Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη ~ Κάνανε τράμπα τα ρουσφέτια τους!



Σε σκανδαλώδεις προσλήψεις θυγατέρων, γαμπρών, κουμπάρων και λοιπών συγγενών προχώρησαν δύο δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, για να μην προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα, αντάλλαξαν τα ρουσφέτια τους, προσλαμβάνοντας ο ένας τους συγγενείς του άλλου!:


Επιπλέον, επειδή οι νεοπροσληφθέντες δεν είχαν αντικείμενο, αλλά και για να παραμείνει ο καθένας στο δικό του δήμο και να μην είναι αναγκασμένος να πηγαίνει σε αυτόν όπου διορίστηκε, οι δήμαρχοι προχώρησαν σε υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, την υλοποίηση του οποίου ανέθεσαν σε αυτούς.

Στις ανωτέρω απίστευτες μεθοδεύσεις προχώρησαν οι δήμαρχοι Ευόσμου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης και Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.



Πάρε, δώσε

Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος προσέλαβε στο δήμο του τον Δημήτρη Δραγοτενλή, γαμπρό του κ. Λαφαζανίδη, και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, επίσης συγγενή του δημάρχου Ευόσμου-Κορδελιού. Σε αντάλλαγμα ο κ. Λαφαζανίδης προσέλαβε στο δήμο του την κόρη του κ. Παπαδόπουλου και έναν εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου Παύλου Μελά, υποψήφιο με το συνδυασμό του, τον Περικλή Κετσακίδη.

Ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου 2011 ο δήμαρχος Παύλου Μελά προσέλαβε το γαμπρό του κ. Λαφαζανίδη σε θέση «ιδιαίτερου γραμματέα δημάρχου». Μία εβδομάδα μετά προσέλαβε τον κ. Αγγελόπουλο ως ειδικό συνεργάτη με αντικείμενο «την παροχή συμβουλών και τη διατύπωση εξειδικευμένων γνωμών σε θέματα περιβάλλοντος, πράσινης ανάπτυξης, τηλεπικοινωνιών, φωτοβολταϊκών κ.λπ.».

Ελάχιστες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου 2011 ο κ. Λαφαζανίδης ανταπέδωσε τα ρουσφέτια προσλαμβάνοντας την κόρη του κ. Παπαδόπουλου σε θέση ειδικού συνεργάτη, για να παρέχει συμβουλές «για θέματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», και το στενό συνεργάτη του δημάρχου Παύλου Μελά, τον κ. Κετσακίδη, ως ιδιαίτερο γραμματέα δημάρχου.


Το μνημόνιο

Οι προσλήψεις των τεσσάρων δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ του Απριλίου του 2011. Από την πρώτη στιγμή στελέχη της αντιπολίτευσης στους δύο δήμους (Αντωνιάδης, Θεοδωρίδης, Αποστόλου κ.ά.) άσκησαν δριμεία κριτική για αυτές τις μεθοδεύσεις. Επιπλέον κατήγγειλαν ότι οι τέσσερις δεν πήγαιναν να εργαστούν στο δήμο στον οποίο είχαν προσληφθεί, αλλά παρέμεναν στο δικό τους δήμο, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δήμαρχο με τον οποίο συνδέονται συγγενικά. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι δύο δήμαρχοι προχώρησαν στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, την υλοποίηση του οποίου ανέθεσαν στους νεοπροσληφθέντες, που συγκρότησαν την «ομάδα εργασίας του μνημονίου». Έτσι ο καθένας θα μπορούσε να εργάζεται για την υλοποίηση του μνημονίου ευρισκόμενος είτε στον έναν είτε στον άλλο δήμο. Μεταξύ των στόχων του μνημονίου είναι: «η προώθηση ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, η από κοινού προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η διεκδίκηση έργων περιφερειακής ή εθνικής εμβέλειας, η ένταξη έργων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, η υποβολή κοινών υπομνημάτων στα αρμόδια υπουργεία, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με κοινωνικά, περιβαλλοντικά τοπικά προγράμματα, η ανταλλαγή απόψεων για την ορθότερη λειτουργία των δήμων, καθώς και η ενίσχυση και η στήριξη της Βορειοδυτικής Αναπτυξιακής Α.Ε.».

Το ανωτέρω μνημόνιο, με τους εξαιρετικά γενικόλογους και ασαφείς στόχους, αν και φέρει ημερομηνία σύνταξης την 1η Ιουλίου 2011, υπεβλήθη προς έγκριση στα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων πριν από μερικές ημέρες. Σε κανένα από τα δύο όμως δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία του 50% συν ένα. Στο μεν δημοτικό συμβούλιο Ευόσμου-Κορδελιού το ενέκριναν οι 22 στους 46, ενώ στο αντίστοιχο του Παύλου Μελά οι 16 στους 41. Στους καταψηφίσαντες περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του δ.σ., ο οποίος ομολόγησε ότι δέχτηκε πιέσεις, για να το ψηφίσει, αλλά τελικώς δεν ενέδωσε.

Στο δημαρχείο Παύλου Μελά απασχολείται αμισθί (ως εθελόντρια) η δεύτερη κόρη του δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου. Για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κυριάκος Αντωνιάδης κατέθεσε προ ημερών έγγραφη ερώτηση προς το δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο.


Ενημέρωση:
Νόμιμο, άρα ηθικό, λένε οι δήμαρχοι

Όπως αποκάλυψε χθες η «Μ», οι δύο δήμαρχοι προχώρησαν σε αμοιβαία ανταλλαγή ρουσφετιών, προσλαμβάνοντας ο ένας στο δήμο του συγγενείς και φιλικά πρόσωπα του άλλου. Ειδικότερα ο κ. Λαφαζανίδης προσέλαβε την κόρη του κ. Παπαδόπουλου και έναν εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου Παύλου Μελά, τον Περικλή Κετσακίδη. Σε αντάλλαγμα ο κ. Παπαδόπουλος προσέλαβε τον Δημήτρη Δραγοτενλή, γαμπρό του κ. Λαφαζανίδη, και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, επίσης συγγενή του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου. Μάλιστα, για να εφεύρουν αντικείμενο απασχόλησης για τους τέσσερις, αλλά και για να μπορούν οι προσληφθέντες να μετακινούνται ανά πάσα στιγμή από τον έναν δήμο στον άλλον, οι δύο δήμαρχοι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, την υλοποίηση του οποίου ανέθεσαν στους τέσσερις, οι οποίοι συγκρότησαν την «ομάδα εργασίας του μνημονίου».


Το άξιζαν!

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά φάνηκε απρόθυμος να μιλήσει λέγοντας: «Δεν ασχολούμαι με αυτά τα θέματα. Η χώρα και οι πολίτες έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Δεν σχολιάζω κουτσομπολιά». Στη συνέχεια όμως υπεραμύνθηκε των ρουσφετιών, λέγοντας ότι «δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι οι άνεργοι. Δεν δέχομαι με τίποτε ότι έγινε κάποια ανταλλαγή. Οι προσλήψεις έγιναν, αλλά οι άνθρωποι που προσελήφθησαν το αξίζουν πραγματικά και όχι επειδή είναι συγγενικά πρόσωπα των δημάρχων. Εξάλλου είναι δικαίωμα των δημάρχων να κάνουν χρήση του νόμου 3784/7, σύμφωνα με τον οποίο οι δήμαρχοι έχουν την απόλυτη δικαιοδοσία να ορίζουν τους επιστημονικούς συνεργάτες τους. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απολύτως σύννομες και αυτό πρέπει να το κρίνουν όσοι παραδίδουν μαθήματα ηθικής. Στο σόι μου δεν υπάρχει ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος, παρότι έχω παρουσία 22 χρόνων στην αυτοδιοίκηση. Ας ρωτηθούν κάποιοι άλλοι πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν από τις οικογένειές τους».


Ας πάνε στα δικαστήρια

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Λαφαζανίδης, ο οποίος δήλωσε: «Σε όλους τους δήμους της χώρας επιτρέπεται η πρόσληψη ειδικών συνεργατών. Ο κάθε δήμαρχος προσλαμβάνει άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, γνωρίζοντας ότι έχουν γνώσεις και προσόντα. Αυτό έπραξαν και οι δύο δήμοι. Αυτό συνέβαινε στους δήμους και προ ‘Καλλικράτη’, συμβαίνει και σήμερα. Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής ρουσφετιών, και όταν κανείς αποφασίσει να κάνει αντιπολίτευση, δεν πρέπει να την κάνει μόνον για την αντιπολίτευση αλλά για να χτυπά τα κακώς κείμενα. Δεν είμαστε ούτε παράτυποι ούτε παράνομοι. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο ας μας παραπέμψουν στη δικαιοσύνη».


Να παρέμβει η δικαιοσύνη

Το δημοσίευμα της «Μ» προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Ένας δήμος, ένα μέλλον» του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, η οποία με ανακοίνωσή της ζητά «από την τακτική δικαιοσύνη, τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης αλλά και από το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών να προβούν σε έλεγχο των πράξεων της ανταλλαγής των νεοπροσληφθέντων ειδικών συνεργατών και ιδιαιτέρων γραμματέων από τους δημάρχους των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά». Τονίζει επίσης πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο τα συμφέροντα του δήμου, αλλά απαξιώνουν την έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα την αξιοπιστία των προσώπων που την υπηρετούν».

Του Νίκου Ηλιάδη / makthes.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου