Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μυστικά & Συμβουλές για κουζίνα - τρόφιμα - μαγειρική

Να «ιδρώσουν» τα τυριά
Μαυρίζουν οι αγκινάρες;
Σταφίδες στο κέικ
Κιμάς πλακέ στην κατάψυξη
Ζωμός σε παγάκια
Περισσότερος χυμός λεμονιού
Κουνουπίδι χωρίς οσμές
Πόσο αλάτι να βάλω;
Το τσιγάρισμα του σκόρδου
Τρίψτε το πιπέρι






Να «ιδρώσουν» τα τυριά

Η γεύση και το άρωμα των τυριών αναδεικνύονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό θυμηθείτε να τα βγάλετε 15 λεπτά περίπου προτού τα σερβίρετε.



 
 
Μαυρίζουν οι αγκινάρες;

Όταν καθαρίζουμε αγκινάρες, φροντίζουμε να τις τρίβουμε με μια λεμονόκουπα καθ’ όλη τη διάρκεια του καθαρίσματος για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια, τις βουτάμε σε ένα μπολ με λεμονόνερο, όπου τις αφήνουμε μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

 
 
 
Σταφίδες στο κέικ

Για να μη βυθιστούν στον πάτο του κέικ οι σταφίδες, τις βάζουμε να μουλιάσουν σε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή κονιάκ ή όποιο άλλο ποτό μάς αρέσει, ώστε να φουσκώσουν και στη συνέχεια τις αλευρώνουμε προτού τις βάλουμε στο μείγμα του κέικ.
Θα σταθούν στο ύψος τους…


 
 
Κιμάς πλακέ στην κατάψυξη

Για να καταψύξουμε σωστότερα τον κιμά που μόλις αγοράσαμε, τον χωρίζουμε στις δόσεις που θέλουμε, τον βάζουμε σε νάιλον σακουλάκια και τον πιέζουμε με τις παλάμες μας ώστε να γίνει πλακέ. Έτσι αποθηκεύεται καλύτερα στην κατάψυξη, καταψύχεται και αποψύχεται γρηγορότερα και χωρίς, όπως συνήθως συμβαίνει, να έχει αποψυχθεί μεγάλο μέρος του και στο κέντρο να μένει παγωμένος.

 
Ζωμός σε παγάκια

Οταν φτιάχνουμε ζωμό, ένας καλός τρόπος να τον αποθηκεύσουμε είναι να τον φυλάξουμε σε σκεύος που κλείνει ερμητικά στην κατάψυξη. Επίσης, για να μην χρειάζεται να ξεπαγώσουμε όλη την ποσότητα, μπορούμε να φυλάξουμε το ζωμό σε παγοθήκες. Έτσι όταν χρειαστούμε ζωμό, βγάζουμε όσα «κυβάκια-παγάκια» απαιτούνται, αντί για τους έτοιμους και όχι πάντα αθώους κύβους.


Περισσότερος χυμός λεμονιού

Για να πάρουμε περισσότερο χυμό από τα εσπεριδοειδή, φροντίζουμε προτού τα στύψουμε να τα αφήσουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου (αν τα έχουμε στο ψυγείο). Κάποιοι μάλιστα τα βάζουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή τα βουτάνε στιγμιαία σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, τα «ρολάρουμε» πιέζοντάς τα πάνω στον πάγκο εργασίας με την παλάμη μας, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι καρποί, ένδειξη πως έχουν «γεμίσει» με το χυμό τους.


Κουνουπίδι χωρίς οσμές

Για να περιορίσουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά από το λάχανο ή το κουνουπίδι που βράζει βάζουμε στην κατσαρόλα 1 – 2 δαφνόφυλλα, 3 – 4 κόκκους μπαχάρι και 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι. Το τελευταίο συμβάλλει στο να διατηρήσουν τα λαχανικά το ανοιχτό χρώμα τους.



Πόσο αλάτι να βάλω;

Αν αναρωτιέστε πόσο αλάτι να βάλετε στο φαγητό, ιδού ένας γενικός κανών: 1 κιλό υλικών (κρέας, ψάρι, λαχανικά) θέλει περί τα 10 – 12 γρ. αλάτι. Επειδή όμως το πόσο αλμυρό θέλετε το φαγητό εξαρτάται από το υποκειμενικό σας γούστο, ξεκινήστε με 6 – 8 γρ. αλάτι και δοκιμάζοντας προσθέτετε στο τέλος όσο νομίζετε ότι λείπει.


Το τσιγάρισμα του σκόρδου

Όταν η συνταγή απαιτεί να τσιγαρίσουμε ή να σοτάρουμε σκορδοκρέμμυδα ξεκινάμε πρώτα με τα κρεμμύδια τα οποία τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν και μετά βάζουμε το σκόρδο, το οποίο δεν αφήνουμε περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, γιατί μαυρίζει και πικρίζει και το φαγητό γίνεται δύσπεπτο.


Τρίψτε το πιπέρι

Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε ολόκληρους κόκκους πιπεριών και να τους τρίβουμε μόνοι μας πάνω από κάθε φαγητό, γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο αρωματικό από το πιπέρι που πωλείται έτοιμο τριμμένο σε σκόνη. Γι’ αυτό θα χρειαστούμε ένα μύλο μπαχαρικών που βρίσκουμε σε όλα τα μαγαζιά με εξοπλισμό για την κουζίνα. Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε και μύλους γεμάτους με διαφορους κόκκους πιπεριών από μεγάλες εταιρείες.



Πηγή ~ Γαστρονόμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου