Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η Μέρκελ... μόνη στην ΕΕ!


Ξαφνικά, από τη Δευτέρα το πρωί, η κατάσταση στην Ευρώπη άρχισε να αλλάζει σε επίπεδο κλίματος με απίστευτα διασκεδαστικό τρόπο. Ηταν αρκετή η επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και η βεβαιότητα πλέον ότι αυτός θα εκλεγεί πρόεδρος στις 6 Μαΐου.

Με απερίγραπτο καιροσκοπισμό που ομολογουμένως τους γελοιοποιεί, ένας ένας άρχισαν διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολιτικοί ή κορυφαίοι παράγοντες θεσμών της ΕΕ να...
 εγκαταλείπουν τη γραμμή του Βερολίνου που μέχρι τότε υποστήριζαν με πάθος και να προσκολλώνται στη γραμμή Ολάντ! Ξέχασαν εν ριπή οφθαλμού όλα όσα έλεγαν περί δήθεν «μονόδρομου» της λιτότητας και λάτρεψαν τη νέα θεότητα, την ανάπτυξη που επαγγέλλεται ο Ολάντ!

Εμβρόντητοι οι Γερμανοί είδαν τους μέχρι τώρα πιστούς συμμάχους τους να τους εγκαταλείπουν πανικόβλητοι, καθώς κατέρρευσε και η πιστή στη λιτότητα κυβέρνηση της Ολλανδίας ακριβώς εξαιτίας της λιτότητας, την οποία αρνήθηκε να στηρίξει περαιτέρω η Ακροδεξιά, στους βουλευτές της οποίας στηριζόταν η δεξιά κυβέρνηση. «Η λιτότητα ρίχνει τις κυβερνήσεις» ήταν το μήνυμα.

«Καταρρέει η Ευρώπη;» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο η γερμανική ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», η οποία διαπίστωνε: «Αυτή την εποχή μπορεί κανείς να διεξαγάγει μεγαλειώδεις προεκλογικές εκστρατείες διεγείροντας τα συναισθήματα εναντίον της Ευρώπης και της Γερμανίας. Οι υποστηρικτές της αυστηρής λιτότητας στο Βερολίνο φοβούνται ότι μπορεί να μείνουν χωρίς συμμάχους δεδομένης της ενίσχυσης των αντιπάλων του ευρώ». Προειδοποιούσε μάλιστα τους ηγέτες ότι αν απειλούν τους Ευρωπαίους πολίτες πως οι αγορές «θα τιμωρήσουν τη χώρα τους» αν δεν ακολουθεί πολιτική λιτότητας, «αυτό απλώς κάνει τον κόσμο πιο ανυπότακτο και διατεθειμένο να εξεγερθεί»!

Επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που επέβαλαν οι Γερμανοί στην ΕΕ έχει υποσχεθεί ο Ολάντ. «Το σύμφωνο δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης» δήλωσε την Πέμπτη αποφασιστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον όμιλο μέσων ενημέρωσης «Βεστντόιτσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (WAZ)» για να σταματήσει τις διαρροές. Πέμπτη βράδυ ήρθε η απάντηση του Ολάντ με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Φρανς-2: «Δεν θα αποφασίζει η Γερμανία για ολόκληρη την Ευρώπη!» διακήρυξε.

Δεν φέρνει σοσιαλισμό στην ΕΕ ο Ολάντ. Κύρια αποστολή του είναι να επαναπροσδιορίσει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, οι οποίες έχουν καταστεί αρνητικά ετεροβαρείς για το Παρίσι στα δέκα χρόνια που κυκλοφορεί το ευρώ. Ο Ολάντ θα νικήσει στις εκλογές και επειδή έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του γαλλικού κατεστημένου, όχι μόνο επειδή τον θέλουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Θα τον φέρει στην εξουσία ένα άτυπο μέτωπο σοσιαλιστών, κεντρώων, ακροδεξιών και αριστερών υπό την πολιτική ηγεμονία της γαλλικής αστικής τάξης που θέλει να βελτιώσει τη θέση της απέναντι στην αντίστοιχη γερμανική ώστε να είναι υποδεέστερη φυσικά, αλλά ανεκτή.

Θα κάνει «κωλοτούμπα» ο Ολάντ ως πρόεδρος και θα επαναπροσεγγίσει το Βερολίνο, αν και όταν οι Γερμανοί αποφασίσουν να δώσουν κάτι στο Παρίσι για να διασώσουν τον γαλλογερμανικό άξονα, χωρίς τον οποίον θα καταρρεύσει ταχύτατα όχι μόνο η Ευρωζώνη, αλλά ίσως και η ΕΕ. Οσο διαρκεί όμως αυτή η ενδεχομένως δύσκολη διαπραγμάτευση, η γαλλογερμανική αντιπαράθεση θα συγκλονίζει την ΕΕ και θα ανοίγει δυνατότητες για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να διεκδικήσουν τουλάχιστον χαλάρωση της εξοντωτικής λιτότητας και κάποια αναπτυξιακή πολιτική. Επειτα τα ρήγματα θα κλείσουν σε επίπεδο σύγκρουσης των ελίτ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση των πραγματικών αιτίων των προστριβών ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Να σπεύσουν για να πάρουν ό,τι προλάβουν όσο οι αντιθέσεις δεν έχουν διευθετηθεί - αν προλάβουν δηλαδή να πάρουν οτιδήποτε με την πολιτική δειλία που τους χαρακτηρίζει. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες όμως ότι δήθεν συγκρούονται «δύο κόσμοι», δύο αντίθετες απόψεις για την οικοδόμηση της ΕΕ.

Η Γαλλία θέλει συμμάχους στην αρχική φάση προκειμένου να κερδίσει όσα μπορεί περισσότερα για τον εαυτό της. Οι Ιταλοί το κατάλαβαν αμέσως και έτρεξαν πρώτοι, με επικεφαλής τον... Μάριο Μόντι, τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό που τόσο εκθείαζαν οι Γερμανοί! Τρέχουν τώρα και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Οποιος προλάβει...

του Γιώργου Δελαστίκ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου