Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η Ελληνίδα Θάλεια δεν βρήκε την ευτυχία στη Γερμανία


Παρά τις υποσχέσεις, ελάχιστα κάνει η 'Αγκελα Μέρκελ για τη στήριξη των μεταναστών

Στη μαζική φυγή στο εξωτερικό νεαρών Ελλήνων υψηλής μόρφωσης λόγω της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Ο αρθρογράφος παρουσιάζει το παράδειγμα της Θάλειας, μιας Ελληνίδας γραφίστριας που ονειρεύτηκε να βρει την τύχη της σε μια χώρα που οι παππούδες της, τη δεκαετία του '60, μπόρεσαν να φτιάξουν τη ζωή τους.
Ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο στο Βερολίνο και αμέσως ξεκίνησαν τα προβλήματα. Δυσκολεύτηκε να βρει σπίτι, γιατί κανείς δε νοικιάζει σε Έλληνες...
 Χρήματα για μαθήματα γλώσσας δεν είχε και το χειρότερο, η ιδέα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων στην ενιαία Ευρώπη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν και πολύ ελεύθερη.

«Οι υποσχέσεις της 'Αγκελα Μέρκελ, για αλληλεγγύη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με δημοσιονομικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Στο παράδειγμα των Ελλήνων ακαδημαϊκών φαίνεται πολύ καθαρά πόσο μακριά είναι η Γερμανία από ένα σύγχρονο κράτος υποδοχής μεταναστών, που θα ήθελε να είναι. Αντί να παίρνει υπό μάλης τους μετανάστες και να τους βοηθάει να ενσωματωθούν, όπως έκανε χρόνια πριν με τους Μουσουλμάνους μετανάστες, χτίζει τα σύνορά της ακόμη πιο ψηλά. Δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό ξένων μεταναστών υψηλής μόρφωσης. Επίσημα η γερμανική πολιτική υπερασπίζεται την ενιαία Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, στη πράξη όμως είναι ελάχιστα διατεθειμένη να επωμιστεί το συνεπαγόμενο βάρος» σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος



«Εικονική μεταφορά ενέργειας»

"Εικονική μεταφορά ενέργειας". Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορές σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τις βασικές πτυχές του προγράμματος. «Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «παίρνει το βιομηχανικό της μέλλον στα χέρια της και με το πρόγραμμα Ήλιος θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, υπολογίζεται ότι από την πώληση ηλιακής ενέργειας θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία μέχρι 15 δις ευρώ».

Διακηρυγμένος στόχος των Ελλήνων, συνεχίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος είναι μετά την ολοκλήρωση των πακέτων βοήθειας να σταθεί στα πόδια η χώρα με δικές της δυνάμεις. Και το πρόγραμμα `Ήλιος ρευστοποιεί τις 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

Όμως για την εξαγωγή χρειάζεται επέκταση του δίκτυου υψηλής τάσης μέσα από τα Βαλκάνια και τις Άλπεις μια και το υπάρχον δίκτυο δεν επαρκεί. Ο υπουργός Παπακωνσταντίνου θέλει να ξεπεράσει το πρόβλημα με ένα τρικ. Ναι μεν τα σχέδια στα χαρτιά προβλέπουν τη μεταφορά των 4/5 της ηλιακής ενέργειας μέσω των δικτύων υψηλής τάσης, αλλά το 1/5 θα μεταφέρεται στατιστικά, εικονικά. «Είναι η πρώτη φορά που κράτος - μέλος θα κάνει χρήση αυτής της εικονικής αγοράς» υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Η ενέργεια θα παράγεται μεν στην Ελλάδα, αλλά θα εγγράφεται στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας που το `αγοράζει'. Αυτό συνάδει και με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τις ΑΠΕ, που προβλέπει τη δημιουργία αγοράς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να επιδοτήσει την ηλιακή ενέργεια ο Παπακωνσταντίνου δείχνει κατανόηση, παρατηρεί η εφημερίδα. «Βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει ο Έλληνας υπ. Περιβάλλοντος, και η τιμή θα κινηθεί στα γερμανικά επίπεδα. Η διαφορά που θα προκύψει ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και τον τελικό αγοραστή θα καλυφθεί, είτε από κοινοτικά κονδύλια, είτε από τις εμπλεκόμενες χώρες» αναφέρει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.



Πηγή: DW

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου