Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

"Παράθυρο" για πιο χαλαρή λιτότητα ~ Κάτι σαν το ανέκδοτο με τον Χότζα


Παράθυρο για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που σημαίνει και χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας που πλήττουν κυρίως τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών.

Με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, ο Φίλιππος Σαχινίδης αφήνει να εννοηθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στην ανάπτυξη, είναι πιθανό...
 να εξεταστούν αναπροσαρμογές στο διετές οικονομικό πρόγραμμα, ακόμα και η επιμήκυνσή του.


Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το αυστηρό διετές πρόγραμμα λιτότητας, που έχει ωθήσει, όπως σημείωσε, τη χώρα σε μια βαθιά πορεία ύφεσης, χωρίς ενδείξεις για ανάκαμψη έως το 2013, θα μπορούσε να παραταθεί, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη. Ανάλογη εκτίμηση είχε εκφράσει πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών, επισήμανε ότι επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς το τελευταίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, αφότου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η -ύψους 200 δισ. ευρώ- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «δεδομένου ότι η επιστροφή σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος, δεν αποκλείεται στο μέλλον να εξεταστούν προσαρμογές», επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις επίσημες εκτιμήσεις της τρόικας για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος και ότι «η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013».

Επίσης, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι φέτος η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους περί ελλείμματος, κάνοντας αναφορά στα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2012, που καταδεικνύουν ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό βρίσκεται εντός του αρχικού στόχου των 8,6 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για τις εκλογές, ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε την άποψη ότι «μόνο ένας εκλεγμένος ηγέτης θα είναι ικανός να προβεί στις σκληρές επιλογές που απαιτούνται για έξοδο από την κρίση», ενώ πρόσθεσε: «Παρά τη ευρεία δυσαρέσκεια, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -περίπου το 75%- τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».



Και το σχετικό ανέκδοτο...

«Ο Χότζας συναντά ένα συγχωριανό του και ακούει το παράπονό του:

- Το σπίτι, Χότζα μου, είναι πολύ μικρό και δεν χωράμε εκεί μέσα, εγώ, η γυναίκα μου, τα τέσσερα παιδιά μου και οι γονείς μου.

Τότε ο Χότζας, προς μεγάλη έκπληξη του συγχωριανού του, του προτείνει:

- Βάλε μέσα στο σπίτι τις κότες.

Όταν ξαναβρίσκονται τον ρωτάει αν βελτιώθηκε η κατάσταση.

- Τώρα, Χότζα μου, είμαστε ακόμη πιο στριμωχτά, λέει ο κακόμοιρος.

- Ωραία. Βάλε στο σπίτι και τα γουρούνια που έχετε στην αυλή.

- Μα, Χότζα μου, θα γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Αφού ήδη δεν χωράμε εμείς, έχουμε και τις κότες…

Ωστόσο, ο Χότζας επιμένει και ο φίλος μας ακολουθεί τη συμβουλή. Φυσικά τα πράγματα χειροτερεύουν και την επόμενη φορά που βρίσκει το Χότζα περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα. Ο Χότζας όμως του προτείνει να βάλει στο σπίτι και το άλογο! Σε λίγες μέρες που οι δύο συγχωριανοί συναντιούνται ο φίλος μας έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης:

- Χότζα μου, πριν δεν χωρούσαμε να στρίψουμε, τώρα δεν χωράμε ούτε όρθιοι να σταθούμε.

- Ωραία, λέει ο Χότζας, τώρα βγάλε όλα τα ζώα από το σπίτι.

Την επόμενη φορά που βρέθηκαν ο Χότζας ρώτησε το συγχωριανό του πώς είναι τώρα με το πρόβλημα του χώρου και ο συγχωριανός του του απαντά περιχαρής:

- Τώρα, είμαστε μια χαρά, είμαστε πολύ άνετα στο σπίτι. Ο Αλλάχ να σε έχει καλά, σοφέ Χότζα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου