Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σεπτεμβριανά 1955 Κωνσταντινούπολη ~ Κουτί της Πανδώρας (Βίντεο)


Η ελληνική "νύκτα των κρυστάλλων" που δεν μνημονεύεται...

Δυστυχώς ελάχιστοι από τους νεαρούς Έλληνες γνωρίζουν για τα τραγικά γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτέμβρη του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες τούρκοι υποκεινούμενοι από μυστικές υπηρεσίες του κράτους τους, κατέστρεψαν σε μία νύχτα οτιδήποτε Ελληνικό είχε απομείνει στην Πόλη: χιλιάδες καταστήματα, βίασαν, σκότωσαν, λεηλάτησαν, άνοιξαν τάφους και πέταξαν κόκκαλα & εφάρμοσαν αυτό που πάντα θα χαρακτηρίζει τον τούρκο: ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

Η δημοσιογραφική εκπομπή του "μετριοπαθούς" δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, μας παρουσιάζει ένα ελάχιστο μέρος από τα κατορθώματα των Μογγόλων:

 Ο Διωγμός Των Ελλήνων Απο Την Κωνσταντινούπολη

Τον Σεπτέμβριο του 1955 ο ελληνισμός της Πόλης γνώρισε έναν πρωτοφανή διωγμό από "αγανακτισμένους" Τούρκους "διαδηλωτές". Ήταν η αρχή μια επιχείρησης εκκαθαρίσεων των μειονοτήτων που ολοκληρώθηκε το 1964. Η σφαγή του 55 ξεκίνησε όταν εξερράγη βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Οι Τούρκοι εθνικιστές απάντησαν με επιθέσεις στους Ρωμιούς της Πόλης, λεηλατώντας, σκοτώνοντας, βιάζοντας. Ως σήμερα η ελληνική πλευρά αντιμετώπιζε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής ως το αποτέλεσμα μιας τουρκικής εθνικιστικής πολιτικής. Για πρώτη φορά, μια αναφορά του Άγγλου πρέσβη στην Αθήνα αποκαλύπτει τον ρόλο των Άγγλων. Στην αναφορά (θα δείτε αναλυτικά την άλλη Τρίτη στο Κουτί της Πανδώρας) στις 19 Αυγούστου, ο Άγγλος πρέσβης σημειώνει: "…η ελληνοτουρκική φιλία είναι πολύ εύθραυστη. Ακόμη και ένα μικρό σοκ θα ήταν αρκετό. Ακόμη και μια ασήμαντη αφορμή, όπως το να γράψουν με κιμωλία στον τοίχο όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει αναστάτωση". Λίγο αργότερα η αναστάτωση προέκυψε αλλά όχι εξαιτίας μιας κιμωλίας. Κάποιοι τελειοποίησαν το σχέδιο, χρησιμοποιώντας… βόμβα. Οι Άγγλοι που χρησιμοποιούσαν ήδη ένα παρακρατικό δίκτυο σε όλες τις ευρωπαικές χώρες με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κομμουνισμού, προσπαθούσαν να κρατήσουν στην κυριαρχία τους την Κύπρο υποδαυλίζοντας την αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας. Και τα κατάφεραν…
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου