Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Καταργείται το κριτήριο εντοπιότητας στο δημόσιο



Tην ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη για την κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας σε ορισμένες κατηγορίες προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς παύει πλέον η δυσμενής μεταχείριση πολιτών άλλων κρατών της ΕΕ, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η ανεξάρτητη αρχή χαρακτηρίζει...
 θετικό βήμα την κατάργηση της εντοπιότητας, που προώθησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι κινείται στην κατεύθυνση όσων είχε διαπιστώσει σε ειδική έκθεσή του ήδη από το 2009, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι με τη νέα ρύθμιση γίνεται πιο ορθολογικό το σύστημα προσλήψεων και προσαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.


Συγκεκριμένα με τη νέα ρύθμιση:

α) Καταργείται η προσαύξηση της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ εάν είναι δημότες Δήμων που ανήκουν σε παραμεθόριες περιοχές ή δημότες Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους. Η κατάργηση της προσαύξησης δεν αφορά μόνο τους δημότες αλλά όλους τους μόνιμους κατοίκους. Συνεπώς, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στην Ελλάδα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, εφόσον βέβαια πληρούν και τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου, χωρίς να υφίστανται διακριτική μεταχείριση λόγω της ιθαγένειάς τους.

β) Επίσης, στις διαδικασίες πρόσληψης βάσει προτεραιότητας καταργείται η προσαύξηση των 150 μορίων, για τους υποψηφίους που είναι δημότες του Δήμου που τις διενεργεί. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση της διάταξης, την προσαύξηση λαμβάνουν μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι (και όχι αποκλειστικά οι δημότες) των Δήμων παραμεθόριων περιοχών και Δήμων με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων.

makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου