Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η Lidl αγόρασε το "θηρίο" της Aldi κοψοχρονιά


Όσοι εργάζονται στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, το έβλεπαν να χτίζεται αρκετά γρήγορα. Ορατό και σε όσους ταξιδεύουν με τραίνο. Πρόκειται για τις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις της Aldi που δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιηθούν λόγω της αποχώρησης της εταιρείας από την Ελλάδα.

Ενδυνάμωση της θέσης της στην ελληνική λιανεμπορική αγορά θα σημάνει για την αλυσίδα hard-discount, Lidl, η τελική διευθέτηση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 της εξαγοράς του υπερσύγχρονου Logistics-Center της Aldi στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, έναντι τιμήματος μόλις 25-30 εκατ. ευρώ.

Η προδιαγεγραμμένη εξαγορά του τεράστιου αποθηκευτικού συγκροτήματος των 55.000 τ.μ. από τη Lidl έχει θεωρητικά «κλείσει» από το τελευταίο δίμηνο του 2011, αλλά εξαιτίας νομικής φύσεως κωλυμάτων δεν κατέστη μέχρι στιγμής η μεταβίβαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες της Aldi στην ελληνική αγορά, οι οποίοι είχαν εγείρει αξιώσεις από την αλυσίδα, που αποχώρησε από τη χώρα μας, μπλοκάρισαν την πώληση του Logistics-Center, προκειμένου να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.


Επένδυση

Ωστόσο, η όλη κατάσταση εκτιμάται ότι βαίνει προς επίλυση και το αχρησιμοποίητο Logistics-Center της Aldi, που κόστισε αρχικά πάνω από 85 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία μοναδική επένδυση στο είδος του στη ΝΑ Ευρώπη (με σιδηροδρομική σύνδεση, ενεργειακή αυτονομία κ.ά.), θα γίνει η νέα «βάση» της Lidl στη βόρεια Ελλάδα με δυνατότητες αξιοποίησης των υποδομών του και για τα Βαλκάνια.

Για την απόκτησή του ενδιαφέρθηκαν αρχικά πολλές αλυσίδες. Τελικά όμως μοναδικός «μνηστήρας» παρέμεινε η Lidl, που είχε την υπομονή να περιμένει την αναπόφευκτη συρρίκνωση της τιμής από μέρους της Aldi (αρχικά η τελευταία ζητούσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ), καθώς η τελευταία επιθυμεί διακαώς να πωλήσει τα πάγιά της, έστω και με μεγάλες ζημιές (οι απώλειές της υπολογίζεται πως σωρευτικά προσεγγίζουν το μισό δισ. ευρώ) και να φύγει από την Ελλάδα. Η Aldi από την πλευρά της επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου, ύψους 6,93 εκατ. ευρώ, η οποία δόθηκε για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Logistics-Center.

Προφανές είναι ότι η Lidl σε μία χρονική περίοδο, που πολλές λιανεμπορικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω της πτώσης της καταναλωτικής δαπάνης, ενισχύεται στην εγχώρια αγορά, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος διανομής.


Συρρίκνωση τιμών

Παράλληλα από χθες, η Lidl βάσει και σχετικής πρόσφατης ανακοίνωσής της, έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα μείωσης τιμών με έμφαση κυρίως σε προϊόντα διατροφής ιδιωτικής ετικέτας, όπου η ελάττωση των τιμολογίων της φτάνει και στο 20%-30%.

Να σημειωθεί ακόμη πως όσον αφορά το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 4.490.000 ευρώ, για τη στήριξη των 642 πρώην εργαζομένων και ομαδικά απολυμένων από την Aldi στην Ελλάδα, που υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, η εφαρμογή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 7 μήνες από τη σχετική κοινοτική απόφαση.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το ότι φέρονται να αποκλείονται τελικά από το πρόγραμμα όσοι απολυμένοι βρήκαν απασχόληση με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 22/09/11.

Του Δημήτρη Διαμαντίδη



Carrefour-Μαρινόπουλος: Πτώση 16,4% στις πωλήσεις

H οικονομική ύφεση στην Ελλάδα συνεχίζει να πλήττει τα αποτελέσματα της Carrefour - Μαρινόπουλος. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος Carrefour, η ελληνική θυγατρική «είδε» τις πωλήσεις της κατά το α' τρίμηνο του 2012 να μειώνονται κατά 16,4% και κατά 15,9% σε συγκρίσιμη βάση με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 521 εκατ. ευρώ για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα.

Η μείωση, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Επίσης, ρόλο έχει παίξει η πτώση της κατανάλωσης και η ένταση των προσφορών που παρατηρείται στην ελληνική αγορά των σούπερ μάρκετ.


Προσφορά

Στο μεταξύ, χθες, η Carrefour - Μαρινόπουλος ανακοίνωσε μία νέα προσφορά, σύμφωνα με την οποία, μειώνει στο μισό τις τιμές σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων καθημερινής χρήσης. Η κίνηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση εντάσσεται στη στρατηγική που έχει χαράξει ο όμιλος από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

imerisia.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΕΚ Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Καματερού, διοργανώνει τα επιδοτούμενα σεμινάρια στους Η/Υ ,marketing, ελληνική γλώσσα, για τους απολυμένους της εταιρίας ALDI.Εκπαιδευτείτε δωρεάν και λάβετε εκπαιδευτικό επίδομα 1500 euro!!!.
Πληροφορίες στο 210-2388235, 210-2318977

Δημοσίευση σχολίου