Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αρχαία Ήπειρος Επ. 3 ~ Ρωμαϊκή κατοχή - Ανασκαφές (Βίντεο)


Το επεισόδιο ξεκινά την αναφορά με την κατάληψη της Αμβρακίας από τους Ρωμαίους το 189 π. Χ., και περιγράφει τις λεηλασίες που ακολούθησαν. Ο φακός καταγράφει τα ερείπια των Αρχαίων πόλεων, ενώ παρατίθενται ιστορικές πληροφορίες για τις πόλεις της Ηπείρου που παραδόθηκαν στη λεηλασία, τη σφαγή και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Την ίδια τραγική τύχη είχαν και τα πανάρχαια Ιερά, όπως το Ιερό της Δωδώνης και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που ακολουθούν την τύχη των υπόλοιπων Ηπειρωτικών πόλεων.


Περιήγηση στα ερείπια της Νικόπολης, ενώ η ξενάγηση πλαισιώνεται με ιστορικές πληροφορίες και παραδόσεις, που αφορούν τα γεγονότα από την επάνδρωσή της έως την παρακμή και ολική καταστροφή της στις αρχές του 10ου αιώνα.

Ακολουθεί αναφορά στο ανασκαφικό έργο που έγινε στις πόλεις της Αρχαίας Ηπείρου, όπου με την πληθώρα ευρημάτων οι επιστήμονες ανέδειξαν και επιβεβαίωσαν την περίοπτη θέση τόσο των ιερών όσο και της περιοχής.

Οι Αρχαιολόγοι Βιβή Καρατζενη και Θάλεια Κύρκου μιλούν στην εκπομπή για τις πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες στην πόλη της Αρχαίας Αμβρακίας και τα ευρήματα των ανασκαφών.








Ακόμη:
Αρχαία Ήπειρος Επ. 1 ~ Προϊστορική περίοδος
Αρχαία Ήπειρος Επ. 2 ~ Κλασσική περίοδος



3 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

ήταν τότε που πιάσανε τον Σπάρτακο κι έγινε το σήριαλ;
χι χι
καλό απόγευμα Κρασοπατερούλη!

Κρασοπατήρ είπε...

Βρε σε όλα μέσα είσαι!

Εν τω μεταξύ στο wikipedia μαθαίνουμε και τη συνέχεια της σειράς και την κατάληξη των πρωταγωνιστών. Βλέπω ότι ο Κρίξος και ο Οινόμαος ήταν πραγματικά πρόσωπα. Βέβαια στη σειρά ο Οινόμαος ήδη έγινε κοντοσούβλι...

Στο τέλος φυσικά νικά το ξαδερφάκι ο Κράσσος :)

Summertime Blues είπε...

καλά ο Οινόμαος παίδαρος και νταρκ -τον θαυμάσαμε όλες οι κοπέλες, εμένα μ άρεσε η στωικότητά του χι χι-
αλλά δυστυχώς μας τελείωσε το δεύτερο σήζον που βέβαια άρχισε με κάποιες επιφυλάξεις αφού ο πρωταγωνιστής ήταν άλλος. αλλά δεν μπορώ να πω! σασπένς τρομερό κι αίμα μπόλικο.
για να δούμε στη συνέχεια...
ο κράσσος δίνει και παίρνει κι από λαγνεία μη το συζητάμε, χαμός.

Δημοσίευση σχολίου