλυτές επισημαίνουν ότι το προσωπικό σε πολλά εστιατόρια κινεζικών πόλεων, είναι συνήθως νεαρές γυναίκες από αγροτικές περιοχές και ότι οι Κινέζοι είναι γενικά πιο ντροπαλοί από τους Δυτικούς. Οι κινέζες γυναίκες από την επαρχία δεν έχουν την αυτοπεποίθηση ή τη γλωσσική ικανότητα να επικοινωνήσουν με ξένους ταξιδιώτες και ίσως κάποιες φορές να τους αποφεύγουν.


Η λίστα όλων των εθνικοτήτων

Εθνικότητα και ποσοστό ψήφων

Γάλλοι 19.29

Ρώσοι 16.56

Bρετανοί 10.43

Γερμανοί 9.93

«Άλλοι» 6.37

Κινέζοι 4.30

Αμερικανοί 3.39

Ισπανοί 3.15

Iταλοί 2.24

Πολωνοί 2.24

Tούρκοι 2.15

Iνδοί 1.90

Ελβετοί 1.90

Έλληνες 1.74

Κροάτες 1.57

Aυστριακοί 1.41

Κύπριοι 1.24

Αιγύπτιοι 1.24

Kορεάτες 1.24

Noρβηγοί 0.99

Aυστραλοί 0.91

Ολλανδοί 0.83

Iρλανδοί 0.83

Σουηδοί 0.83

Ιάπωνες 0.66

Δανοί 0.50

Καναδοί 0.41

Nεοζηλανδοί 0.41

Iνδονήσιοι 0.41

Πορτογάλοι 0.33

Tαϊλανδοί 0.25

Φιλιππινέζοι 0.17

Κάτοικοι της Καραϊβικής 0.08

Bραζιλιάνοι 0.08


Πηγή: clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου