Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τυπωμένη σιαγόνα μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή +Βίντεο



Ένα εμφύτευμα της κάτω σιαγόνας φτιαγμένο σε… τρισδιάστατο εκτυπωτή μεταμοσχεύθηκε σε μια 83χρονη γυναίκα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μεταμόσχευση έλαβε χώρα στην Ολλανδία τον περασμένο Ιούνιο αλλά μόλις τώρα έρχεται στη δημοσιότητα:




Στρώμα-στρώμα το «χτίσιμο»

Το εμφύτευμα που τοποθετήθηκε στην ασθενή ήταν φτιαγμένο από σκόνη τιτανίου – το υλικό θερμάνθηκε με χρήση λέιζερ και «έχτισε» τη σιαγόνα στρώμα-στρώμα. Οι ειδικοί που βρίσκονται πίσω από το νέο επίτευγμα αναφέρουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης ανοίγει τον δρόμο για χρήση σε ασθενείς περισσότερων ανθρώπινων μελών που θα έχουν «χτιστεί» σε 3D εκτυπωτή.

Η πρόσφατη επέμβαση είναι το αποτέλεσμα μελετών που διεξήχθησαν στο Βιοϊατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Hasselt στο Βέλγιο ενώ το εμφύτευμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία LayserWise, με έδρα επίσης στο Βέλγιο, η οποία εξειδικεύεται στη δημιουργία μεταλλικών εμφυτευμάτων για χρήση στην κλινική πράξη.

Η 83χρονη ασθενής που έλαβε το hi-tech μόσχευμα έπασχε από χρόνια φλεγμονή των οστών. Οι θεράποντες γιατροί της έκριναν ότι μια επανορθωτική επέμβαση θα ήταν πολύ επικίνδυνη εξαιτίας της ηλικίας της και έτσι κατέφυγαν στη νέα τεχνική.


Πολύπλοκο εμφύτευμα

Το εμφύτευμα που χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση είναι άκρως πολύπλοκο – αποτελείται από αρθρώσεις, κοιλότητες που έχουν ως στόχο την καλύτερη πρόσδεση των μυών αλλά και ειδικές αυλακώσεις ώστε να ενισχύεται η ανάπτυξη νεύρων και φλεβών. Πάντως παρά την πολυπλοκότητά της η κάτω σιαγόνα-προϊόν υψηλής τεχνολογίας, εκτυπώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

«Το δύσκολο σκέλος ήταν ο σχεδιασμός του εμφυτεύματος. Μόλις είχαμε στα χέρια μας το τρισδιάστατο ψηφιακό σχέδιο στείλαμε τις διατομές στον εκτυπωτή. Μια δέσμη λέιζερ έλιωνε τη σκόνη τιτανίου και δημιουργούσε αλλεπάλληλα στρώματα. Απαιτήθηκαν 33 διαφορετικά στρώματα υλικού ώστε να προκύψει ένα χιλιοστόμετρο ύψος. Ετσι, μπορεί να φανταστεί κάποιος πόσες χιλιάδες στρώματα χρειάστηκαν ώστε να ‘χτιστεί’ η σιαγόνα» εξήγησε ο Ρούμπεν Βοτλ, μηχανικός εξειδικευμένος στις ιατρικές εφαρμογές στην εταιρεία LayerWise.

Μόλις το εμφύτευμα ήταν έτοιμο οι ειδικοί το κάλυψαν με ένα ειδικό βιοκεραμικό περίβλημα. Η επέμβαση τοποθέτησής του στο πρόσωπο της ασθενούς διήρκεσε τέσσερις ώρες – πρόκειται για το ένα πέμπτο του χρόνου που απαιτείται σε μια συμβατική επανορθωτική επέμβαση αποκατάστασης της σιαγόνας.

Παγκόσμια πρωτιά

«Οταν η ασθενής ξύπνησε μετά την επέμβαση κατάφερε να πει λίγες λέξεις ενώ την επόμενη ημέρα ήταν σε θέση να καταπίνει και πάλι» ανέφερε ο δρ Ζιλ Πουκενς από το Πανεπιστήμιο Hasselt που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας. Συμπλήρωσε ότι «η νέα θεραπεία αποτελεί μια παγκόσμια πρώτη καθώς αφορά τοποθέτηση εμφευτεύματος σε ολόκληρη την κάτω σιαγόνα το οποίο είναι ‘κομμένο και ραμμένο’ στα μέτρα του ασθενούς».

Τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση η 83χρονη επέστρεψε στο σπίτι της. Η νέα σιαγόνα της ζυγίζει 107 γραμμάρια, είναι δηλαδή κατά ένα τρίτο πιο βαριά σε σύγκριση με τη «φυσική» κάτω σιαγόνα. Ωστόσο οι γιατροί δεν ανησυχούν και τονίζουν ότι η ασθενής θα συνηθίσει εύκολα σε αυτό το επιπλέον βάρος μέσα στο στόμα της.

Αργότερα μέσα στον μήνα οι ειδικοί θα υποβάλουν την 83χρονη σε νέα επέμβαση προκειμένου να αφαιρέσουν ορισμένα επιπρόσθετα εμφυτεύματα που τοποθέτησαν σε ειδικές οπές τις οποίες δημιούργησαν οι ίδιοι στην επιφάνεια της σιαγόνας. Στις οπές αυτές θα εισαχθούν στη συνέχεια οδοντικά εμφυτεύματα ώστε να μπορεί η ασθενής να αποκτήσει ένα… κανονικό στόμα.


Σημαντικά πλεονεκτήματα

Η ιατρική ομάδα αναφέρει πως εκτιμά ότι παρόμοιες τεχνικές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πολύ πιο συχνά στα χρόνια που έρχονται. «Τα πλεονεκτήματα είναι ότι ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης μειώνεται επειδή τα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα με βάση τα μέτρα του κάθε ασθενούς ενώ παράλληλα μειώνεται και ο χρόνος νοσηλείας – όλα αυτά βέβαια οδηγούν και σε μείωση του ιατρικού κόστους» τόνισε ο κύριος Βοτλ. Όπως είπε «η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει την ανάπτυξη εμφυτευμάτων που δεν μπορούν να δημιουργηθούν με οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Για παράδειγμα μπορούμε να εκτυπώσουμε πορώδεις δομές τιτανίου οι οποίες επιτρέπουν ανάπτυξη του οστικού ιστού χαρίζοντας στο εμφύτευμα μεγαλύτερο χρόνο ζωής και καλύτερη σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον κύριο Βοτλ ο απώτερος στόχος είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση ολόκληρων οργάνων τα οποία στη συνέχεια θα μεταμοσχεύονται στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο όπως είπε μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ μακρινή. «Υπάρχουν βιολογικά και χημικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε τη σκόνη ενός μετάλλου για την εκτύπωση. Εάν θέλουμε να εκτυπώσουμε ιστούς και οστά χρειαζόμαστε οργανικό υλικό ως ‘μελάνι’. Τεχνικώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν αλλά ο δρόμος είναι πολύ μακρός μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

Dailymail / Βήμα Science






H τεχνητή σιαγόνα κατασκευάστηκε από βελγική εταιρεία που ειδικεύεται στα εμφυτεύματα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου