Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

220.000 ευρώ για το χρυσό στεφάνι


Στην τιμή των 221.306 ευρώ πωλήθηκε αρχαίο ελληνικό χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς του 3ου - 2ου αιώνα π.Χ., χτες βράδυ σε δημοπρασία του οίκου «Κρίστις», στο Λονδίνο.
Το πολύτιμο στεφάνι, άγνωστης προέλευσης, έπιασε αρκετά υψηλότερη τιμή από αυτήν που εκτιμούσε αρχικά ο οίκος δημοπρασιών (υπολογιζόταν ότι θα έφτανε μέχρι τις 180.000 ευρώ).
Πολύτιμα αγγεία των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και ένα πλήθος ακόμη χρυσών θησαυρών...
 (ανάμεσά τους χρυσά βραχιόλια της ελληνιστικής και της βυζαντινής περιόδου) ξεχωρίζουν ανάμεσα στα κομμάτια που διατέθηκαν στη δημοπρασία, η οποία έγινε στα γραφεία των «Κρίστις», στο Κένσιγκτον.

Το χρυσό στεφάνι μυρτιάς έχει διάμετρο 21 εκ. και είναι διακοσμημένο με μακρόστενα φύλλα σε σχήμα λόγχης και καρπούς πάνω στα καλοφτιαγμένα στελέχη του. Φέρει σύγχρονες επεμβάσεις πάνω του (για παράδειγμα, το κούμπωμα στο άκρο του), που δεν είναι γνωστό πότε έγιναν. Βρισκόταν στο Hever Castle, στην Αγγλία (το πατρικό της Αννα Μπολέιν) και πωλήθηκε στον οίκο «Κρίστις» το 1987 έναντι του ποσού των 15.400 λιρών. Το ιστορικό του όμως είναι περίπλοκο και αρκετά «θολό», καθώς στην προέλευσή του αναφέρονται τα στοιχεία «Ιδιωτική συλλογή, Ελβετία», στοιχείο που, κατά κανόνα, υποδηλώνει «θολή» προέλευση: η Ελβετία, λόγω της «ελεύθερης ζώνης» των τελωνείων της, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Το πολυτιμότερο αρχαίο ελληνικό αντικείμενο της δημοπρασίας, ο κορινθιακός μελανόμορφος κρατήρας (υπολογιζόταν ότι θα έφτανε τις 500.000 ευρώ) δε βρήκε αγοραστή. Αντίθετα, πωλήθηκε χρυσό ελληνιστικό βραχιόλι σε σχήμα σπιράλ με κεφαλές φιδιού (έπιασε 45.000 ευρώ).

Στις υπόλοιπες ελληνικές αρχαιότητες που βγήκαν στο σφυρί συγκαταλέγονται: αργυρό πιάτο της ελληνιστικής περιόδου (πωλήθηκε προς 148.000 ευρώ), μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, επίσης ελληνιστική (74.000 ευρώ), αττική ερυθρόμορφη κύλικα του 480 π.Χ. (71.000 ευρώ), ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας του 320 π.Χ. (52.000 ευρώ), πήλινη μάσκα θεάτρου των ελληνιστικών χρόνων (39.000 ευρώ), αττικός μελανόμορφος αμφορέας του 6ου αιώνα π.Χ. (45.480 ευρώ), χρυσά ελληνιστικά σκουλαρίκια (45.480 ευρώ) και πλήθος ακόμη κεραμικά και αργυρά αγγεία, γλυπτά καθώς και βυζαντινοί σταυροί, σφραγίδες, λυχνάρια, πολυκάντηλα και εικονίδια.

Συνολικά στη δημοπρασία, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, βγήκαν προς πώληση 397 αντικείμενα, τα οποία οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας υπολόγιζαν ότι επρόκειτο να πιάσουν περισσότερα από 10.000.000 ευρώ.Τελικά όμως συγκεντρώθηκαν περίπου 4.500.000 ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, στον ίδιο οίκο, σε δημοπρασία της Συλλογής Groppi, πωλήθηκε κορμός μαρμάρινου αγάλματος της θεάς Αφροδίτης, των ελληνιστικών χρόνων (3ος - 1ος αιώνας π.Χ.) στην τιμή των 148.046 ευρώ. Η θεά απεικονίζεται γυμνή, ενώ προσπαθεί να βγάλει το σανδάλι της, θέμα δημοφιλές στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ


Ένα άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου (2-3 αιώνας π.Χ.) που αναπαριστά την Αφροδίτη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου