Πίννε κρασίν νάσιεις ζωήν
Στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται από χθες βράδυ ο Δήμος Λεμεσού, με το μεγαλύτερο κρασοπότηρο στον κόσμο, που κατασκευάστηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων της 50ης Γιορτής του Κρασιού:
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, παρέλαβε το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο, το σχετικό πιστοποιητικό από τον Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της Γιορτής, Αντώνη Χατζηπαύλου, ο οποίος χθες βράδυ το εξασφάλισε από την εκπρόσωπο των ρεκόρ Γκίνες, μετά την επικύρωση των διαστάσεων του ποτηριού.
Το κρασοπότηρο, που έχει ύψος 3 μέτρα και 37 εκατοστά και διάμετρο 1 μέτρο και 73 εκατοστά, έχει τοποθετηθεί κοντά στην κεντρική είσοδο του δημόσιου κήπου και αποτελεί την κύρια ατραξιόν της φετινής γιορτής.
Ο κ.Χρίστου εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την συμπερίληψη του Δήμου στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες και σημείωσε ότι ''η Κύπρος είναι μια χώρα που διακρίνεται για τη μακραίωνη παράδοση στην ιστορία της αμπελουργίας, στην ιστορία της παραγωγής κρασιού''.
Την χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο για να επιβεβαιώσει ένα ακόμη ρεκόρ, εξέφρασε και η εκπρόσωπος των ρεκόρ Γκίνες, Annabel Lawdy, η οποία συνεχάρηκε το Δήμο Λεμεσού και ευχήθηκε για περισσότερες πρωτιές.
Ανέφερε επίσης ότι το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε ο Λίβανος, από τις 29 Οκτωβρίου 2010, με ένα ποτήρι κρασιού ύψους 2 μέτρα και 40 εκατοστά και εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι μόλις γίνει αντιληπτή η κατάρριψη του ρεκόρ από τη Λεμεσό, θα γίνει ξανά προσπάθεια για να κατασκευαστεί ακόμη μεγαλύτερο κρασοπότηρο.
Είπε, τέλος, ότι στην Κύπρο υπάρχουν ακόμα δυο ρεκόρ Γκίνες που δεν έχουν ακόμη καταρριφθεί. Το πρώτο αφορά τον μεγαλύτερο χορό σούστας που έγινε στην Αγία Νάπα, με 330 χορευτές (29 Αυγούστου 2010) και το δεύτερο, το μεγαλύτερο χασάπικο που καταρρίφθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2010 στη Λάρνακα, με τη συμμετοχή 749 χορευτών.
Πνίγεται στο κρασί από χθες το βράδυ η Λεμεσός
Άφθονο κρασί ρέει από χθες βράδυ στη Λεμεσό στα πλαίσια της γιορτής του κρασιού, που άνοιξε τις πύλες της και που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια. Μέχρι και την ημέρα λήξης της γιορτής, στις 18 Σεπτεμβρίου, υπολογίζεται να επισκεφθούν το Δημόσιο Κήπο, που είναι και ο χώρος διεξαγωγής της, πέραν των εκατό χιλιάδων ατόμων, ξένων και ντόπιων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν τουριστικά γραφεία, με σκοπό τις μαζικές επισκέψεις ξένων περιηγητών από Ρωσία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.
Τα εγκαίνια τέλεσε η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου. Στην ομιλία της τόνισε ότι ο Δήμος Λεμεσού, μέσα από τη διοργάνωση της γιορτής, ενισχύει και αναδεικνύει την πολιτιστική παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, που είναι άμεσα συνυφασμένη με την παραγωγή κρασιού. Η γιορτή του κρασιού, είπε η κ. Αντωνιάδου, αναμφίβολα συνεισφέρει στην προβολή του κυπριακού κρασιού, προβάλλει την πλούσια παράδοση του τόπου μας και δίνει την ευκαιρία στους οινοποιούς μας να αναδείξουν τα ποιοτικά άλματα που πέτυχαν, μέσα από συστηματική δουλειά, μεράκι και επαγγελματισμό.
Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων με κοινό περίπτερο, στο οποίο προβάλλονται οι τουριστικές διαδρομές «οι δρόμοι του κρασιού», ένα νέο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ανάγκης για επανατοποθέτηση της Κύπρου στο διεθνή τουριστικό χάρτη.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, επισήμανε πως η γιορτή του κρασιού δεν είναι μόνο μια σημαντική γιορτή που τιμά και προβάλλει το κυπριακό κρασί και τις πανάρχαιες παραδόσεις του λαού μας, αλλά είναι και μια έκφραση τιμής και αναγνώρισης προς όλες εκείνες τις γενιές των προγόνων μας, προς τις χιλιάδες των αμπελουργών, αλλά και την πλειάδα των οινοποιών και των ανθρώπων του οινεμπορίου, που κράτησαν ζωντανή και αξιόμαχη την αμπελοοινική παράδοση, και κυριολεκτικά μεγαλούργησαν σε συνθήκες δύσκολες και ανταγωνιστικές.
«Φιλοδοξούμε», είπε, «όπως η γιορτή του κρασιού συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών της στην ανασύνταξη της κυπριακής αμπελουργίας και στην επάνοδό μας στις διεθνείς πρωτιές». Κατά την έναρξη της γιορτής παρουσιάστηκε και το τεράστιο κρασοπότηρο, ύψους τριών μέτρων, με στόχο την καταχώρισή του στο βιβλίο ρεκόρ Guinness. Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες θα είναι η λειτουργία πρωτοποριακού μπαρ με δημιουργίες κοκτέιλ από κυπριακά οινικά προϊόντα, ενώ για πρώτη φορά θα γίνουν τελετές πολιτικών γάμων με βάση τα κυπριακά έθιμα.
sigmalive.com
Διαβάστε ειδικό αφιέρωμα για τα 50 Χρόνια Γιορτή Κρασιού από την εφημερίδα "Φωνή της Λεμεσού":
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου