Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Με υλικά από την... Τουρκία θα χτιστεί ο φράχτης στον Έβρο!


Οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας, στον Έβρο, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους μετανάστες οι οποίοι διέρχονται καθημερινά από το χωριό τους, είδαν χθες ότι έφτασε η ώρα της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία σύνορα, με τη θεμελίωση του έργου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ωστόσο θεωρούν πως τα μεταναστευτικά κύματα δεν πρόκειται να σταματήσουν.

«Μόλις έβαλαν τις κάμερες δεν περνούν τόσο πολύ από τη δική μας περιοχή», παρατήρησε μιλώντας...
 στη «Μ» ο 73χρονος Ισίδωρος Χατζηαντωνίου. Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται και επίσημα από τα στατιστικά της αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το κύριο βάρος των μεταναστών σηκώνουν πλέον τα «περάσματα» που βρίσκονται στον ποταμό και όχι στα χερσαία σύνορα, όπου η διέλευση συνεχίζεται, αλλά σε μικρότερους αριθμούς. Πάντως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο ολοένα αυξάνονται, όπως φαίνεται από τους πίνακες των στατιστικών της ΕΛΑΣ, που κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 16,77% το 2011, σε σύγκριση με το 2010. Πέρσι συνελήφθησαν στον νομό Έβρου 54.974 μετανάστες, όταν το 2010 ο αριθμός είχε περιοριστεί σε 47.079. Μόνο χθες τη νύχτα, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια, από τα περάσματα των συνόρων εισήλθαν στην Ελλάδα 160 μετανάστες.

Τις αμφιβολίες της αποτελεσματικότητας του φράχτη φάνηκε να επιβεβαιώνει χθες στις δηλώσεις του και ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, επισημαίνοντας ότι ο κύριος λόγος κατασκευής του έργου «είναι συμβολικός», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη γειτονική Τουρκία, για να αναλάβουν δράση αντιμετώπισης του φαινομένου. «Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», υποστήριξε ο κ. Παπουτσής, εκφράζοντας και φόβους πως η χώρα μας κινδυνεύει ακόμη και να εκτοπιστεί από τη συνθήκη Σέγκεν. «Πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής στη φύλαξη των συνόρων», υπογράμμισε. Θεμελιώνοντας το έργο του φράχτη και εγκαινιάζοντας το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης συνόρων με σειρά θερμικών καμερών στο μήκος της οριογραμμής, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την ελπίδα πως αντίστοιχα μηνύματα θα λάβουν τόσο οι χώρες που αφήνουν τους μετανάστες να φύγουν όσο όμως και οι διακινητές μεταναστών. «Πιστεύουμε ότι θα τους κόψουμε τη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.



Ελληνική η χρηματοδότηση…

Αντίθετες φωνές στην κατασκευή του φράχτη στα χερσαία σύνορα του Έβρου αποτυπώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλευρά, και είναι ενδεικτικό πως η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία είχε επισκεφθεί τον Έβρο, αρνήθηκε τη χρηματοδότηση του έργου από το ταμείο εξωτερικών συνόρων, γι’ αυτό και τα χρήματα θα δοθούν από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων. Ερμηνεύοντας τη στάση της επιτρόπου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως αυτό έγινε επειδή προηγουμένως είχε διατυπωθεί παρόμοια άρνηση στην ανέγερση του αντίστοιχου φράχτη στην Ισπανία. «Δεν είπαν ότι διαφωνούν με τον φράχτη, αλλά ότι αν τον χρηματοδοτήσουν, όπως προβλέπεται, θα το ζητήσουν και πολλές άλλες χώρες», απάντησε ο κ. Παπουτσής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τα στελέχη της ΕΛΑΣ που ασχολούνται με το θέμα της μετανάστευσης, εκτιμούν πως με την ανέγερση του φράχτη και την πλήρη λειτουργία του επιχειρησιακού κέντρου επιτήρησης των συνόρων, και παράλληλα με την απόλυτη εφαρμογή της πολιτικής ασύλου, θα διαμορφωθεί νέα κατάσταση με τον αριθμό των αλλοδαπών στην Ελλάδα. «Οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ασύλου θα το πάρουν γρήγορα, ενώ όσοι δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη χώρα, θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους», όπως ακριβώς είπε. Πάντως όλοι τους εκφράζουν ανησυχίες ότι η προσπάθεια διέλευσης θα γίνει πιο δύσκολη από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν μόνο τα ποτάμια περάσματα βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι μέσα στο 2012 ήδη πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη οκτώ αγνοούνται στα παγωμένα νερά του ποταμού.


…από την Τουρκία το συρματόπλεγμα

Ο φράχτης έχει σχεδιαστεί να εκτείνεται σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων από τη Νέα Βύσσα μέχρι και τις Καστανιές, σε μήκος 10,5 χιλιομέτρων, όπως ενημερώθηκαν χθες ο υπουργός κ. Παπουτσής, ο υφυπουργός Μανόλης Όθωνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Νίκος Παπαγιαννόπουλος και πλήθος ανώτερων αξιωματικών που βρέθηκαν κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών, σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από το τουρκικό έδαφος. Ο ανάδοχος του έργου Πέτρος Δαγρές υποσχέθηκε ότι το έργο πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο φράχτης θα κατασκευαστεί ακριβώς πάνω στην οριογραμμή. Θα αποτελείται από δύο παράλληλες περιφράξεις, την εξωτερική (από την τουρκική πλευρά) ύψους 2,5 μέτρων και την εσωτερική ύψους 3 μέτρων. Μεταξύ του διαστήματος του 1,20 μέτρου θα τοποθετηθούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα, που θα φτάνουν σε ύψος τα 4 μέτρα. Το κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3,162 εκατομμυρίων ευρώ, με την έκπτωση που προσέφερε ο τοπικός εργολάβος, ο οποίος υποσχέθηκε να απασχοληθούν μόνον ντόπιοι εργαζόμενοι. Ωστόσο ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα υλικά για την κατασκευή του φράχτη θα έρθουν από την Τουρκία, διότι κοστίζουν φθηνότερα...

Πάντως τα χερσαία σύνορα ήδη επιτηρούνται από 16 κάμερες που έχουν στηθεί σε πυλώνες στη γραμμή των συνόρων και στέλνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο που λειτουργεί στη Νέα Βύσσα, το οποίο εγκαινίασε χθες ο κ. Παπουτσής. Με τον τρόπο αυτό οι έλληνες αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, ακόμη και με ηχητικά σήματα του συστήματος, τις ομάδες των μεταναστών, ακόμη και όταν βρίσκονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Θα ακολουθεί ενημέρωση των τουρκικών αρχών, που αποτελεί και το στοίχημα της συνεργασίας των δύο πλευρών. «Το τελευταίο διάστημα το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι ικανοποιητικό, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα από την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παπουτσής.



«Όχι στον φράχτη»

Τα χθεσινά εγκαίνια στη Νέα Βύσσα προκάλεσαν και διαμαρτυρίες οργανώσεων, όπως η Ανοικτή Συνέλευση Ορεστιάδας, που πραγματοποίησε διαδήλωση στο κέντρο του συνοριακού χωριού με κύριο σύνθημα «Όχι στον φράχτη». Οι διαδηλωτές περιορίστηκαν στην κεντρική πλατεία, από τις πρωτοφανείς σε μέγεθος αστυνομικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν στον Έβρο. Ένα πανό με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στην ανέγερση του φράχτη είναι μόνιμα αναρτημένο στην πλατεία της Ορεστιάδας.



Ταξίδι στο άγνωστο

Τρεις φίλοι από τη Συρία, ο 20χρονος Μοχάμεντ, ο 24χρονος Σαΐντ και ο 25χρονος Αμπντάλα, περπατούσαν επί μέρες επιδιώκοντας να περάσουν στην Ευρώπη, αγνοώντας ότι στο σημείο από το οποίο πέρασαν τα σύνορα θα εγκαινιαζόταν λίγες ώρες αργότερα ο φράχτης. Βρεγμένοι ως το κόκαλο, με λασπωμένα παντελόνια και παπούτσια, μετά τη διέλευσή τους από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα υπό καταρρακτώδη βροχή κατέληξαν στην εθνική οδό Ορεστιάδας - Αλεξανδρούπολης, αναζητώντας τα μεσάνυχτα μια εκκλησία για να ζεσταθούν ή ένα τρένο για να συνεχίσουν στην ενδοχώρα.

«Περπατήσαμε επτά ημέρες από τη Συρία. Στη χώρα μας όποιος είναι εναντίον του Άσαντ η αστυνομία τον σκοτώνει», είπε ο Σαΐντ, ο μόνος που γνώριζε αγγλικά. Οι τρεις νεαροί μετανάστες δεν ήταν καλά «διαβασμένοι». Είναι από τους λίγους που δεν αναζητούν την αστυνομία για να συλληφθούν, όπως συμβαίνει με δεκάδες ομοεθνείς τους που γνωρίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν έστω μία προσωρινή παραμονή. Ούτε είχαν άλλα ρούχα να αλλάξουν, όπως κάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στον Έβρο.

Οι δουλέμποροι που τους οδήγησαν μέχρι τη γραμμή των συνόρων τους έδωσαν τις γενικές κατευθύνσεις, αν και οι ίδιοι το αρνήθηκαν. Αρχικά δήλωσαν «Παλαιστίνιοι», όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, διότι προσδοκούν να πάρουν γρήγορα πολιτικό άσυλο. Άλλωστε μαζί τους δεν είχαν κανένα προσωπικό έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους, και είναι φανερό -παρότι κι αυτό το αρνήθηκαν- πως οι δουλέμποροι από την τουρκική πλευρά φρόντισαν να τα αφαιρέσουν.

«Ξέρουμε ότι η χώρα σας έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Απλώς θέλαμε να φύγουμε από τη Συρία, κινδυνεύαμε», τόνισαν. Ο ένας έχει στόχο να φτάσει στην Ουγγαρία, μέσω Σκοπίων. «Εκεί είναι ο θείος μου, ζει οκτώ χρόνια, θα με βοηθήσει», τόνισε.

Ένα τσιγάρο για τα πρώτα μέτρα του δρόμου, και η πορεία προς το άγνωστο συνεχίζεται μέσα στη νύχτα. «Πρέπει να ζεσταθούμε, είμαστε βρεγμένοι», λένε και φεύγουν, αναζητώντας ένα καταφύγιο...


Του Κώστα Καντούρη / makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου