Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Γομάρια ~ Ανοίγουν (λόγω εκλογών) οι κρουνοί της χρηματοδότησης στα κόμματα


Στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών ανοίγουν οι κρουνοί της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα. Με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, προβλέπεται η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης του 2011, καθώς και οι δυο πρώτες δόσεις του τρέχοντος έτους της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους.

Μάλιστα, ένεκα των ανεξόφλητων οφειλών τους προς τις τράπεζες, οι οποίες για το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ είναι...
 244,2 εκ. ευρώ, προβλέπεται τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης να μην μπορούν να κατασχεθούν από τους πιστωτές, όπως και να μην εκχωρούνται από τα κόμματα, προφανώς προς τις τράπεζες. Σημειώνεται, ότι λόγω των ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, είχαν «παγώσει» οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες τώρα απελευθερώνονται.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εν λόγω ρύθμιση, προκειμένου να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, ενόψει διενέργειας των εθνικών εκλογών, ορίζεται εξαιρετικά ότι η οφειλόμενη τέταρτη δόση έτους 2011 (περίπου 13,5 εκ. ευρώ) καθώς και η πρώτη και δεύτερη δόση έτους 2012, της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους, καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και καταβάλλονται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος ή του συνασπισμού, που γνωστοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφ’ εξής, θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια.

Σημειώνεται, ότι απελευθερώνονται οι αντίστοιχες δόσεις χρηματοδότησης των κομμάτων και για τους …επιμορφωτικούς σκοπούς τους. Έτσι, προβλέπεται ότι δεν κατάσχεται και δεν εκχωρούνται η τέταρτη δόση για το έτος 2011 και η πρώτη και δεύτερη δόση για το έτος 2012 της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία χρηματοδότησης των κομμάτων και συνασπισμών και της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, κατά τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠαΣοΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.

tovima.gr


Η μανικιούρ-πεντικιούρ δήλωσε: Τα κόμματα πρέπει να χρηματοδοτηθούν γιατί πρέπει να κάνουν τις εκλογές

«Τα κόμματα πρέπει να χρηματοδοτηθούν γιατί πρέπει να κάνουν τις εκλογές και τα ταμεία τους να είναι καθαρά κι ανοιχτά» δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με αφορμή την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που πέρασε χθες βράδυ από τη Βουλή.
Συμπλήρωσε πως κανείς δεν είναι ευτυχής, ωστόσο πρέπει να υπάρξει η ρύθμιση αυτή.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές είπε πως σύνθημα του ΠΑΣΟΚ θα είναι το «αυτοδύναμη Ελλάδα» τονίζοντας πως ο τόπος χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Σημείωσε ότι στόχος και κατεύθυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να υπάρχει ανανέωση κατά 60% στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Είπε τέλος, ότι η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται που βρισκόμαστε και βάζει τα εθνικά συμφέροντα κάτω από τα μικροκομματικά οφέλη.




Φέσι και στη ΔΕΗ έβαλαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΚΚΕ

Φέσι... τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ έχουν φορέσει τα κόμματα στη ΔΕΗ καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ χρωστούν 1.032.500 ευρώ στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Οι οφειλές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες.



Η οικονομική ύφεση, η ανεργία και οι μειώσεις των μισθών τους έχουν φέρει σε δυσχερή θέση και καλούνται μάλιστα ιδίως από τα δύο κόμματα εξουσίας να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις διαφορετικά θα έλθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Δηλαδή να κατηγορηθούν ως φοροφυγάδες. Τα δύο κόμματα, όταν τα φέσια τους στη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 725.000 ευρώ, κάθε άλλο παρά το καλό παράδειγμα δίνουν προς τον κόσμο. Σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία διεκδικούν και την ψήφο του.

Αλλά και οι οφειλές του ΚΚΕ προκαλούν «την μήνιν» των πολιτών. Το κόμμα της Αριστεράς σε μία εποχή που θα έπρεπε, σύμφωνα και με τα όσα πολιτικά πρεσβεύει, να μη δίνει δικαίωμα σε κριτική, εμφανίζεται ασυνεπές στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του έναντι του κράτους. Πολύ δε περισσότερο όταν έχει προηγηθεί και η υπαγωγή της επιχείρησής του «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 αλλά και οι απολύσεις εργαζομένων της.



Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», το μεγαλύτερο χρέος προς τη ΔΕΗ έχει η ΝΔ. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που φαίνονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του κτιρίου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά είναι απλήρωτοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φτάνουν τα 670.000 ευρώ.

Η ΔΕΗ, λένε οι πληροφορίες, είχε προχωρήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα τις ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τότε, όμως, παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και έγινε διακανονισμός. Τα ποσά που δίνει με δόσεις η ΝΔ είναι 615.000 ευρώ, ενώ στα 60.000 ευρώ ανέρχεται ο τρέχων απλήρωτος λογαριασμός.


Ο δεύτερος μεγάλος οφειλέτης είναι ο «Περισσός». Το ΚΚΕ, σημειώνουν πηγές, χρωστά 115.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 95.000 είναι το ειδικό τέλος ακινήτων. Το ποσό αυτό το ΚΚΕ αρνείται να το πληρώσει θεωρώντας το αντιλαϊκό μέτρο. Στα 20.000 ευρώ είναι ο τρέχων απλήρωτος λογαριασμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τυποεκδοτική», η επιχείρηση έκδοσης εντύπων που ανήκει στο ΚΚΕ, χρωστά 250.000 ευρώ. Πληροφορίες θέλουν το ποσό να έχει διακανονιστεί με τη ΔΕΗ αλλά η επιχείρηση δεν τηρεί τον διακανονισμό, με απλά λόγια καθυστερεί την καταβολή των δόσεων.



«Πονοκέφαλος»


Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος, εμφανίζεται -χωρίς όμως να τα οφείλει ο ίδιος- με ανεξόφλητο ποσό 52.500 ευρώ.



Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον τρέχοντα λογαριασμό. Το «Εθνος της Κυριακής» αναζήτησε και ενδεχόμενες οφειλές και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Για αυτά δεν βρέθηκαν στοιχεία.



Τα χρέη των κομμάτων στη ΔΕΗ προκαλούν «πονοκέφαλο» και στη διοίκηση της εταιρείας για δύο λόγους.

- Ο πρώτος έχει να κάνει με το όταν η επιχείρηση πριν από λίγους μήνες είχε κληθεί -όταν επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων- να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στους πολίτες που δεν το πλήρωναν.

Εβλεπαν, δηλαδή, τον κόσμο να αδυνατεί πραγματικά, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και την ίδια στιγμή τα κόμματα, που απολαμβάνουν και την κρατική επιχορήγηση και επιχείρησαν πρόσφατα με νομοσχέδιο να ρυθμίσουν άλλα χρέη τους, να είναι οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές. Για τα κόμματα ήξεραν όμως τα στελέχη της ΔΕΗ ότι θα υπήρχαν παρεμβάσεις. Τον απλό κόσμο, που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, θα έπρεπε να τον τιμωρήσουν με το... σκοτάδι.


- Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Οι οφειλές των κομμάτων αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των ανεξόφλητων ποσών. Οπως βέβαια και παλαιότερα αλλά και υπάρχοντα χρέη υπουργείων. Η ΔΕΗ ξέρει πως αυτά τα χρήματα είναι σχεδόν αδύνατο να τα εισπράξει. Συνολικά το Δημόσιο οφείλει 181 εκατ. ευρώ.


Σε συνδυασμό και με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ- λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων- εκτιμά ότι το τέλος της χρονιάς θα τη βρει με ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις στη ΔΕΗ είναι 834 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι μισές είναι επισφαλείς απαιτήσεις.





ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ


Πηγές σημειώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι περίπου 700.000 καταναλωτές δεν είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο τέλος του 2011. Η οικονομική ύφεση οξύνεται και σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα έλθουν από τον Ιούνιο οι προσδοκίες της ΔΕΗ για είσπραξη των οφειλών μειώνονται, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ... της εταιρείας.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου